Arama sonuçları

Boğaziçi Üniversitesi ALS grubuna girdi

Boğaziçi Üniversitesi ALS grubuna girdi

Boğaziçi Üniversitesi, ALS hastalığını araştıran uluslararası çalışma grubunun içine girdi. İnsan Genom Projesi’nin yeni bir aşaması olarak kabul edilen MinE Projesi kapsamındadünya genelinde 22 bin 500 bireyin genleri incelenerek, gen haritaları detaylandırılıyor. Söz konusu araştırma, henüz tedavisi olmayan ALS hastalığının moleküler düzeyde nedenlerini ve tedavi yollarını ortaya çıkarmayı hedefliyor. 16 ülkenin katılımıyla sürdürülen projedeTürkiye’yi Boğaziçi Üniversitesi Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı (NDAL) temsil ediyor. NADL, 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü bünyesinde, Suna İnan Kıraç Vakfı’nın desteğiyle hayata geçirildi.  

ALS NEDİR?

Motor sinir hücrelerin kaybı nedeniyle oluşan ALS (AmiyotrofikLateral Skleroz) hastalığının nedenlerini araştırmak ve tedaviye giden yollara kapıları açmak için 16 ülke, MinE Projesi’nde bir araya geldi. Project MinE ise dünya üzerinde ALS hastalığı ile ilgili yürütülmekte olan en büyük proje. 

İşte bu projede yer alan Boğaziçi Üniversitesi Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı’nın (NDAL) Direktörü Prof. Dr. Nazlı Başak  şöyle konuşuyor: 

“MinE, ALS tedavisi için devrimsel nitelikte dev bir araştırma projesi. ALS ile ilgili yürütülen en büyük ve iddialı proje olarak kabul gören bu çalışma ile en az 15 bin ALS hastasının tüm genomlarını dizilemeyi ve ALS'nin genetik nedenlerini geniş-ölçekli bir araştırma projesi ile açıklığa kavuşturmayı amaçlıyoruz. Bu projenin hastalığın moleküler nedenini anlamada ve tabii ki tedavisinde çığır açmasını bekliyoruz. 

KENDİNİ KABUL ETTİRMİŞ BİR LABORATUVAR 

NDAL hiç şüphesiz kendini uluslararası ALS camiasına kabul ettirmiş Türkiye’deki ilk ve bugüne kadar hala tek laboratuvardır. Bu denli donanımlı, bu denli güçlü uluslararası işbirlikleri olan kendini üst düzey laboratuvarlara kanıtlamış başka bir ALS laboratuvarı Türkiye’de yoktur. Türkiye'de son 10 yılda ALS ve nörodejeneratif hastalıklar bizden sorulur diyebilirim. 2014 yılının Eylül ayında MinE projesinin Amsterdam'daki resmi açılışına Türkiye ayağı olarak davet edilip, bu projeye katkımızın önemli ve gerekli olduğunun vurgulanması ALS dünyasındaki prestijli konumumuzun bir göstergesidir. 

İNSAN GENOM PROJESİ NEDİR?

Bilim dünyasının 90’lı yıllarda başlatmış olduğu, insanın genetik kimlik kartı olan DNA’sının tam ve detaylı haritasının çıkarılmasını amaçlayan İnsan Genom Projesi’nin yeni bir aşaması olanMinE Projesi’nin, ALS araştırmalarında ve hastalığın moleküler nedenini anlamada çığır açması bekleniyor.

14-09-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş