Arama sonuçları

Bu kez öğrenci değil yetişkinler sınıfta kaldı

Bu kez öğrenci değil yetişkinler sınıfta kaldı

Türkiye tüm becerilerde sınıfta kaldı. Türkiye yetişkinleri sayısal, sözel, teknolojik becerilerde diğer ülkelerin gerisinde. OECD’nin yayınladığı “Yetişkin Becerileri Taramasından Sonuçlar” raporuna göre Türkiye sayısal, sözel ve teknoloji kullanarak problem çözme becerilerinde ortalamanın altında yer aldı.

100 KİŞİDEN 45’İ SÖZEL BECERİDEN YOKSUN 

Araştırmada sözel beceriler alanında yazılı sözcükleri tanıyabilmek, bir cümleyi ve kısa bir metni anlayabilme yetisi ölçülürken, Türkiye’de yetişkinlerin yüzde 45.7’sinin sözel beceri alanında en alt seviyede olduğunu görüldü.

YETİŞKİNLERİN YARISI SAYISAL BECERİ YOKSUNU 

Sayısal beceriler alanında ise sayma, sayıları gruplama, tam sayılarla veya para ile basit matematiksel işlemleri yapabilme yetileri ölçüldü. Türkiye’de yetişkinlerin yüzde 50.2’si sayısal becerilerde en alt düzeyde yeterlilik gösterdi. 

SÖZELDE EN DÜŞÜK PUANLI 3 ÜLKEDEN BİRİSİ TÜRKİYE

OECD’nin Yetişkin Yeterliklerinin Uluslararası Değerlendirilmesi Programı (PIAAC) kapsamında yapılan ve iki tur şeklinde gerçekleştirilen yetişkin becerileri araştırmasına 33 ülkeden 216 bin 250 kişi katıldı. 16-65 yaş aralığındaki yetişkinlerin sahip olması beklenen becerilerin değerlendirilmesi için hazırlanan araştırmada Türkiye’den 5 bin 277 katılımcının yer aldı.

EN DÜŞÜK PUANA SAHİP 3 ÜLKEDEN BİRİSİ 

OECD’nin araştırmasına ilişkin Türk Eğitim Derneği’nin (TED) hazırladığı rapora göre, Türkiye, sözel becerilerde ortalamanın altında kaldı. 500 puan üzerinden değerlendirme yapılan araştırmada OECD ortalaması sözel becerilerde 268 iken, Türkiye’nin ortalaması 227 oldu. Türkiye’nin araştırmaya katılan ülkeler arasındaki en düşük puana sahip 3 ülkeden biri Tolduğu görüldü.

Türkiye sayısal becerilerde de OECD ortalamasının altında yer aldı. OECD ortalaması 263 olarak belirlendi. Türkiye’den katılanların sayısal becerilerdeki ortalaması ise 219 oldu.Teknoloji kullanarak problem çözme becerisine dair veriler ise, Türkiye’de yetişkinlerinyüzde 35.6’sının bilgisayarla tanışmadığını ortaya çıktı.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI YETERLİLİKTE SON SIRALARDA

OECD’nin araştırmasında üniversite mezunlarına yönelik veriler de yer aldı. OECD genelinde sözel becerilerde üniversite mezunlarının puanı 292 olurken, Türkiye 258 puanda kaldı. Lise mezunları arasında sözel becerilerde OECD ortalaması 264 oldu. Türkiye ise bu alanda 210 puan elde etti. TED’in araştırmaya ilişkin raporunda, sözel beceriler konusunda Türkiye’nin Şili ile birlikte en zayıf iki ülkeden biri olduğu vurgulandı.

Üniversite mezunlarının sayısal becerilerde OECD ortalaması 292 iken, Türkiye’de bu 267 puan olarak belirlendi. Lise mezunlarının OECD ortalaması 261, Türkiye’nin ise 244 oldu.Yapılan araştırmada üniversite mezunu yetişkinlerin yüzde 7.3’ü teknoloji ile problem çözme testini geçemedi. En üst düzeyde problem çözme becerisine sahip üniversite mezunu yetişkin oranı ise yüzde 4.8’de kaldı. Türkiye bu oranla OECD ülkeleri arasında son sırada yer aldı. 

BECERİ ORANI ALARM VERİCİ ŞEKİLDE DÜŞÜK

TED’in araştırmaya ilişkin raporunda şöyle denildi: 

Bulgulara göre, nüfusun kayda değer bir kısmının en temel düzeyde okuma yazma, okuduğunu anlama ile sayıları anlama ve sayısal işlem yapma becerilerinden yoksun olmakla birlikte; temel becerilere üst düzeyde sahip olan nüfus OECD ülkeleri ile kıyaslandığında alarm verici bir şekilde düşük orandadır.”  

Raporda, Türkiye’nin yetişkin nüfusunun mevcut yeterlik düzeyinde önemli ölçüde iyileştirmeler sağlanmadan verimlilik düzeyinin artırılmasına yönelik olarak alınabilecek ekonomik ve yönetsel önlemlerin etkileri sınırlı kalacağı vurgulandı.

Haber: Hakan GÜNGÖR

 

10-01-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş