Arama sonuçları

Boğaziçili öğrencilere darp, kapıya asma kilit

Boğaziçili öğrencilere darp, kapıya asma kilit

Boğaziçi Üniversitesi’nin kapısına ikinci kez kilit vuruldu, öğrenciler darp edilerek yaka paça dışarı çıkarıldı. Akademisyenler ise 100. kez Rektörlüğe sırtlarını döndü ve taleplerini yineledi.

BirGün'de yer alan ahbere göre, AKP’li Rektör Melih Bulu Boğaziçi Üniversitesi’nde adeta diktatörlük ilan etti. Özel güvenliğin önceki gün öğrencilere müdahalesinin ardından dün de kapılara kilit vuruldu. Yoğun protestonun ardından öğrenciler ve akademisyenler kapıları açtırdı. Akademisyenler ise 100’üncü kez rektörlüğe sırtlarını döndü.

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilerin önceki gün başlattığı çadır nöbetinin ardından polis ablukası dün de devam etti. Özel güvenlik görevlisi, okula giren öğrencileri yumrukladı. Öğrenciler yaka paça dışarı atıldı.

KAPIYA YİNE KİLİT TAKILDI

Okulun kapısı kilitlendi, öğrenciler içeri alınmadı. “Boğaziçi Direnişi” hesabı, gelişmeyi şu mesajla duyurdu: “Özel güvenlik arkadaşlarımıza yumruklarla saldırdı. Polisler tarafından gözaltına alınan arkadaşlarımız serbest bırakıldı. Okulun kapsına kilit vuruldu. Öğrenciler içeri alınmıyor.”

Ayrıca okula girmeye çalışırken iki öğrenci polis tarafından gözaltına alındı. Öğrenciler daha sonra serbest bırakıldı. Özel güvenliğin müdahalesinin ardından kapının açılmasını isteyen akademisyenler ve öğrenciler durumu protesto etti. Öğrenciler demir kapının iki tarafından el ele tutuşurken, akademisyenler de korna çalarak onlara destek verdi.

Protestoların ardından kapıdaki kilit kaldırıldı. Öğrenciler ve akademisyenler üniversite kampusuna bundan sonra girebildi. Öğrenciler içeri girerken “Kayyumlar gidecek, biz kalacağız” diye sloganlar attı.

YÜZÜNCÜ KEZ REKTÖRLÜĞE SIRTLARINI DÖNDÜLER

Öte yandan Bulu’nun istifasını isteyen Boğaziçili akademisyenler Rektörlüğe dün 100’üncü kez sırtlarını döndü. Akademsiyenler nöbet eyleminin 100'üncü gününe dair bir açıklama da gerçekleştirdi, “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” talebini yineledi.

Akademisyenler şu açıklamayı yaptı: “Bugün direnişimizin 149’uncu, nöbetimizin 100’üncü günündeyiz. Amacımız sadece yukarıdan atanan bir rektörü reddetmek, bunu beğenmediğimizi söylemek ve ne kadar inatçı olduğumuzu göstermek değildi elbette. Amacımız, bin yıllık bir evrensel tarihin ortaya çıkardığı akademik olarak özgür, kurumsal olarak özerk, şeffaf ve hesap verebilir kamu araştırma üniversitesinin tepeden yapılacak atamalardan zarar göreceğine işaret etmekti.”

KABUL ETMİYORUZ VAZGEÇMİYORUZ

Melih Bulu’nun ve yardımcılarının Boğaziçi Üniversitesi’nin ilkelerini ihlal ettiğini aktaran akademisyenler şöyle devam etti: “İçi boş ve dayanaksız gerekçelerle üniversitemizin çoğulcu, katılımcı, eşitlikçi ve müzakereci bir kamusallığı ilke edinen işleyişine despotik ve antidemokratik müdahale ve yetki gasplarıyla zarar veriyorlar. Yüzüncü nöbetimizi bitirirken her zamanki talebimizi de unutmayalım: Bir kez daha, yüzüncü defa, atanmış Melih Bulu, Gürkan Kumbaroğlu, Naci İnci, Fazıl Önder Sönmez’in, bir gecede kurulan Hukuk Fakültesi’ne atanmış Selami Kuran ve görevlendirilmiş Muzaffer Eroğlu’nun istifasını talep ediyoruz. Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!”

02-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş