Arama sonuçları

Bakan Özer: Kız çocuklarının okullaşma oranı, erkek çocuklarını geçti

Bakan Özer: Kız çocuklarının okullaşma oranı, erkek çocuklarını geçti

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Pendik'te Green Park Hotel'de düzenlenen Fen Liseleri Yöneticileri Tarih, Kültür, Medeniyet Bilinci Semineri'nde konuştu. Özer, önceki dönemlerdeki yatırımlarla mukayese edildiğinde, İstanbul'un okul ihtiyacı ile ilgili en fazla yatırımın yapıldığı 8 aya tanıklık edildiğini kaydetti. Özer, "Bu 8,9 milyara İstanbul'a yapacağımız bin anaokulu dahil değil. Yani 10 milyarın üzerindeki bir yatırımla İstanbul'umuzun okul öncesinden liseye kadar tüm ihtiyaçlarını inşallah 2022 yılı sonu itibariyle bitirmiş olacağız" diye konuştu.

FEN LİSELERİNİN YERİ

Özer, fen liselerinin eğitim sisteminin göz bebeği, PISA uluslararası öğrenci başarı araştırmalarında Türkiye'yi başarıyla temsil eden en önemli liseler olduğunu, her zaman Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamasının üzerinde bir performans sergilediğini dile getirdi.

Özer,  koronavirüs sürecinin kahramanlarının öğretmenler olduğunu söyledi. Özer, eğitimde son 20 yılda büyük bir dönüşüm yaşandığını, okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarında artış sağlandığını belirtti. Özer, 81 ilde 922 ilçede devasa eğitim kurumları kurulduğunu ve derslik sayılarının artırıldığını anlattı.

OKUL ÖNCESİNDE OKULLAŞMA ORANLARI

Okul öncesinde 5 yaşta okullaşma oranının yüzde 14'ten bugün yüzde 92 seviyesine geldiğini belirten Özer, yıl sonunda da okul öncesi eğitimde yüzde 100'e erişmeyi hedeflediklerini bildirdi.

"KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMA ORANI, ERKEK ÇOCUKLARINI GEÇTİ"

Bu evrenselleşme ve kitleselleşme sürecinden en fazla faydalanan iki kesim olduğunun altını çizen Özer, şöyle devam etti:

"Birincisi kızlar ve kadınlarımız. Yıllardan beri kız çocuklarının eğitime erişimiyle ilgili bu ülkede dünya kadar kampanyalar yapıldı, konuşuldu. Çoğu zamanda sanki muhafazakar kesim eğitime kız çocuklarını göndermiyormuş gibi bir algı operasyonları da gerçekleştirildi. İmkan verildiği zaman niye insanlarımız çocuklarını okula göndermesinler? Bu her noktaya eğitim kurumlarını yaygınlaştırma seferberliğinin neticesinde bu ülkede kız çocuklarının okullaşma oranı, erkek çocuklarının okullaşma oranını geçti."

Bakan Özer, 2000'li yıllarda ortaöğretimdeki kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 38'ler civarındayken bugün yüzde 88'ler civarına çıktığını, yükseköğretimdeki kadınların ve kız çocuklarının okullaşma oranının da yüzde 11'lerden yüzde 48'lere geldiğini kaydetti. Özer "Son 19 yılda bu ülkede bu evrenselleşme süreci yaşanırken aynı zamanda bu ülke kız çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği ile ilgili tüm problemlerini çözmüş bir ülke olarak çıktı ve artık sayfayı kapattı."

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 60'I KADIN

Öğretmenlerin dağılımına bakıldığında kadınların çok daha fazla öğretmen olarak istihdam edildiğini gördüklerini aktaran Özer, 2000'li yıllarda 500 bin öğretmenin yaklaşık yüzde 39-40'ı kadın öğretmenlerden oluşurken bugün 1,2 milyon öğretmenin yüzde 60'ının kadın öğretmenlerden oluştuğunu dile getirdi.

Özer, bakanlık olarak sosyoekonomik arka planına bakmaksızın tüm çocukların, bölgelerinden, illerinden ve lokasyonlarından bağımsız şekilde aynı nitelikteki eğitime erişimlerini güçlendirmek için çalıştıklarını söyledi.

12-05-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş