Arama sonuçları

Bakan Özer: Dünyada örneği yok. Matematik ve fen okuryazarlığında puanları artan birinci ülkeyiz

Bakan Özer: Dünyada örneği yok. Matematik ve fen okuryazarlığında puanları artan birinci ülkeyiz

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Anadolu lisesi yöneticilerine yönelik düzenlenen seminerde konuştu. OECD ülkelerinin 1950'li yıllarda eğitimde kitleselleşmede yüzde 90'lara, çoğu ülkenin de yüzde 100'lere eriştiğini ve eğitimde beşeri sermayenin niteliğini artırmaya yönelik çalışmalara başladıklarını aktaran Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, bu sürece erişebilmek için 70 yıl bekledi. İlk defa eğitimdeki kitleselleşme evresi son 20 yılda gerçekleşti. Neden? Çünkü kültürel iktidarı elinde tutanlar, kendi iktidarlarının sürekliliğini eğitim üzerinden sürekli yeniden ürettiler. Her ülke vatandaşının çocuğunun eğitime erişimini güçlendirmek, kolaylaştırmak için mücadele ederken, bu ülkede belli kesimlerin eğitime erişimini zorlaştırmak için her türlü manipülasyonu yaptılar."

YKS SONUÇLARI ÜZERİNDEN SPEKÜLASYON

Bugün aynı kesimin tekrar ortaya çıktığını gördüklerini dile getiren Özer, şu değerlendirmede bulundu:

"YKS sonuçları üzerinden eğitimle ilgili spekülasyonlar yapıyorlar. Ha bir de bu spekülasyonu yapanlar eğitimi, ölçme değerlendirmenin ne olduğunu bilseler eyvallah, başımız gözümüz üstüne. Bazıları da eğitimle ilgili güya kendilerince büyümeden kaynaklanan kaliteyle ilgili sorunları imam hatiple ilişkilendiriyor. Neymiş efendim, 'İmam hatipte çok fazla fırsat verilmiş, boş olmasına rağmen hep imam hatip okulları açılmış ama diğer okullar açılmadığı için eğitimle ilgili çok büyük problemler yaşıyoruz.' Aslında bu işte 20 yıl önceki çocukların eğitime erişimini engelleyen zihniyetin 2022 versiyonu."

PUANLARINI ARTIRAN BİRİNCİ ÜLKEYİZ

Türkiye'nin son 20 yılda girdiği PISA ve TIMMS öğrenci başarı araştırmalarında her döngüde bir önceki döngüden daha yüksek puan aldığı v matematik ve fen okuryazarlığında puanları istatistiksel olarak anlamlı artan birinci ülke Türkiye e sıralamasını sürekli yükselttiğine dikkati çeken Özer, şunları kaydetti:

"Eğitimin kalitesi sürekli artıyor. Son PISA araştırmasında OECD'nin raporu şunu gösteriyor. Özellikle vurguda bulunmuşlar. Diyor ki dünyada bunun örneği yok. Türkiye'yle ilgili çarpıcı bir ifade var. Diyor ki 15 yaşta öğrenci sayısını en fazla artıran ülke olmasına rağmen matematik ve fen okuryazarlığında puanları istatistiksel olarak anlamlı artan birinci ülke Türkiye'dir. Ama maalesef bu ülkede yıllardan beri gizli bir şekilde 'Biz bir şey yapamayız. Bu milletin çocukları, gençleri başarılı olamaz. İyi şeyler yapabilmek, bunlara has değildir.' şeklindeki oryantalist bakışın eğitim versiyonu da tüm güzellikleri inkar etmekte, tüm uluslararası veriler ortada olmasına rağmen sanki bir başarısızlık varmış gibi bir algı oluşturmaya çalışmakta.

 

 

28-07-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş