Arama sonuçları

Çapa Fen Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Yatılılık olanakları nedir?

Çapa Fen Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Yatılılık olanakları nedir?

Uzun yıllar öğretmen okulu olarak hizmet veren ve ardından da fen lisesine dönüşen Çapa Fen Lisesi’nin tarihi, 16 Mart 1848 tarihinde aynı binada hizmete açılmış olan “Darülmualimin” (Erkek Öğretmen Okulu) adlı okula dayanıyor. Okul, 1991-1992 öğretim yılından 2013-2014 öğretim yılına kadar Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi olarak hizmet vermiş olup 2014-2015 öğretim yılından itibaren Çapa Fen Lisesi adını aldı.

Çapa Fen Lisesi, hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Üniversite başarısı nedir? Çapa Fen Lisesi Müdürü Fatih Boyracı pervinkaplancom için sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

-Uzun yıllar öğretmen lisesi olarak hizmet veren okulun fen lisesine dönüş öyküsünden kısaca söz edebilir miyiz?

2014-2015 öğretim yılında Fen Lisesi olarak eğitime başlamış ve ilk mezununu 2018 yılında vermiştir.

-2022-2023 öğretim yılı için kontenjanınız nedir? Geçen yıla göre kontenjanda değişiklik oldu mu?

Kontenjan sayımız 150 kişidir. Kontenjan değişikliğine gidilmemiştir.

-Sınıf kontenjanlarınız ne olacak?

Sınıf kontenjanımız 30 kişidir.

HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?

-Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu? Hangi testte kaç yanlış ve boşu vardı?

Dilimi: 0,30   Puanı :473,43

-İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?

Dilimi: 0,37 ,  Puanı :470,47 oldu.

-Bazı fen liselerinin bu yıl hazırlık sınıfı açtığını biliyoruz. Sizin böyle bir gündeminiz var mı?

Fen Liselerinde yönetmeliğe göre hazırlık sınıfı açılması mümkün değildi ama bu sene bazı okulların hazırlık sınıfı açtığını biliyoruz. Biz de acaba açsak mı diye düşündük. Bu konuda aceleci davranmak istemiyoruz bu sene gözlemci olacağız ve şartlara göre önümüzdeki yıl gündemimize alacağız.

-Haftada kaç saat yabancı dil eğitim görülüyor?

Haftada 4 saat İngilizce eğitimi alıyorlar. Şubelerimizi oluştururken İngilizce seviyesini dikkate alıyoruz. Sene başında yaptığımız İngilizce seviye sınavına göre sınıflar oluşturulur.

-İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat?

İkinci yabancı dilimiz Almanca dır.   Haftada 2 saat eğitim alıyorlar. Fakat okulumuz Pasch projesi partner okullarından olduğu için DYK kapsamında kurs açılıyor ve yapılan sınav sonrasında öğrencilerimiz Almanca sertifikası alıyorlar. Hazırlık sınıfı olan okullar kadar başarılı olduğumuz söylenebilir.

- Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor?

Öğretmen sayımız idarecilerle birlikte 45 kişidir. Hiçbir branşta eksiğimiz yoktur.

 

YATILILIK KONTENJANI NEDİR?

-Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler için de yatılı olması nedeniyle tercih edilen okullar arasında. Yatılılık olanakları nedir? Bu yıl yatılılık kontenjanı nedir?  

Kız ve Erkek öğrenciler için pansiyonumuz bulunmaktadır. Pansiyonda paralı ve burslu (Devlet yatılılık ve bursluluk sınavını kazananlar ) öğrenciler kalmaktadırlar.  Pansiyonlar okulun bahçesinde bulunmaktadır . Odalar  sekiz kişilik ve ranza sistemidir. Dersler etüt salonlarında yapılmaktadır.

Öğrenciler sabah ,öğlen ve akşam yemeklerini yemekhanede yemektedirler.

Çapa Fen Lisesini tercih eden öğrencilerimiz için yurt sıkıntısı yoktur. Daha önceden erkek yurdumuzda kalan kurum dışı ( farklı okullardan ) öğrenciler vardı. Ama iki yıldır farklı okullardan öğrenciler yurdumuza yerleştirilmemektedir.

-Hem kız hem erkek öğrenciler yatılı okuyabilir mi?

Hem kız hem erkek pansiyonumuz bulunmaktadır.

-Okul yurdunda kontenjan sınırlı olduğu için okulda kontenjan bulamayan öğrenciler için alternatif ne oluyor?

Şimdiye kadar kontenjanla ilgili problemimiz olmamıştır.

-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bu öğrenciler kaç ilden geliyor? Bunların kaçı yatılı okuyor?

2021-2022 yılında öğrenci öğrenci sayımız 521.Türkiyenın yaklaşık her ilinden öğrencimiz var. 59 kız 159 erkek öğrenci bu yıl pansiyonda kaldılar.

-Öğrenciler için özel bir burs sistemi var mı?

Özel bir burs sistemi yok. Fakat okulumuz kendi imkanları ile ihtiyaç sahibi öğrencilere burs vermektedir.

-Okulda uluslararası program uygulanıyor mu? Gelecek için plan nedir?

Hayır uygulanmıyor. Önümüzdeki yıl için farklı uluslararası programlar uygulamayı planlıyoruz.

OKULUN SOSYAL YAŞAMI

-Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi? Fen lisesi öğrencilerinin daha çok sosyal alanlara ilgi göstermediği ifade edilir? Buna katılıyor musunuz? Öğrencilerin sosyal etkinliklere katılımları nedir?

Sosyal, sportif ve kültürel anlamda etkin bir yıl geçirdik. Özellikle Girişimcilik ve münazara kulübü etkindi. Girişimcilik kulübünün ilk defa yaptığı Dijital Dönüşüm zirvesi geniş katlımla gerçekleşti ve bütün katılımcıların takdirini topladı. Masa Tenisi, Futsal, voleybol, basketbol, satranç ve badminton takımlarımız birçok kupa ile seneyi kapattı. Çapa Gençlik günleri çok etkin ve geniş katılımla gerçekleşti. Mevcut ve mezun öğrencilerimizin geniş katılımıyla Çapa Kahvaltı programı hazırlandı. 16 Mart 1848 okulumuzun kuruluş günü olması sebebiyle eski öğretmen okulu mezunlarımızın katılımıyla 16 Mart kutlandı. Öğrencilerimiz gerek ferdi gerekse müzik öğretmenimizin destekleriyle piyano, keman , bağlama kursları olmaktadır. Önümüzdeki yıl daha fazla kulüp daha fazla etkinlik olacaktır. Kulüp çalışmaları inşallah önümüzdeki yıl daha da etkin olacaktır.

HANGİ BÖLÜMLERE YERLEŞİYORLAR?

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Tıp ve mühendislik bölümleri en fazla tercih edilen bölümlerdir.2021 YKS yerleşme oranı %  55 dir. Okulumuzun YKS başarısı herkes tarafından kabul görmektedir. Başarımızın düştüğü gibi söylentiler mevcuttur fakat bu gerçeği yansıtmıyor. Beğenmemezlik var. Sadece geçen sene 4 bin-20 bin arasında 26 öğrencimiz tercih yapmamıştır. Mezuna bırakmıştır. En fazla tıp fakültesi tercih ediliyordu fakat pandemi tercihleri değiştirmiştir. Mühendislik özellikle Bilgisayar mühendisliği ön plana çıkmaktadır. Cerrahpaşa,Çapa, Bezm-i Alem, Trakya, Kocaeli, Sağlık Bilimleri, Marmara Tıp fakülteleri , Boğaziçi, İTÜ,ODTÜ en fazla öğrenci verdiğimiz  üniversitelerdir. İTÜ, İstinye Üniversitesi, Aydın Üniversitesi ve Medipol Üniversitesi ile akademik, kültürel , imkan işbirliği protokollerimiz var.

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

2022-23 öğretim yılında YKS kursu yapacağız. Bu kurs klasik DYK kursu şeklinde olmayacaktır. 2018 yılında 73 öğrencimizin katılımıyla YKS kursu yaptık. Ayrıca belirli derslerden de  DYK  uygulanmaktadır.

-Yurtdışına giden öğrencileriniz oluyor mu? Varsa hangi ülkeler?

Evet. Kanada, İngiltere, Almanya ve Avrupanın bazı ülkelerinde öğrencilerimiz öğrenim görmektedir.

-Neden sizin lisenizi tercih etmeliler?

Çapa Fen Lisesi başarılı ama mütevazi öğrencilerin biraraya geldiği okuldur. Tarihin kalbinde yer almaktadır. İstanbulun merkezindedir, akademik başarısı tescillidir. İnovasyon merkezi, modern Fizik, Kimya ve Biyoloji laboratuvarları, spor alanları geniş bahçesi  rahat sınıfları, başarılı akademik kadrosu güleryüzlü idaresi ile tercih edilecek okuldur Çapa Fen Lisesi. Geçmişi ve geleceği parlak bir eğitim yuvasıdır.

 Okulumuz öğrencileri yerel ve ulusal birçok bilimsel yarışmalarda ödüller almışlardır. TÜBİTAK sınavlarında 4 öğrencimiz 2. Aşama sınavına girmeye hak kazanmıştır. Matematik olimpiyatlarında  2 altın, 2 gümüş, İSBO da matematik, fizik, biyoloji alanında  3 madalya aldık. Ayrıca bilgisayar alanında ödüllerimiz var. TEKNOFEST ‘te öğrencilerimizin projesi destek aldı, yarışmaya katılacaklar.

Çapa Fen Lisesi Müdürü Fatih Boyracı

-

 

02-07-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş