Arama sonuçları

Bakan Varank: ‘Son bir yılda ülkeden 30 bin yazılımcı gitti’ ifadesi doğru değil

Bakan Varank: ‘Son bir yılda ülkeden 30 bin yazılımcı gitti’ ifadesi doğru değil

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Son bir yılda 30 bin yazılımcı ülkeden gitti" ifadesinin doğru olmadığını belirterek, "Bu, altı boş bir rakam. Bu kadar yazılımcı yurt dışına gitmiş değil" dedi.
Varank, ATO Congresium'da düzenlenen Siber Güvenlik Haftası açılış programında yaptığı konuşmada, içinde bulunulan dijital çağda, bilgi ve iletişim teknolojilerinin çok hızlı geliştiğini söyledi. Varank, hayatı her yönüyle hızlı bir şekilde değiştiren dijitalleşmenin, kötüye kullanımıyla maddi ve manevi büyük zararlara yol açabildiğinin altını çizdi.

SİBER SALDIRILAR ZARAR VERİYOR

Siber saldırıların kritik altyapılara ciddi hasarlar verebildiğine işaret eden Varank, şunları kaydetti: "Kritik hizmetlerin kısmen ya da tamamen devre dışı kalmasını sağlayarak toplumsal düzeni bozma veya ülke güvenliğini tehlikeye sokma potansiyeli taşıyor. Ciddi can ve mal kaybına sebep olabiliyor. Sınırların olmadığı siber dünyada özellikle konum tespitinin de daha zor olması sebebiyle saldırganlar, maalesef çok daha cüretkar davranabiliyorlar. Bu durum siber dünyanın, savaş için kullanılmasını daha cazip hale getiriyor."
Varank, söz konusu siber saldırıların Rusya-Ukrayna Savaşı'nda yaşandığına dikkati çekerek, savaş başlamadan önce, Ukrayna'nın bakanlıklar, silahlı kuvvetler ve bankalar gibi kritik altyapılarının hedef alındığını aktardı.

SAVAŞI BAŞLATACAK İLK KURŞUN

Ukrayna'nın internet altyapısını çökertmek için yapılan "Viasat saldırısı"nın tüm Avrupa'yı etkilediğini hatırlatan Varank, "Maddi açıdan bakacak olursak, siber saldırıların sadece bu yıl 6 trilyon dolarlık bir maliyete ulaştığı düşünülüyor. Belki de bundan sonra savaşları başlatacak ilk kurşun dijital ortamdan sıkılacak" diye konuştu.
Varank, siber güvenlik alanında çalışmak isteyenlere sadece maddi değil, teknoparklarda özel yerler ayırarak, mentorlük ve danışmanlık hizmetleri vererek de destek olmaya devam edeceklerini belirtti. Varank, "Bu alanlarda çalışan insan kaynağımızı geliştirmek, arttırmak da bu sektörün ileriye gitmesi için, savunma ihtiyaçlarımızı karşılayabilmesi için çok önemli. Deneyap teknoloji atölyelerimizde, daha hayata yeni başlayan evlatlarımıza birçok teknoloji eğitimiyle beraber, siber güvenlik eğitimleri de veriyoruz" dedi.

YURTDIŞINA GİDENLER

Varank, bu alanda kendini geliştirmek ve belge almak isteyenler için "Beyaz şapkalı hacker" programı da geliştirdiklerini ifade ederek, bu konudaki tecrübelerini belgelendirmek isteyenlerin de TSE'ye başvurabileceğini ve yetkinlik belgesi alabileceklerini söyledi.
Yapılan çalışmalar ve verilen desteklerle bu alandaki yetişmiş insan gücünün sürekli arttığını belirten Varank, şunları kaydetti:

30 BİN YAZILIMCI

"Bir iki gündür medyada denk gelmişsinizdir. Türkiye'den 30 bin yazılımcının gittiğine dair bir haberi, özellikle muhalif basın paylaşmaya çalışıyor. Bu haberin kaynağına baktığınızda, 'bu rakamı kim takip etmiş, gerçekten gitmiş mi' diye incelediğinizde, altının boş olduğunu görebiliyorsunuz. Biz bu rakamları takip ediyoruz. Evet, şu an Türkiye'den yurt dışına çalışan gençlerimiz var. Özellikle uzman arkadaşlarımız var. Bunların birçoğu ülkeyi terk ederek değil, uzaktan çalışma yöntemiyle Türkiye'de yaşayarak, yurt dışında çalışmalarına devam ediyorlar. Bunu da yanlış bir iş olarak görmüyorum. Bizim vatandaşlarımızın, uzmanlarımızın yurt dışında tecrübe kazanmaları, farklı firmalarda deneyim elde etmelerini de aslında kazanç olarak görüyoruz. Türkiye'de yazılımcıya ihtiyaç var ve bunun için gerekli her adım atıldı. Ama bir kısım vatandaşlarımız yurt dışında çalışmak isteyebilirler. Onların elde ettiği tecrübelerin de biz bir kayıp olduğuna inanmıyoruz. O tecrübelerin gelecekte bu ülkeye yine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ama şunun altını çizmemiz lazım; 'Son bir yılda 30 bin yazılımcı ülkeden gitti' ifadesi doğru bir ifade değil. Bu, altı boş bir rakam. Bu kadar yazılımcı yurt dışına gitmiş değil." 

 

30-11-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş