Arama sonuçları

Boğaziçi Üniversitesi: Yatay geçişlerde usulsüzlükler mi var?

Boğaziçi Üniversitesi: Yatay geçişlerde usulsüzlükler mi var?

Boğaziçi Üniversitesi ile ilgili tartışmaların sonu gelmiyor. Rektör atamaları, görevden uzaklaştırılan akademisyenler, yeni görevlendirmeler başta olmak üzere yaşanan protestolar ve tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Yatay geçiş usulsüzlükleri. Bu iddiayı gündeme getiren ise bir süre önce Boğaziçi Üniversitesi rektörü Naci İnci tarafından uzaklaştırılan iktisat bölüm başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz oldu. İnci yönetimi tarafından 3 ay süreyle hem bölüm başkanlığından hem de öğretim üyeliği görevinden uzaklaştırılan Zenginobuz, yurtdışı üniversitelerde okuyan bazı Türk öğrencilerin Boğaziçi Üniversitesi’ne yabancı öğrenci kontenjanınından sınavsız şekilde yerleştirildiğini öne sürmüştü.

ÜNİVERSİTEDEN YALANLAMA

Bu iddialara ilişkin üniversite yönetimi yaptığı açıklamada bunların gerçekdışı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ünal Zenginobuz'un, yabancı öğrencilerin üniversiteye kabulüyle ilgili söylediklerinin gerçek dışı olduğunu ve kamuoyunu kasten yanıltma amacı taşıdığını bildirdi.

Ancak açıklamada mühendislik programlarına başvuruda yurtdışından gelecek öğrencilerden 1400 SAT puanı istenmesine rağmen tek ölçülerinin de bu olmadığını belirtilerek şu ifadelere de yer verildi:  

SADECE SAT SONUÇLARINA BAKMIYORUZ

"Fakat SAT puanı tek değerlendirme ölçütümüz değildir. Boğaziçi Üniversitesine alınan yabancı uyruklu öğrenciler, niyet mektupları, lise ortalamaları, SAT, TOEFL ve IELTS puanlarına bakılarak kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulmaktadır."

Açıklamada, bu değerlendirmelerin bölümler tarafından yapılıp rektörlüğe iletildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Tüm bölümlerde gerekli değerlendirmeler yapılıp bölümlerin seçtiği adayların kabulü yapılmıştır. İktisat Bölümü Başkanı Ünal Zenginobuz, yabancı uyruklu öğrenci kabulünü reddettiği için yalnızca o bölümün değerlendirmesi fakülte dekanı tarafından yapılmıştır. Üniversitemizdeki 15 lisans programına, bölümlerin önerileri doğrultusunda Fakülte Yönetim Kurulu ve Üniversite Yönetim Kurulunun kararıyla 27'si asıl, 9'u yedek, toplam 36 yabancı uyruklu öğrenci kabul edilmiştir. Kabul edilen toplam 36 öğrencinin vatandaşlıklarına göre dağılımı 13'ü Azerbaycan, 3'ü Türkiye, 3'ü Bulgaristan, 2'si Sırbistan, 3'ü İran, 4'ü Pakistan, 2'si Suriye, geri kalanları ise Yunanistan, Almanya, İtalya, Rusya, Avusturya, Mısır şeklinde olmuştur."

HANGİ ÖĞRENCİLERİ ALDILAR?

İktisat bölümüne alınan iki öğrenciden birinin lise eğitimini Prag'da tamamlamış bir Türk vatandaşı olduğu aktarılan açıklamada, diğerinin ise lise eğitimini İstanbul'da tamamlamış bir Yunanistan vatandaşı olduğu bildirildi.

Aynı bölüme kabul edilen iki yedek öğrencinin ise Bulgaristan ve Pakistan uyruklu olduğu, bunlardan yalnızca birinin lise eğitimini İstanbul'da tamamladığı vurgulanan açıklamada, şöyle devam edildi:

"YÖK'ün Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar'ına göre yabancı uyruklu öğrencilerin liseyi nerede okuduklarından bağımsız olarak başvuru hakkı bulunmaktadır. Bu hak Türkiye'deki liselerden mezun olanlara da tanınmıştır. Bu hakkı kullanarak başvuru yapan öğrenciler, SAT puanı, TOEFL/IELTS puanları ve niyet mektupları da incelenerek Boğaziçi Üniversitesine kabul edilmektedirler. Yasal mevzuata aykırı tasarrufları sebebiyle hakkında soruşturmalar bulunan Ünal Zenginobuz'un üniversitemizin itibarına zarar verme ve öğrencilerimizin başarısına gölge düşürme teşebbüsleri karşısında üniversitemiz gerekli hukuki tedbiri almaya devam edecektir."

03-09-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş