Arama sonuçları

Bir öğretmen daha yaşamına son verdi

Bir öğretmen daha yaşamına son verdi

Urfa’nın Birecik ilçesinde yaşayan atanmayan rehber öğretmeni Mustafa Kaya yaşamına son verdi. Bıraktığı notta “Hayata veda ediyorum” diyen Kaya ne yazık ki intihar eden ilk öğretmen değil.

BirGün'de yer alan habere göre, AKP’nin eğitim politikaları nedeniyle öğrencisinden uzak kalıp yaşamına son veren öğretmenlere bir kişi daha eklendi. Urfa’nın Birecik ilçesinde Mustafa Kaya adlı ataması yapılmayan 28 yaşındaki rehber öğretmen yaşamına son verdi. 4 yıldan bu yana atama beklediği öğrenilen Kaya’nın cenazesi, Şanlıurfa Adli Tıp Kurumundaki otopsinin ardından toprağa verildi. Kaya intihar notunda şu ifadeleri kullandı: “Hayata veda ediyorum. Üniversitemi, askerliğimi, özel sektörde çalıştım ve okudum. Abimi ve annemi çok seviyorum, babamı özledim"

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, olay üzerine Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu memleketin pırıl pırıl gençlerinin geleceğini çalanlara, bu adaletsiz düzeni yaratanlara yazıklar olsun" dedi.

Kaya’nın arkadaşları da sosyal medyadan adeta isyan etti. Abdulkadir Arslan isimli arkadaşı sosyal medya hesabında şu mesajı paylaştı: “Aynı yurtta kaldık yıllarca, aynı masada yemek yedik. Görseniz öyle akıllı, öyle terbiyeli bir insandı ki… Ah be kardeşim. Ne kadar emek verdiğini, çalıştığını çabaladığını gözlerimle gördüm. Bizzat şahit oldum yoklukla mücadelesine.”

Burhan Levent isimli arkadaşı ise şunları yazdı: "Gaziantep/Şahinbey Kyk yurdunda 3 yıl aynı dairede kaldık. Yoksul bir ailenin çocuğuydu. Gecelere kadar ders çalışır, balkonda çay-kahve içerdik. Yurtta 3 yılım bu çocukla geçti. Üniversite 3. sınıfta kpss çalışmaya başladı, emek verdi."

Mustafa Kaya intihar eden ve hayatını kaybeden ilk öğretmen değil. İntihar eden öğretmenlerin sayısı 50’ye yaklaştı. Daha önce de birçok öğretmen intihar etmiş, bazıları da iş cinayetlerinde hayatını kaybetmişti. O öğretmenlerden bazıları şöyle:

Alim Koç: 33 yaşındaki Koç, 4 yıldır ataması yapılmadığı için intihar etti.

Merve Çavdar: 2014 yılında mezun olan Çavdar yaşamına son verdi.

İsa Erdoğan: Genç Sosyal Bilgiler Öğretmeni İsa Erdoğan ataması yapılmadığı için sosyal medyada sevdiklerine bir mesaj bırakarak yaşamına son verdi.

Ömer Sarıoğlu: Ailesiyle birlikte yaşadığı evde yalnız başınayken kendini öldürdü.

Şengül Özkan: 2007 Şubat atamalarında atamasının olmadığını öğrendiğinde, bunalıma girerek intihar etti.

Ali Kürklü: Osmaniye’de 2010 yılında girdiği KPSS sonucunda atanabilecek puanı alan Ali Kürklü sınavın iptal edilmesi ve ikinci sınavda atanabilecek puanı alamaması nedeniyle bunalıma girdi ve intihar etti.

Handan Ülker: Sözleşmeli öğretmen olarak çalışan Handan Ülker görev yaptığı okulda intihar etti.

Şahin Demir: Ataması yapılmaması sonucunda girdiği bunalımın ardından okul lojmanında intihar etti.

Hasan Songur: Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir plastik enjeksiyon fabrikasında çalışmaya başladı. 25. mesai gününde vücudunun üst kısmı, makine içindeki preste sıkışarak iş cinayeti sonucu hayatını kaybetti.

Ümit Eker: Manisa’nın Soma ilçesindeki, Soma Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde 2 yıldır makine teknolojileri dersi için vekil öğretmenlik yapan Ümit Eker intihar etti.

Halil Mustafa Bozkurt: Çorum’da, İngilizce öğretmeni Halil Mustafa Bozkurt, yalnız yaşadığı bağ evinde kendisini tavana iple asarak yaşamına son verdi.

55 ÜLKENİN NÜFUSUNDAN FAZLA

Ülkede görülmeyen ataması yapılmayan öğretmenler onlarca ülkenin nüfusunu geride bıraktı. Resmi rakamlara göre Türkiye’de 150 bin öğretmen açığı bulunurken, ÖSYM’nin 2020 verilerine göre atama bekleyen öğretmen sayısı 460 bin civarında. Ancak eğitim sendikalarına göre tespit edilemeyenlerle birlikte atanmayan öğretmen sayısı 700 bin civarında. Bu sayı 55 ülkenin toplam nüfusunu geride bırakıyor. MEB’in her yıl yaptığı öğretmen atamaları açığı kapatmaktan uzak kalırken, her yıl atananlar hariç yeni mezun olan en az 25 bin öğretmen işsiz kalarak atama bekliyor. Eğitim Sen’in iki yıl önce hazırladığı rapora göre atama cetvelinin iyileştirilmemesi durumunda 20203’te Türkiye’deki atanmayan öğretmen sayısı 1 milyonu aşacak.

31-01-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş