Arama sonuçları

Bir yılda 3 bin 119 çocuk ihlale uğradı

Bir yılda 3 bin 119 çocuk ihlale uğradı

‘2020 İnternet Medyası Çocuk Hakkı İhlali Raporu’na göre geçen yıl 3 bin 119 çocuk hak ihlaline uğradı. 613 çocuğun yaşam hakkı ihlal edildi, bin 860 çocuk istismar edildi, 72 çocuk işkence gördü.

Göç ve İnsanı Yardım Vakfı’nın (GİYAV) ‘2020 İnternet Medyası Çocuk Hakkı İhlali Raporu’na göre, 2020 yılı içerisinde, Kovid-19 salgını ned eniyle çocukların içinde bulunduğu eşitsizlik, adaletsizlik, ihmal, istismar, yoksulluk, yoksunluk, kısıtlama gibi pek çok sorun, salgınla birlikte artış gösterdi.

ÇOCUKLAR İSTİSMARA UĞRUYOR

Milliyet Gazetesi’nden Gökhan Kam’ın haberine göre, raporda şu çarpıcı bilgiler yer aldı: “2020 yılı içerisinde 613 çocuğun yaşam hakkı ihlal edildi. 690 çocuk yaralandı, 2 bin 156 çocuğun korunma hakkı ihlal edildi. 8 çocuk cinsel sömürüye maruz bırakıldı. 65 çocuk şiddet gördü, bin 860 çocuk ihmal ve istismara uğradı. 19 çocuk intihar etti, 128 çocuk gözaltına alındı, 72 çocuk işkence ve kötü muamele gördü. 19 çocuk tutuklandı, 44 çocuk sağlık, 3 çocuğun silahlı çatışma ortamında çocuğun korunması hakkı, 22 çocuğun sığınma hakkı, 360 çocuk ise eğitim hakkından mahrum edildi.”

Raporda, hak ihlaline maruz kalan 269 yabancı uyruklu çocuğun, 158’inin Suriye, 10’unun Afgan, 4’ünün Lübnan, 3’ünün Irak, 1’inin Kazakistan, 1’inin Mısır, 1’inin Somali uyruklu olduğu belirtildi.

“ÇOCUK İŞÇİ ARTTI”

“204 çocuğun çalıştırıldığı, çocuk cinayeti, cinsel istismar, intihar gibi pek çok ihlale sebebiyet verildiği görülmüştür” denildi. Salgın sürecinde artan çocuk işçiliğinin de üzerinde durulması gerektiği belirtilen raporda, şunlara yer verildi: “Uzaktan eğitim sisteminin uygulandığı bu süreç çocukların çalıştırılmalarını kolaylaştıran bir zemin sunmuştur. Yoksulluğun artması, okulların kapanması daha fazla çocuğu işçiliğe sürüklemiş, sömürü ve tehlike içeren işlere dahil edilmeleri özellikle toplumsal cinsiyet eşitsizliği temelinde kız çocukları açısından ev içi hizmetlerde sömürülmelerinin önünü açmıştır.

“SÖZLEŞME UYGULANMIYOR”

“Çocuk cinsel istismar vakalarında failleri cezalandırmayı engelleyen ya da yargılamanın cezasızlıkla sonuçlanmasına neden olan ‘rıza’ veya ‘çocuğun ruh sağlının bozulma’ şartlarına bakılmasına son verilmelidir.

ZORLA EVLENDİRİLEN ÇOCUKLAR

Erken ve zorla evlendirilen çocuklar, çocuk intiharları, silahlı çatışma ortamında yaşamını yitiren çocuklar, cinsel istismara uğrayan çocuklara yönelik çocuk hak ihlallerinin önlenmesinde, devletin uygulamakla yükümlü olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi’ndeki sorumluluklarını yerine getirmede eksiklik yaşanıyor.

26-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş