Arama sonuçları

Beyin göçü lise seviyesine kadar indi

Beyin göçü lise seviyesine kadar indi

Beyin göçü lise seviyesine kadar indi. Türkiye’de refah seviyesinin düşmesi ve işsizliğin artması gençleri beyin göçüne zorluyor. TÜİK verilerine göre 2017’de 253 bin, 2018’de ise 323 bin genç, Türkiye’den umudunu yitirip yurtdışına çıktı. Hükümetin ise beyin göçüyle alakalı herhangi bir önlem almaması, bu sayının her geçen gün artmasına sebep oldu. Öte yandan genç nesillerin yurtdışına yerleşmelerinin, milli ekonomiye her yıl 200 milyar TL kayba yol açtığı belirtiliyor.

Milli Gazete'den Onur Şehmus Şahin'in haberine göre, hayat şartlarının günden güne zorlaşması, işsizliğin artması, ekonomik krizin her geçen gün kendini daha çok hissettirmesi, genç nesilleri beyin göçüne itiyor. Türkiye’de kendilerini çaresiz hisseden gençler, geleceklerini daha iyi planlamak için yurtdışına yöneliyor. Her geçen yıl daha çok artan beyin göçü, TÜİK’in yaptığı araştırmaya göre lise seviyesine kadar indi. Beyin göçü oranlarını gözler önüne seren TÜİK’in istatistikleri, Türkiye’den en fazla 25-29 yaş grubundaki nüfusun göç ettiğini ortaya çıkardı. Yıllara göre sürekli artış gösteren beyin göçü oranlarına göre, 2017 yılında 253 bin 640, 2018 yılında ise 323 bin 918 genç yurtdışına yerleşti. Ortaya çıkan tablo, gençlerin Türkiye’deki olumsuz manzara karşısında umutsuz olduğunu ortaya koydu. Ekonomik sorunlar kadar ülkemizdeki gergin havadan ve belirsizlikten şikâyet eden gençler, gelecek planlarını yurtdışına göre kuruyor.

BEYİN GÖÇÜNÜN TÜRKİYE’YE MALİYETİ BÜYÜK

Türkiye’deki refah seviyesinin düşmesi, ekonomik kriz ve işsizlik gerekçeleriyle yurtdışına giden gençler için hazırlanan ‘Beyin Göçü İstatistikleri’, büyük endişeye sebep oluyor. Geleceğimizin teminatı gençlerin ülkelerinden umutsuz olması, sosyal ve ekonomik yönden birçok kayba neden oluyor. Beyin göçünün milli ekonomide her yıl en az 200 milyar TL kayba yol açtığı belirtilirken, genç nesillerin yurtdışına çıkmasının önüne geçmek için hükümetin hiçbir politikasının olmaması da büyük tepki topluyor.

BEYİN GÖÇÜ LİSE SEVİYESİNE KADAR İNDİ

Yapılan araştırmalar, Türkiye’deki beyin göçünün lise seviyesine kadar indiğini gösteriyor. Süper beyinlerin okuduğu önemli liselerde eğitim gören öğrenciler diplomayı aldıktan sonra rotayı yurtdışına çeviriyor. Ülkemizdeki işsizlik oranları ve akademik eğitiminden şikâyet eden İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi ve Alman Lisesi mezunları, üniversite eğitimi için başka ülkeleri tercih ediyor. Yapılan araştırmaya göre 2019 yılında İstanbul Erkek Lisesi mezunlarının yüzde 52,6’sı, Alman Lisesi mezunlarının yüzde 94,7’si ve Galatasaray Lisesi mezunlarının da yüzde 32,6’sı akademik eğitim için yurtdışına yerleşti.

14-01-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş