Bakan Tekin: Türkiye OECD raporlarında örnek gösteriliyor

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kocaeli'nin Darıca ilçesinde Tacirler Eğitim Vakfı Özel Eğitim Uygulama Okulunun açılışına katıldı. Tekin, konuşmasında eğitim öğretimin ağır bir yük olduğunu ve bu yüzden hayırseverlerin katkılarını önemsediklerini söyledi. Türkiye'nin OECD raporlarında örnek gösterilen ülke olduğunu söyleyen Tekin, 2002-2003 eğitim öğretim yılından itibaren o gün mevcut olan derslik sayısını iki katından fazla artırdıklarını kaydetti.
ULUSLARARASI RAPORLARA GÖRE DEVRİM
Tekin, o tarihte derslik başına düşen öğrenci sayısını bütün kademelerde 20'li rakamlara düşürdüklerini aktararak, "Bu, çok önemli. Uluslararası raporlar var, Türkiye'nin yaşadığı süreci eğitim devrimi olarak tanımlıyorlar" dedi. Sadece fiziki kapasiteyi artırmadıklarına dikkati çeken Tekin, şöyle dedi:
"Aynı zamanda UNDP'nin raporu var. Diyor ki 'Teknolojik yenilikler konusunda neredeyse dersliklerinin tamamında etkileşimli (akıllı) tahta ve internet erişimi bulunan dünyadaki neredeyse tek ülke Türkiye.' tanımlaması yapıyor. Ben söylemiyorum bunu, UNDP'nin raporu var. Yani sadece derslik ya da bina yapmadık. Aynı zamanda internet erişiminden tutun bütün teknolojik donanımı da okullarımıza taşımış olduk. Bunu yaparken hayırseverlerimiz her daim bizimle beraber oldular. Onlara şükranlarımı sunuyorum."
ÖZEL EĞİTİME İHTİYAÇ DUYAN ÇOCUKLAR
Tekin, özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar için yapılan yatırımı ayrı kategoride değerlendirdiklerini anlatarak?konuşmasına şöyle devam etti:
"Birinci kategori: Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerimizin bir kısmına, normal okullarımızda kaynaştırma öğrencisi olarak diğer çocuklarla eğitim verdiğimiz okullarımız var. İkinci kategori: Bugün açılışını yaptığımız gibi özel eğitim uygulama okulu dediğimiz bin 851 okulumuz var. Bu bin 851 okulda eğitim alan, özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarımız var. Üçüncü kategori: Okula erişimde sıkıntı yaşayan, evde eğitim alması gereken çocuklarımız var. Onlara da evde eğitim veriyoruz. Yani bir öğretmenimiz sabah kalkıyor, bu çocuğumuzun evine gidiyor, evinde ihtiyaç duyduğu eğitimi veriyor. Dördüncü kategori: Evinde değil de hastanede tedavi alan çocuklarımız var. Onlar için de hastane sınıflarımız var. Hastanede eğitimlerini veriyoruz. Bir de beşinci kategorimiz var. Bu anlamda özel işletmelerimiz var, özel rehabilitasyon merkezlerimiz var. Oralarda da eğitim alan çocukların eğitim masraflarını kamu olarak biz karşılıyoruz. Taşımadan tutun oradaki eğitim ihtiyaçlarına kadar tamamını biz karşılıyoruz. Bunları iyi ki yapıyoruz, ne yapsak azdır."
16-05-2025