Arama sonuçları

‘Bulunuşluk kriteri’ mağduriyeti nasıl giderilecek?

‘Bulunuşluk kriteri’ mağduriyeti nasıl giderilecek?

‘Bulunuşluk kriteri’ mağduriyeti nasıl giderilecek? Liseye Liseye Geçiş Sistemi (LGS) ilk merkezi yerleştirmelerinde okulda bulunuşluk kriteri yüzünden ortaya çıkan mağduriyet nasıl giderilecek? İşte bu soru tüm LGS velilerinin yanıtını aradıkları soruların başında geliyor.

LGS tercihleri için çıkan ilk kılavuzda yerel yerleştirmede bu kriter kullanıldı. Okul adı değişen, taşınan, tayin olanlar, ikili eğitim yüzünden başka okula gönderilen ve özel okullarda okuyan öğrenciler işte bu kriter yüzünden yerleşemedi. Çünkü bu öğrenciler için “okulda bulunuşluk” az bulundu. Öğrenciler “okulda yeterli süre bulunmadıkları” için yüksek notlarına rağmen tercih listelerindeki okullara yerleşemedi.

‘BULUNUŞLUK KRİTERİ’ MAĞDURİYETİ NASIL GİDERİLECEK?

İlk tercihte kayıt alanı içinde 3 okulu tercih etme ve en fazla da aynı okul türünden 3 okul seçme zorunluluğu ise bir başka mağduriyet yarattı. Kendi kayıt alanlarında yeterli sayıda Anadolu lisesi olmayan veliler komşu kayıt alanlarından bu liseleri seçebilmek için zorunlu olarak listelerine meslek lisesi koydu. Anadolu liselerinin kontenjanları sınırlı olduğu için de öğrencilerin büyük çoğunluğu meslek liselerine yerleşti.

KRİTER KALDIRILDI AMA YERLEŞME DE YAPILDI

LGS nakil döneminde okulda bulunuşluk ve okul türü zorunluluğu kaldırıldı. Ancak ilk yerleştirmede bu kriter yüzünden meslek liselerini açıkta kalmamak için tercih listelerine alan ve bu okullara yerleşen aileler için Anadolu liselerine geçiş de kolay değil. İlk nakil döneminde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Anadolu liseleri için 58 bin ek kontenjan verdi. Ama artık nakil dönemi için ek kontenjan yok. Talebin yoğun olduğu yerlerde Anadolu liselerinde ikili eğitim de başladı. Ancak açıkta kalmamak için meslek liselerine yerleşen öğrenciler için bu okullardan Anadolu liselerine geçiş de kolay olmuyor. Kontenjan sınırı karşılarına çıkıyor.

Aileler de zaten bu duruma dikkat çekiyor. İlk merkezi yerleştirmenin kurallarının yarattığı sorunların giderilemediğine işaret ediyor.

İşte ailelerin yerleştirmelerle ilgili dile getirdikleri sıkıntılar

AÇIKTA KALMAYALIM DİYE YAZDIK

Bugün de açıkta kalan ya da meslek liselerine yerleşen ama Anadolu liselerine geçmeye çalışan bizlerin mağduriyeti giderilemiyor. Çocuklar açıkta kalmasın diye meslek liselerini yazdık, doğal olarak kontenjan da bu okullarda fazla olduğu için çocuklar bu okullara yerleşti. Şimdi bu okullardan çıkış yok.

 

İKİLİ EĞİTİME ÇOKTAN RAZI OLDUK

Çocuklar açıkta kalmasın diye ve komşu kayıt alanından tercih yapabilmek için meslek lisesi yazmak zorunda kaldık. Çünkü bizim kayıt alanımızda sadece 2 Anadolu lisesi vardı. Komşu kayıt alanındaki seçebilmek için kayıt alanından bir meslek lisesi yazdık. Sonuç ortada. Meslek lisesine yerleştik. Şimdi bu okullarda kaldık. İlk yerleştirmenin hatalarını ödüyoruz.

 

KİMSE İSTEMEDİĞİ LİSEYE GİTMEYECEKTİ

Hani kimse istemediği liseye gitmeyecekti? Bize zorunlu meslek lisesi tercihi yaptırdılar. Çünkü Anadolu lisesi yazabilmek için önce kendi kayıt alanından 3 okul seçmek zorunda bırakıldık. Zorunlu bu okullara da yerleştik. Şimdi de bize ‘Kendiniz tercih ettiniz’ deniliyor. Bize zorunlu tercih ettirildi.

 

BİR TÜRLÜ SORUN GİDERİLMİYOR

İlk tercihlerde okul türü şartından dolayı meslek lisesi seçmek zorunda kaldık ve 4. tercihimiz meslek lisesine yerleştik. Kayıt alanımızdaki Anadolu lisesine 60 puanla yerleşen bile varken bizler 74 puanla yerleşemiyoruz. 2 nakil başvurusu yaptık hala nakil olamadık. Sistem yüzünden istemediğimiz okula gitmek zorunda kalacağız, buna çözüm bulmayacaklar mı?

 

PARASI OLAN ÖZEL OKULA GİDİYOR

Tercih yapın diye bize öneride bulunuyorlar. Okulda bulunuşluk ve kayıt alanı zorunluluğu, okul türü zorunluluğu yüzünden bizleri meslek liselerine yerleştirdiler. Şimdi de bir şey yokmuş gibi davranıyorlar. Olan çocuklarımıza oldu. Parası olan çocuğunu özel okula alıyor. Biz ne yapacağız?

 

ZORLA YERLEŞTİRİLENLERİ HESABA KATMIYORLAR

 

Öğrencilerin yüzde 98.5’inin istediği liseye yerleştiği açıklaması kocaman bir yalan. Meslek lisesini zorunlu yazdırıp, bu okula yerleştirdiniz bizi. İstemediğimiz okullarda çocuklar kaydedildi. Açıkta kalan sayının içine bunu de eklesinler.

 

DEVLET GARANTİ VERMEDİ Mİ?

 

Bize bu sistem geldiğinde ne dediler: İstemediğiniz okullara yerleşmeyeceksiniz. Ama buna karşılık kendi kayıt alanından 3 okul zorunluluğu, okul türü kısıtlaması getirdiler. Tercih yapabilmek için zorunlu meslek lisesini seçtik. Zorla tercih yaptırırken, istemedikleri okullara gitmiyorlar demek ne kadar doğru. Zorunlu tercih yaptırıp, bizi bu okullara yerleştirdiler.

 

500 MESAFEDEKİ OKULA GİREMİYORUZ

Biz İstanbul Çekmeköy'de oturuyoruz. Çocuğumuz Mimar Sinan İmam Hatip Ortaokulu mezunu. Yerel yerleştirmeye göre çocuğumuzun puanları iyiydi. Biz de buradaki iyi olan Anadolu liselerini yazdık. Mecburen meslek lisesini de yazdık. 30 Temmuz’da açıklanan yerleştirme sonuçları doğrultusunda 3. tercih olan meslek lisesine yerleştik. Okulda bulunuşluk kriteri yüzünden açıkta kaldık. Okul bize 500 metre uzaklıkta. Ama komşu kayıt alanında. 25 kilometre uzaktaki okul ise kayıt alanımızda. İlçe Milli Eğitim bununla ilgili soruşturma açıldığını söylüyor. Bize nakillere katılın diyorlar ama 2 nakil bitti biz henüz Anadolu lisesine yerleşemiyoruz. Yanımızdaki Güç Kardeşler Anadolu Lisesi’ne komşu kayıt alanında olduğumuz için giremiyoruz. Bizim ortaokuldan mezun olan tüm çocuklarda bu sorun yaşanıyor.

21-08-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş