Arama sonuçları

Bilinmeyen bir kavram: Pilot uygulama

Bilinmeyen bir kavram: Pilot uygulama

Yılın son günlerinde gündeme, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklanan “yeni müfredat tartışmaları” oturdu. Taslak müfredatın da önümüzdeki yıl 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda hemen uygulanmaya başlanacağı duyuruldu. Eğitimcilerin, velilerin ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini aktarması için de yaklaşık 1 ay süre verildi. Geçtiğimiz günlerde de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilileri Antalya’da bir otelde toplandı. Yaklaşık 185 bin görüşün geldiği taslak müfredatı, 4 gün içinde “eleştiriler dikkate alınarak” güncellendi. Talim ve Terbiye Kurulu’nun ardından Bakan Yılmaz, bu müfredatı onaylayacak ve 2017-2018 öğretim yılında da yeni müfredat uygulanmaya başlanacak.

Tıpkı eğitimle ilgili her değişiklikte olduğu gibi pilot uygulaması bile olmadan yaşama geçecek. Hatırlayalım, bir zamanlar liselere geçişte LGS vardı, sonra bu OKS oldu. Dönemin bakanı “Öğrenciler çok tost yiyip test çözüyorlar” diyerek bir gecede bu sınavı SBS yaptı. 8’inci sınıfın sonunda tek sınava giren öğrenciler 6, 7 ve 8’inci sınıfta 3 yıl sınava girmeye başladı. Bu kez dönemin bakanı önce sınavları 1’e indirdi, sonra da SBS kaldırıldı, yerine başka bir bakan tarafından TEOG getirildi. Artık 6 dersten 12 sınav yapılacaktı. Şimdilik TEOG sürüyor.

2.5 yılda bir öğrencilerin de ailelerinin de yaşamını kökten değiştiren bu değişiklikler “Neden ve hangi bilimsel araştırmaya dayanılarak yapıldı?” sorusunun yanıtı hiçbir zaman verilmedi.

Aynı durum 4+4+4 eğitim sisteminde de yaşandı. Eğitimcilerin, akademisyenlerin tüm itirazlarına rağmen 60 aylık çocuklar isteğe bağlı, 66 aylıklar da zorunlu 1’inci sınıfa başlatıldı. Çocuğu gelişimini tamamlamadığı için 1’e değil, okulöncesi eğitime yollamak isteyen ailelere “bedenen ve zihnen gelişmemiştir” raporu getirmesi dayatıldı.

Ne oldu?

Bir yıl içinde zorla okula başlatılan bu çocukların büyük çoğunluğu okul olgunluğuna henüz erişmedikleri için derslerde uyudu, tuvaletlerini kaçırdı, sıkıldıkları için ağladı, gitmek istedi. Öğretmenler onları teselli etmeye, aynı zamanda ders işlemeye çalıştı.

Bir yıl sonra MEB geri adım attı ve zorunlu okula başlama yaşını 69 aya çekti.

Bunları neden mi anlatıyorum? Çünkü tüm değişikliklerin yapılacağı duyuruldu- ğunda eğitimciler, “Pilot uygulama olmadan yaşama geçirmeyin” demişti.

2017-2018 öğretim yılı yeni müfredatla başlayacak. Peki eğitimciler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları ne diyor:

Pilot uygulama olmadan, öğretmene hizmet içi eğitim vermeden yaşama geçirmeyin.

Bu seslere sizce kulak veren var mı?

Bu yazı Habertürk Gazetesi’nde 2 Mart 2017 tarihinde Pervin Kaplan’ın köşe yazısı olarak yayımlanmıştır

http://www.haberturk.com/yazarlar/pervin-kaplan/1410270-bilinmeyen-bir-kavram-pilot-uygulama

03-03-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş