Boğaziçi akademisyeneri: ‘Her tür müdahaleye karşıyız’
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, rektörlük seçimlerinin kaldırılmasına neden olan Kanun Hükmünde Kararname iptalinde ısrarcı: “Üniversitemizdeki özgür, bağımsız ve barışçı akademik ortamı bozacak her tür müdahalenin de karşısında duracağız.”
Üniversitenin önceki rektörü Gülay Barbarosoğlu, 12 Temmuz tarihinde yapılan seçimde, oyların yüzde 86’sını almıştı. Buna karşın Erdoğan, 13 Kasım’da seçime dahi katılmayan Özkan’ı rektör atamış, Özkan ise üniversitenin özgürlükçü yaşam geleneğine sahip çıkacağını söylemişti.
Güney kampustaki basın açıklamasına akademisyenler cüppeyle katıldı. Prof. Dr. Cem Ersoy’un okuduğu açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi’nin benimsediği ‘akademik ilkeler’e atıfta bulunarak şunları söyledi: “Boğaziçi Üniversitesi’nin yıllar içinde özenle kurduğu katılımcı yönetim modeli ve yöneticilerini demokratik yöntemlerle belirleme pratiği uluslararası akademik başarısının temelini oluşturur. Çünkü toplum yararına olan bilimsel bilgi ancak ifade özgürlüğünün korunduğu, farklılıkların bir arada olabildiği bir üniversite ortamında üretilir ve paylaşılır.”
676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ilgili maddesinin iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Ersoy, demokratik, özerk ve katılımcı üniversitenin ilkelerine uygun yeni bir düzenlemenin çıkartılmasını talep ettiklerini belirtti.
Ersoy, “Üniversitemizdeki özgür, bağımsız ve barışçı akademik ortamı bozacak her tür müdahalenin de karşısında duracağız” dedi.
29 Ekim gecesi Resmi Gazete’de yayınlanan 676 sayılı KHK’yla devlet ve vakıf üniversitelerinde rektörlük seçimleri kaldırılarak, rektör atama yetkisi cumhurbaşkanına verilmişti.
16-11-2016