Arama sonuçları

Bakan Selçuk: Yeni Ortaöğretim Tasarımı pilot olarak başlayacak

Bakan Selçuk: Yeni Ortaöğretim Tasarımı pilot olarak başlayacak

Bakan Selçuk: Yeni Ortaöğretim Tasarımı pilot olarak başlayacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk2020-2021 eğitim öğretim yılında pilot olarak başlatılacak Yeni Ortaöğretim Tasarım Programı kapsamında ders saatlerinin azaltılacağının belirtti.

Selçuk, 19. Geleneksel Eğitim Sempozyumu sonrası basın mensuplarıyla bir araya gelerek sohbet etti, soruları yanıtladı.

'ÖZEL OKUL KARARINI MECLİS VERECEK'

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda değişiklik öngören yasa taslağına ilişkin teknik çalışmalar tamamlandıktan sonra tasarının TBMM'ye geleceğini belirten Selçuk, "Bu konuda kararı Meclis verecek" diye konuştu.

Selçuk, tasarı taslağında halkın özel okullara güveni ve öğretmenlerin bazı hakları konusunda içeriklerin bulunduğuna işaret etti.

Özel okullara ilişkin yasa tasarısı taslağında özel okullardan teminat istenmesi konusunun bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Selçuk, bu konudaki teknik çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Selçuk, "Bunlar bizim ilkesel olarak üzerinde durduğumuz, pratikte de hayata geçirmek istediğimiz konular. Ama hukuksal alt yapısı, yasadaki mevcut durum, ne şekilde dönüşecek, farklı senaryolarla bunu ortaya koyduk. Bu senaryolar ihtiyaçlar doğrultusunda Meclisimizin önüne gelecek" dedi.

HEDEF OKULLAR ARASI FARKLILIKLARI AZALTMAK

Sınav baskısının azaltılmasına ilişkin de Bakan Selçuk, PISA, TIMSS çalışmalarında okullar arası ve okullar içi farklılıklardan söz edildiğine dikkati çekti.

Bu farkların insan kaynağı, finansal imkanlar, fiziksel alt yapı gibi konularda olabileceğine işaret eden Selçuk, "Bu farklılıklar, belli ölçülerde var. Her bir okulumuzu coğrafi bilgi sistemi dahilinde sınıfları, bahçeleri, imar planları, bütün imkanları, alt yapısı ile sınıf sınıf artık dijital olarak izleme imkanımız var. Bu, okullar içi ve okullar arası farkın ne olduğunu da gösteriyor" diye konuştu. 

Selçuk, okullar arası farkı azaltarak sadece belli eğitim kurumlarının değil, tüm okulların tercih edileceği bir alt yapı kurmak istediklerini söyledi.

İkili öğretime ilişkin soru üzerine Bakan Selçuk, okul sayısının sürekli değiştiğini, yeni açılacak okullar bulunduğunu söyledi.

'YENİ ORTAÖĞRETİM TASARIMI PİLOT OLARAK BAŞLATILACAK'

2020-2021 eğitim öğretim yılında pilot olarak başlatılacak Yeni Ortaöğretim Tasarım Programı kapsamında ders saatlerinin azaltılacağının belirtilmesi ve bu öğrencilerin nasıl bir üniversite sınavına gireceğinin sorulması üzerine Bakan Selçuk, şöyle devam etti:

"Yeni Ortaöğretim Tasarımı pilot olarak başlayacak. Bizim problemimiz şu anda o çocukların, sınavda hangi soruyla karşılaşacakları değil. Bizim problemimiz, bu çocuklarla ilgili senaryonun 2025'e kadar nasıl yönetileceği. Bu bütünsel bir şey. Meseleyi sınava indirgersek o projenin gerçek değerini ya da hedefini biraz kaçırmış oluyoruz."

"Yeni Ortaöğretim Tasarımı pilot uygulamasının ne zaman başlayacağı" sorusu üzerine Bakan Selçuk, "Ayrıntıları zamanı geldiğinde açıklacacağız" ifadesini kullandı. 

DEPREM MÜFREDATTA YER ALACAK

Elazığ depremi hatırlatılarak, "Deprem müfredatta yer alacak mı?" sorusunun yöneltilmesi üzerine Selçuk, "Müfredatta olacak. Burada önemli olan çocukların bilgi kazanması kadar beceri de kazanması" diye konuştu. 

Selçuk öğretmenlere de deprem konusunda güncel eğitim programlarının sunulduğuna işaret etti.

Malatya ve Elazığ'daki okulların açılmasının 10 Şubat'a ertelendiğinin anımsatılması üzerine Selçuk, çalışmaları adım adım takip ettiklerini söyledi.

'ÖĞRETMEN ATAMALARINDA YAPAY ZEKAYI KULLANMAK İSTİYORUZ'

MEB'in yapay zeka, farklılaştırılmış eğitim üzerinde yoğun olarak çalıştığını aktaran Selçuk, şunları kaydetti:

"Dijital alt yapımızın, hizmetlerimizin ve hizmet standartlarımızın uluslararası nitelikte, makine öğrenmesi ve yapay zekaya dayalı olarak dönüştürülmesi, zamanın, ruhunun gerektirdiği bir hususiyet. Bunun için de bazı illerimizde pilot çalışmalar sürdürüyoruz. Bu pilot çalışmalar, MEB'in iş ve işlem süreçlerinin yapay zeka temelli yürütülebilmesi ve bazı karar destek sistemlerinin oluşturularak, politika çerçevesi ve önerileri geliştirmek amaçlı çalışmalar.

Bundan öğrenme kalitesinin yükselmesinde, okulların denetiminde, öğretmen atamalarında ve bölgesel farklılıkların giderilmesi ile 'Hangi okullara, ne tür katkı sağlanabilinir?' sorusunun veriye dayalı yönetilmesi alanlarında yararlanmak istiyoruz."

29-01-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş