Arama sonuçları

Bakan Selçuk’tan Ömer Koç’a yanıt: Bu veriyi onlara ben vermedim

Bakan Selçuk’tan Ömer Koç’a yanıt: Bu veriyi onlara ben vermedim

Koronavirüs salgını ile birlikte eğitimde fırsat eşitsizliğinin daha da derinleştiğini ve  2.5 milyon öğrencinin EBA’ya erişimi olmadığını söyleyen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’a Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yanıt verdi: “Bu veriyi onlara ben vermedim. Erişemeyen öğrenci oranını biz biliyoruz” dedi. Selçuk, internete erişimi ve tableti olmayan öğrencilerin sayısının 1 milyon olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CNNTürk’te Cüneyt Özdemir’in sorularını yanıtladı. Selçuk, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’un eğitime erişimle ilgili sözlerine de yanıt verdi.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞİYOR

Koç, Vehbi Koç Ödül töreninde konuşan Ömer Koç, şunları söylemişti:

Milli Eğitim Bakanlığı’mızın web sitesinde yayımladığı ‘Sayılarla Uzaktan Eğitim’ istatistiklerine baktığımızda, yaklaşık 2,5 milyon öğrencinin Eğitim Bilişim Ağı’na erişemediğini görüyoruz. Öğrencilerimizin yüzde 15, yüzde 16’sının sistemin dışında kalması vahim bir tabloya işaret ediyor. Korkarım, bu durum bilhassa sosyoekonomik bakımdan geri kalmış yörelerimizdeki evlatlarımızı daha da olumsuz etkiliyor. Özetle, salgınla birlikte süregelen sorun daha da büyümüş, eğitimde fırsat eşitsizliği daha da derinleşmiş görünüyor. Bizim en büyük sorumluluğumuz çocuklarımızı hızla değişen dünyaya, bugünden çok farklı bir geleceğe hazırlamaktır.

BİZ KAÇ ÖĞRENCİNİN ERİŞEMEDİĞİNİ BİLİYORUZ

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, 2.5 milyon öğrenci sayısı ile ilgili veriyi “Ben onlara vermedim” diyerek şöyle devam etti:

 “Çünkü istemediler. Biz EBA’ya erişemeyen öğrenci oranını biliyoruz. Bu verinin ne olduğu belli. Bizde var. Veriye dayalı olarak ben Fransa’da öğrencilerin yüzde 8’inin eğitime erişemediğini biliyorum. Kanada’da ne kadar öğrencinin erişemediğini de biliyorum. Tüm dünya bu salgına hazırdı da bir tek Türkiye mi hazır değildi? Erişemeyen öğrenciler olduğunu zaten biz söyledik. Ama öğrencilerin ihtiyaç duyduğu dersler günde 3 kez EBA TV’de tekrarlanıyor. LGS, YKS’ye giren öğrenciler için destek kanalları var. Bilemedikleri soruları sorabilecekleri özel hattımız var. Ağustostan bu yana LGS, YKS sınavlarına girecek öğrenciler için yetiştirme ve destekleme kursları yüz yüze açık ve ücretsiz. Dersleri televizyondan izleyebilirler, EBA’dan izleyebilirler. Canlı dersler var. EBA destek merkezleri var. 14 bin 700 tane. Kendi okulu uzaksa gitmek istemeyen öğrenci evinin en yakınındaki okula gidip, buradaki internet hizmetini ücretsiz alabilirler. Biz bunları yapıyoruz. Mesela Kanada ne yaptı? Öğrencilere e-mail gönderdi, ‘Bunları çalışın’ dedi. İngiltere daha geçen ay BBC’de televizyondan eğitime başladı.”

1 MİLYON ÇOCUK ERİŞEMİYOR

Selçuk, bu ülkelerde okulların açık olmasının hatırlatılması ve her yerin açık ama okulların kapatılmasının üzerine şöyle dedi:

“Evet ama Türkiye’nin de kendi koşulları var. Ben dünyada hangi okulların açık olduğunu biliyorum. Kimlerin tatilde olduğunu da biliyorum. Bizim risk tablomuzda diğer ülkelere göre daha düşük. Riske girme ihtimalimiz şu seviyeye geldiğinde kapatırız diyorum. En çok kapatan ülkeler arasında yer alan ülkeler arasında yer alıyoruz. Biz o riski gördüğümüz halde kapatıyoruz. Bu kararları alırken de Türkiye’nin kendine özgü durumuna göre karar veriyoruz. “

Selçuk, internete erişimi olmayan öğrenci sayısının ne kadar olduğunun sorulması üzerine, “1 milyon çocuğun internete, tablete erişiminde sorunları olduğunu biliyoruz” dedi.

27-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş