Arama sonuçları

Bu ODTÜ’ye girmek değil, mezun olmak zor

Bu ODTÜ’ye girmek değil, mezun olmak zor

Bu ODTÜ’ye girmek değil, mezun olmak zor. Sözünü ettiğimiz ODTÜ’nün KKTC’deki kampusu. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun (KKK) açılışının üzerinden yaklaşık 14 yıl geçti. Bir devlet üniversitesinin Türkiye dışındaki ilk kampusu ODTÜ KKK oldu. 2007’de ilk kez 3 mezun veren kampusta bugün mezun sayısı 1500’e yaklaştı. Kampusun öğrenci sayısı ise yüzde 20’si yabancı öğrenci olmak üzere 3 bini aştı.      

İlk açıldığında Ankara ODTÜ öğrencilerinin tepki gösterdiği KKK artık benimsenmiş durumda. Çünkü Rektör Prof. Dr. Nazife Baykal’ın da vurguladığı gibi, “Burada öğrenciler üzerinde ODTÜ yazan diploma alıyor. O yüzden de girişteki puanları düşük olabilir ancak buradan mezun olacak öğrencinin Ankara’daki öğrenciye eşit olması gerekiyor” diyor. 

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’na rektör olarak atanan Prof. Dr. Nazife Baykal ile eğitim ve projelerini konuştuk:  

ÜCRETSİZ OLDUĞUNU DÜŞÜNENLER ÇIKIYOR: ODTÜ KKK ücretli öğrenim veriyor. Aradan bu kadar yıl geçtikten sonra dahi ücretsiz olduğunu düşünen gençler çıkabiliyor. Bir devlet üniversitesinin yurtdışı kampusuyuz, ancak ücretli öğrenim veriliyor. Ücretsiz diye yazıp, sonradan vazgeçenler bugün de oluyor. Ama ilk yıllara göre daha az.

HAZIRLIKTA ELENİYOR: Ankara ODTÜ’ye daha çok Anadolu liselerinden öğrenci geliyor. İngilizceleri belli seviyede oluyor. KKK’ye ise daha çok genel lise mezunları ve seviyeleri başlangıç düzeyinde.  Ankara’dakilerin yüzde 35’inin seviyesi başlangıç düzeyindeyken buradakilerin yüzde 80’ni bu durumda. 

YABANCI ÖĞRENCİ İLE OKUYORLAR: Ancak buradaki öğrenciler İngilizce konusunda daha şanslı. 3 bin öğrencinin yüzde 20’si yabancı. Derslerin tümü İngilizce, aynı kampus içindeler ve iletişim dili de İngilizce. Mezun olduklarında çok rahat İngilizce konuşabiliyorlar. 

HOCALARI ARKADAŞLARI OLUYOR: Aynı kampus içinde yaşadığımız için hocalar ve öğrenciler markette, sporda, yürüyüşte her yerde karşılaşıyorlar. Arkadaşça bir ortam oluşuyor. 

ODTÜ DİPLOMASI ALIYORLAR: Evet, ilk yıllar Ankara ODTÜ öğrencileri hatta hocaların da tepkisi vardı. Ancak artık bu tepki yok. Çünkü mezunlarımız ODTÜ adının olduğu diploma taşıyor. Bu yüzden de akademik olarak en ufak bir tavizimiz yok. Girişte daha düşük puanlı öğrenciler gelebiliyor ama çıkışta Ankara ile aynı seviyede olmak zorundalar. Bunu da yapıyorlar. Önemli olan çıkış derecesi. Geçen yıl birincilerden biri Ankara’dan diğeri KKK’dan oldu. Aynı eğitim, aynı notlama yapılıyor. Akademik ve idari bakımdan zaten Ankara ODTÜ’ye bağlıyız. Öğrencilerimiz diplomalarını da Ankara’da düzenlenen törenle ODTÜ Ankara öğrencileriyle birlikte alıyor. 

YÜZDE 40’I ELENİYOR: Giren öğrencilerin yüzde 40’ı eleniyor. Büyük kısmı hazırlıkta eleniyor. Genel olarak hazırlık 2 yıl sürüyor. Birinci sınıfı aşanlar zaten mezun oluyor. Birinci sınıfı geçenlerin yüzde 90’nı mezun oluyor. Bazı öğrenciler “zor” deyip, gidiyor. Akademik olarak daha çok desteklenmeye ihtiyaç duyan öğrenciler çoğunlukta. Hep beraber lisede oluşan akademik boşluklarını burada tamamlamaya çalışıyoruz. Yabancı öğrenci de çok olduğu için yoğun bir rekabet de yaşanıyor. Mühendisliklerin yüzde 35’inde yabancı öğrenci var. 

DEĞİŞİM ÖĞRENCİSİ OLARAK ANKARA’YA GİDİYORLAR: Öğrencilerimiz Ankara kampusta da değişim öğrencisi olarak okuma şansına sahipler. Aynı akademik eğitimden geçmeseler bunu yapamazlar. Dersleri ortak. Ankara’daki öğrenci nasıl eğitim alıyor, hangi dersleri görüyorsa ve notlaması nasıl yapılıyorsa buradaki öğrenciler de aynı değerlendirmeden geçiyor. 

ERASMUS’TAN YARANLANIYORLAR: Öğrencilerimiz Ankara ODTÜ’nün 200’ün üzerinde yaptığı Erasmus anlaşmalarından da yararlanabiliyor. 

SİLİKON VADİSİ’NE GİDEN MEZUNLARIMIZ: Mezunlarımız hemen iş buluyor. Silikon Vadisi’ne giden mezunlarımız var. İlk 6 ayda mezunların yüzde 82’si işe yerleşiyor. 

120 HOCANIN 70’İ UÇAN HOCALAR: Kampusta 120 hocamız var. Yaş ortalaması 35. Bunların 70’i uçan hocalar. Yani Ankara’dan gelip, ders veriyorlar. 

HEDEF PUANLARI YÜKSELTMEK: Daha yüksek puanla öğrenci almak istiyoruz. Öğrencilerin yüzdelik dilimlerinin yükselmesini istiyoruz. 61 yıllık ODTÜ deneyimini burada öğrencilerimize sunuyoruz. 

AKREDİTASYONLAR BAŞLIYOR: Elektrik elektronik ve makine mühendislikleri için ABET akreditasyonuna başvurduk. ODTÜ Ankara nasıl akredite oluyorsa biz de oluyoruz. X

14 LİSANS PROGRAMI: 43 ülkeden 3 bin öğrenci 14 lisans, 4 master programında öğrenim görüyor. Kampusun kapasitesi 5 bin öğrenci ancak kaliteden taviz vermeden sayıyı artırmak gerekiyor. 

ODTÜ KKK ÖZEL PROTOKOL İLE KURULDU

Bir Türk üniversitesinin yurtdışında kurduğu ilk yerleşke olan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ODTÜ’ye daveti üzerine 2000 yılında imzalanan protokol ve 2003 yılında kabul edilen kuruluş yasası ile eğitim hayatına başladı. KKTC’nin Güzelyurt bölgesindeki yerleşkesinde 15 lisans ve 4 yüksek lisans programı bulunuyor. Kampusta spor salonu, tenis kortları, halı sahası, tırmanma duvarı ve açık yüzme havuzu bulunuyor. 40’ın üzerinde öğrenci topluluğu çeşitli etkinlikler yapıyor. 

ENERJİSİNİN YÜZDE 20’SİNİ KENDİ KARŞILIYOR

Yeşil Kampus hedefi doğrultusunda kampusun enerji ihtiyacının yüzde 20’sini karşılamak üzere inşa edilen güneş enerjisi santrali 2016 yılı başında test üretimine başladı. Beş yıl içinde en az yüzde 10 enerji tasarrufu sağlanması hedegleniyor. Enerji tüketimini azaltmak için bisiklet kullanılıyor, su tüketimini azaltıcı projeler yaşama geçiriliyor. 

ODTÜ KKK ÖĞRENCİLERİN TÜMÜ BURSLU 

Öğrencilerin tümü burslu olarak okuyor. Öğrenciler 5 yıllık lisans eğitimleri süresince akademik ortalamalarına bakılmaksızın yüzde 100, yüzde 75 ve yüzde 50 oranında burs alıyor. Ayrıca LYS’de puan türlerine göre ilk 35 bin ile ilk 4 bin arasında yer alanlar da yurt bursu alıyor. 2017-2018 eğitim yılı için öğrenim ücreti yüzde 50 burslular için  yıllık 13 bin 125 TL, yüzde 75 burslu öğrenciler için  6 bin 562 TL. 

Kaynak: Habertürk

05-03-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş