Arama sonuçları

Bakan Özer: Gençlerin hedeflerine ulaşması için yanlarında olacağız

Bakan Özer: Gençlerin hedeflerine ulaşması için yanlarında olacağız

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği'nce düzenlenen "Yunus Emre Yolunda Genç Gönüllüler Buluşması" etkinliğinde konuştu. 5 yıldır gençlerle buluşma etkinliği düzenleyen ÖNDER İmam Hatipliler Derneğini kutlayan Özer, derneğin gençlere rehberlikte başarılı çalışmalar yürüttüğünü anlattı.

Özer, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın hedef kitlesinin gençler olduğuna işaret etti. Özer, gençleri bir yandan dünyadaki akranları ile rekabet edebilecekleri becerilerle donatırken, bir taraftan da sporla, sanatla, kültürel etkinliklerle buluşturmaya destek olduklarını dile getirdi. Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

DÜNYAYA TANITAN ÜLKE

"Onun için özellikle savaşların, göçlerin kıtlıkların yaygınlaştığı bir dönemde bu merhamet diline, bu geçmişimizin gönül coğrafyamızın erleri ile bir araya gelmeye, onların eserlerini tefekkür etmeye her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız var. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak sadece gelişmiş bir ülke olmak istemiyoruz, biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak aynı zamanda barışın, esenliğin, selametin dilini de dünyaya tanıtan bir ülke olmak istiyoruz. Bunu yapabilecek müktesebatımız da var, medeniyet erlerimiz de var. Bize düşen bu medeniyet erlerimizle daha çok vakit geçirmek, onları anlamak, onların görüşlerini günümüze uyarlamak ve yeni bir dil inşa edebilmek."

Özer, bu sürecin kolay olmadığının altını çizerek, başkasına yapılan iyiliğin başkasının hayatını kolaylaştıran şeylerin aynı zamanda cennetin de yolu olduğu bilincinin "modern dervişlik" yolu olduğunu ifade etti.

GÖZLERİ PARILDAYAN AYDINLIK BİR GENÇLİK

Özer, etkinliğe 81 ildeki imam hatip liselerinden öğrencilerin katıldığını, bir taraftan eğitim alan bu öğrencilerin bir taraftan da üzerlerindeki sorumluluklarının bilinciyle ülkenin genç nesli olmaya talip olduğunu vurguladı.

Eğitim istatistiklerini de paylaşan Özer, 2000'li yıllarda ortaöğretimde okullaşma oranlarının yüzde 44'ler seviyesinde iken yüzde 90'lar seviyesine ulaştığını aktardı.

İKİ GENÇTEN BİRİ LİSEYE GİDEMİYORDU

Salondaki gençlere "2000'li yıllarda iki tane sizin gibi pırıl pırıl gençten bir tanesi liseye gidemiyordu, bugün tüm gençlerimiz lise eğitimine kavuşmuş durumda" sözleriyle seslenen Özer, şunları kaydetti:

"Okul öncesi eğitimde yüzde 14 olan 5 yaş okullaşma oranı yüzde 90'a çıkarıldı, 350 bin derslikten 855 bin dersliğin olduğu bir eğitim sistemine kavuştuk. Şunu hatırlamada büyük fayda var: Gelişmiş ülkeler 2. Dünya Savaşı'ndan sonra okullaşma oranlarını yüzde 100'e ulaştırırken biz bu oranlara son 20 yılda, 70 yıl gecikmeyle erişebildik. Bugün eğitimin kalitesiyle ilgili konuşanların önce şuna cevap vermesi gerekir: Neden bu ülkenin evlatları eğitime erişebilmek için 70 yıl bekledi? Son 20 yıl eğitimde devasa dönüşümler yapılırken aynı zamanda toplumsal taleplere demokratik çözümler üretildiği bir dönem oldu. 1999'da katsayı uygulaması ortaya kondu, bu uygulama imam hatip liselerinin ve meslek lisesi öğrencilerinin yükseköğretime erişimini kısıtladı.

EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ SEÇMELİ DERSLER

Her iki okul türünü de kurulma amacından, misyonundan uzaklaştıran, tarumar eden bu uygulamaya ülke 10 yıl tanıklık etti. Katsayı uygulamasının ötesinde baş örtüsü yasakları... Bugün kadına şiddetle ilgili konuşanlar, o gün baş örtüsü yasağından dolayı yükseköğretime erişemeyen genç kızlarımızın yurt dışına gittiğinde beyin göçünden veya kadına şiddetten bahsettiklerini hiç duymadık. Aynı zamanda toplumsal talep olarak peygamberimizin hayatı, Kur'an-ı Kerim, din bilgisi ile ilgili tüm gençlerimizin taleplerine cevap verecek şekilde eğitim sisteminde seçmeli dersler konuldu."

Milli Eğitim Bakanı Özer, Bakanlık olarak gençlerin hedeflerine ulaşması için gece gündüz demeden yanlarında olacaklarını sözlerine ekledi.

ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan ise her anı hızla değişen 5-10 saniyelik videolara hapsolunan bilginin ve bilgeliğin bu zannedildiği bir çağda yaşanıldığını söyledi. 

Etkinlikte, ÖNDER Gençlik Başkanı Resul Çiftci de konuştu.

11-05-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş