Arama sonuçları

Bakan Selçuk: 1 Haziran’da okulları açmaya hazırız

Bakan Selçuk: 1 Haziran’da okulları açmaya hazırız

Bakan Selçuk: 1 Haziran’da okulları açmaya hazırız. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Bilim Kurulu, Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı öncülüğünde kabinenin onayı durumunda okulların 1 Haziran’da açılabileceğini söyledi.

Katıldığı televizyon programında soruları yanıtlayan Selçuk, “normalleşme planları” çerçevesinde “Okullar açılsın” dediklerinde hemen açabileceklerini ve telafi eğitimlerine de başlayacaklarını söyledi.

Selçuk’un açıklamalarından satır başları şöyle:

BAKAN SELÇUK: 1 HAZİRAN’DA OKULLARI AÇMAYA HAZIRIZ

 

Normalleşme süreçleri beklendiği sürece göre devam ederse bilim kurulunun önerileri, bakanlıklarla iletişim ve kabinede Çumhurbaşkanlığı öncülüğünde yapılan çalışmalarda bir karar veriliyor. Sadece eğitimde değil, ekonomide, turizmde ve diğer sektörlerde de normalleşmeden söz ediliyor.

OKULLARIN BİR AN ÖNCE AÇILMASINI TEMENNİ EDİYORUZ

Bir an önce okulların açılmasını temenni ediyoruz. Okullar 19 Haziran’da kapanacak ama 19 gün içinde elbette açılır. Velilerden, öğretmenlerden, velilerden on binlerce talep geliyor, okulların kısa sürede açılmasına yönelik. Ama elbette çocukların sağlığı, güvenliği önemli bizim için.

SINIFLAR İÇİN SİMÜLASYON YAPILIYOR

Okullar açılırsa sosyal mesafe ile ilgili bizim modelleme çalışmalarımız var. Örneğin Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için bizim kaç sınıfımız, kaç sıramız var. Hatta yükseköğretim kurumlarının mekanları da dahil olmak üzere çeşitli senaryolar üzerinde çalışıyoruz. Sosyal mesafeyi dikkate alacak şekilde tedbiri almış oluruz. Bir hafta içinde de netleştirmiş oluruz bunları. Okulun açılması ya da sınavlar yapılması konusunda Bilim Kurulu önerilerine göre biz öğrenciler nasıl oturulmalı, öğretmen nerede durmalı, nelere dikkat etmeli tüm bunların animasyonla denemelerini yapıyoruz.

1 HAZİRAN İÇİN HAZIR MIYIZ?

Biz hazırlıklıyız. 1 Haziran değil, pazartesi günü okullar başlıyor dendiğinde biz başlarız. Okulların dezenfektanla temizlenmesi, okullarda altyapı gibi birçok hususu ele alınıyor. Meslek liseleri zaten dezenfektanla ilgili birçok hususu yapıyor. Kısaca biz açmaya hazırız.

SINIFTA KALMA YOK AMA

Sınıfta kalma yok, sorumlu geçecek öğrenciler. Çünkü tüm dünyanın içinde olduğu durumda çocuk birinci dönemde zayıf aldı diye sınıfta bırakmamız doğru değil. Belki ikinci dönemde düzeltecekti çocuk. Öğrencinin lehine bakış açısı ile sorumlu geçme söz konusu burada.

Ayrıca sorumluluk sınavları var, çocuklar bu sınavlara girmek için çalışacak. 2020-2021 yılında çocuk dersleri alacak anlayabilmesi için de bu senenin derslerini de kavraması gerekiyor. İkinci dönemin derslerini çalışmamış bir öğrenci gelecek senenin derslerini anlamakta da zorluk çeker. Veliler ve çocuklar şunu bilsinler. İşlenen konularda sarmal yapı var, bir konuyu anlamadan diğer konuya geçiş söz konusu değildir.

TELAFİ EĞİTİMİ ÖĞRENCİLERE GÖRE OLACAK

Telafi eğitiminde televizyon ile eğitim bir telafidir, ikincisi internet tabanlı EBA’da eğitim ki burada çocuğun ne kadar kaldığını, ödevleri yapıp yapmadığını görebiliyoruz bu da bir telafidir. Bir de yüz yüze eğitim ile telafi olur. Okulları 1 Haziran’da açtık telafi hemen başlar. Ya da 1 Eylül’de açtık yine hemen başlar. Öğrencilerin ne kadar eksiği olduğunu bölgelere, okul türlerine göre ölçme değerlendirme yaparak buna göre belirleriz. Buna göre de telafi eğitiminin içeriğini belirleriz. Bir genel telafi bir de kişiye özel telafi var.

TEMMUZ-AĞUSTOS'TA OLMAYACAK

Telafi eğitiminin temmuz-ağustos aylarında olmayacağını zaten açıkladık. Haziran ya da eylül ayında okullar açılınca telafi için de karar verilecek.

 

UZAKTAN EĞİTİM NE DURUMDA?

Çok mutlu olduğumuz şekilde gidiyor ama eksiğimiz var. Örneğin altyapıda eksiklikler var. 100 üzerinden 100 yapamıyorsak da şu anda yüz değil, ama 90’a yakın bir durumdayız. Hangi ülke bu dönemde nasıl bir eğitim yapıyor diye bakınca çok mutluluk duyuyoruz. Uluslararası standartlarda iş yapıyoruz.

LGS’Yİ CUMHURBAŞKANI AÇIKLAYACAK

Bu konu bakanlığın iç problemi, alt problemi değil, daha üst konu. Milli Eğitim bakanlığı’nın tek başına istiyoruz, istemiyoruz demesinden ziyade alınacak ortak karara bağlı. Kabine toplantısı sonunda da her zaman olduğu gibi açıklama sayın Cumhurbaşkanımız yapacak.

ERTELENEBİLİR Mİ?

Bu karar ortaya çıkacak verilere dayalı olarak, tüm bakanlıklar değerlendirme yapılıyor ve Cumhurbaşkanımız da bunu paylaşıyor.

LGS’DE SOSYAL MESAFE NASIL OLACAK?

Elimizde bir işlem tablosu var. Sağlık Bakanlığı ile de konuştuk. Bir öğrenci sabah evinden nasıl çıkacak, yolda nasıl ilerleyecek, okula, sınıfa nasıl girilecek, sıraya nasıl oturacak ve iki sınav arasındaki aradaki süre nasıl değerlendirilecek? Bu işin matbaa, soru hazırlama, dağıtım, lojistik, hepsi noktası virgülüne kadar hazır. Biz çocuklarımızı riske atacak karar almayız. En uygun tarih nedir buna karar veririz, velilerimiz merak etmesin.

29-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş