Arama sonuçları

Bakan Selçuk: EBA TV 3 bin 2 saat yayın yaptı

Bakan Selçuk: EBA TV 3 bin 2 saat yayın yaptı

Bakan Selçuk: EBA TV 3 bin 2 saat yayın yaptı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, EBA TV'nin 3 bin 2 saat yayın yaptığını bildirdi.

Genel Kurulda, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun sunumlarının ardından grup başkanvekilleri değerlendirmelerde bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 21 Eylül-4 Aralık arasında 3 milyon 247 bin 964 öğrencinin EBA'ya erişemediğini, tablet dağıtımı için gerçekleştirilmesi gereken ihalenin hala yapılmadığını savundu.

Genel Kurulda daha sonra Bakan Selçuk, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

‘301 KÜRTÇE TEZ GÖRÜNMEKTEDİR’

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, afet riskini azaltmak için yapılan çalışmalara değinerek, deprem performans kriterlerini karşılamayan eğitim kurumlarına ait binalar üzerinde çalışmalar yapıldığını belirtti.

Selçuk, şunları kaydetti:

"2020 yılı içerisinde deprem tahkiki sonucu güçlendirme kararı verilen eğitim kurumlarına ait binalardan 263 binada güçlendirme çalışması yapılmıştır. 140 eğitim binası için ihale ilanına çıkılmıştır. Yıl sonuna kadar sözleşmeleri imzalanarak güçlendirme çalışmasına başlanacaktır. 403 eğitim binası için ise ihale öncesi çalışmalar tamamlanmıştır. 2019 yılında 123, 2020 yılında 288 olmak üzere 411 eğitim kurumunun yeniden yapım çalışmalarına başlanmıştır. 48 projenin inşaatı tamamlanmış, 57 projenin inşaatı halen devam etmektedir. 40 projenin ihale ilanına çıkılmıştır. 266 projenin de ihale dosyası hazırlanma süreci devam etmektedir. 346 okulumuzun da 2021 yılında planlanarak yeniden yapım çalışmasına başlanacaktır."

Maarif Müfettişleri konusundaki soruyu yanıtlarken Selçuk, "Kanun taslağı Meclis'e sunulmak üzere Cumhurbaşkanlığımıza iletilmiştir" dedi.

Selçuk, sözleşmeli öğretmenlerin yasal sürelerini tamamladıklarında tayin isteyebildiklerini ancak önceki dönemde yüzde 70'inin bölgesinden bir yıl içinde ayrılması nedeniyle bu sürecin hayata geçirildiğini anlattı.

Öğrencilerin, velilerinin onayıyla işletmelerde mesleki stajlarını yapabildiklerini bildiren Selçuk, öte yandan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 40 bin 910 öğrenci bulunduğunu da bildirdi.

Bakan Selçuk, "Kürtçe tez yasağı" iddiasına ilişkin "Halen yüksek lisans ve doktora tezlerinin olduğu YÖK'teki ilgili birimde 301 Kürtçe tez görünmektedir" açıklamasında bulundu.

HDP'li milletvekillerinin "Kürtçe tez yasaklandı mı, yasaklanmadı mı?" sorusu üzerine Bakan Selçuk, "Şu anda somut olarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesini söyleyebilirim, halen devam ediyor" dedi.

Selçuk, EBA TV'nin yaklaşık 3 bin 2 saat yayın yaptığını kaydetti.

İller arasında 2019'da 38 bin, 2020 yılında 39 bin 379 öğretmenin; il içinde ise yaklaşık 39 bin 286 öğretmenin yer değiştirdiğini bildiren Selçuk, öğretmen atamalarına ilişkin soru üzerine, atamaların kurumlar arası görüşmeler ve imkanlar ölçüsünde gerçekleştirildiğini, zamanı geldiğinde atama konusunun açıklanacağını belirtti.

‘BEYANINIZ SİSTEMİN NASIL ANAYASA DIŞI İLİŞKİ KURDUĞUNU İSPAT EDİYOR’

Genel Kurulda, grup başkanvekilleri, soru cevap işleminin ardından söz aldı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, bu yıl Kürtçe öğretmenliğine bir atama yapıldığını, bunun nasıl izah edileceğini sordu. Dicle Üniversitesi yüksek lisans bölümünde, Kürdolojide, Kürtçe tez yazımının yasaklandığını da iddia eden Beştaş, "Kürt edebiyatını çalışacak bilim insanları Kürdolojide görev yapıyor ama Kürtçe tez yazamayacak. Sonuçta o dilin gelişimi açısından hayati önemde." diye konuştu.

Kovid-19 sürecinde EBA'da sıkıntıların yaşandığını dile getiren Beştaş, Milli Eğitim Bakanı Selçuk'un bu konuda daha sık konuşmasını istedi. Beştaş, uzaktan eğitimde yaşanan sıkıntılarla ilgili vatandaşların sorularına Bakan Selçuk tarafından daha sık cevaplar verilmesi gerektiğini söyleyerek, "Tablet ihtiyaçları var, öğrencilerin internet sorunları var, online eğitimin yetersizliği konusunda endişeler var... Buna dair yüzlerce soru her gün Türkiye kamuoyunda tartışılıyor" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Mili Eğitim Bakanı Selçuk'a bir hatırlatmada bulunacağını ifade ederek, 16 Nisan 2017'deki anayasa değişikliği referandumunda AK Parti'nin, "yasama yetkisinin münhasıran Meclis'te olacağını, yürütmeyle yasamanın katı şekilde ayrılacağını, bakanların ve yürütmenin bütçe hariç asla kanun teklif etmeyeceklerini" söylediğini aktardı.

Kendilerinin ise "bunun böyle olmayacağını, bakanların kanun hazırladığını ve kanun teklifinin milletvekilleri eliyle Meclis'e getirildiğini" söylediklerini dile getiren Özel, "Şimdi siz bir itirafta bulunuyorsunuz, 'Kanun tasarısını hazırladık. Cumhurbaşkanımıza yolladık Meclis'e yollamak üzere.' diyorsunuz. Bizim tezimizi AK Parti hep inkar etmiştir ama şimdi sizin bu beyanınız sistemin nasıl çarpık ve muvazaalı, anayasa dışı ilişki kurduğunu ispat ediyor. Bu açıdan teşekkür ederim size" şeklinde konuştu.

‘MEB İNTERNET BANT GENİŞLİĞİNİ 4 TERABİT/SANİYEYE ÇIKARMALI’

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, bugün iki bakanlığın bütçe görüşmelerinin tamamlandığını belirterek, Bakanlar Selçuk’a yaptığı çalışmalar ve açıklamalar için teşekkür etti.

Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ebediyete intikal eden bütün öğretmenleri rahmet ve minnetle yad ettiğini belirten Akçay, "Hayatının baharındayken PKK'lı hain ve alçak teröristler tarafından şehit edilen Necmettin Yılmaz ve Aybüke Yalçın öğretmenimizi, milletin çocuklarını eğitmek, bilim ve irfan için çalışırken şehit edilen 191 öğretmenimizi, Ege Üniversitesinde hain teröristler tarafından şehit edilen öğretmen adayı Fırat Çakıroğlu'nu, güvenlik güçlerimizi vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. Öğretmenler Günü'nde, kendisi gibi düşünmeyen öğretmenlerimizi ötekileştiren ve şehit edilen öğretmenlerimizi anmayan anlayışı da kınıyorum" ifadelerini kullandı.

Kovid-19 sürecinde uygulanan uzaktan eğitimle ilgili internet sorunlarına dikkati çeken Akçay, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin toplam internet yurt dışı çıkış bant genişliği yaklaşık 10 terabit/saniyedir. Bunun 1 terabit/saniye bant genişliği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmaktadır. Şu anda EBA üzerinden günlük yaklaşık 3 milyon öğrenciye ders verilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığının uzaktan eğitim sürecini daha iyi yönetebilmesi için bant genişliğinin 4 terabit/saniyeye çıkarılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

Öğretmenlerin mesleki olarak güçlendirilmesi, yatay ve kariyer basamaklarına kavuşması, özlük haklarının iyileştirilmesi, mesleğe alımdan emekliliğe kadar geçen sürelerin öğretmenlik mesleğine özgü bir kanunla yapılandırılmasının gerekli ve önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bir an önce öğretmen meslek kanunun da çıkarılmasında fayda görüyoruz."

14-12-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş