Çemberlitaş Anadolu Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği nedir?
Hazırlık sınıfı olan ve IB programını da önümüzdeki yıl başlatmayı düşünen Çemberlitaş Anadolu Lisesi, hangi yüzdelik dilimden öğrencilerini alıyor? Hangi uluslararası programı uyguluyor? Diplomasının özelliği ve üniversite yerleştirme oranları nedir? pervinkaplancom instagram yayınına konuk olan Çemberlitaş Anadolu Lisesi Müdürü Serkan Aydın sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:
ALMANCA HAZIRLIK SINIFINA ÖĞRENCİ ALINMAYACAK
- Hazırlık sınıfı olan liselerden birisiniz. 2022-2023 kontenjanınız nedir? Geçen yıla göre değişiklik var mı?
Geçtiğimiz yıl 60 ingilizce 60 almanca hazırlık öğrencisi olmak üzere toplam 120 öğrenci almıştık. Bu yıl için Almanca bölümümüze öğrenci almayacağız. İngilizce kontenjanımızı 30 öğrenci arttırarak 90 öğrenciye çıkardık. Geçen yıla göre kontenjanımız toplamda 30 azalmıştır.
HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ALIYOR?
-Geçen sene hazırlık sınıflarına son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu? Son giren öğrencinin hangi testten kaç doğru, yanlış, boşu var?
İngilizce bölümü en son giren öğrenci puan yüzdelik 2,15
NAKİLLER DÖNEMİNDE NE OLDU?
- İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?
İlk merkezi yerleştirmenin ardından yapılan yerleştirmeye esas nakillerde giden öğrencilerimiz oldu ancak yerlerine gelen öğrencilerimizin puanları daha yüksek olması sebebi ile taban puanımızda nakiller sonrası önemli bir değişiklik olmadı. Son giren öğrenci yüzdeliklerinin değişmediğini veya çok az değiştiğini gördük. gördük. Nakil sonrası: 2,15 ten 2,28 e düşmüştür. 0,13 lük bir düşüş gerçekleşmiştir)
BU YIL NE BEKLENİYOR?
-Bu yıl yüzdelik dilimlerle ilgili bir öngörünüz var mı?
2017 yılında yüzdeliğimiz 4.90,
2018 yılında yüzdeliğimiz 4.20
2019 yılında yüzdeliğimiz 3.27
2020 yılında yüzdeliğimiz 2.55
ve geçen sene yüzdeliğimiz 2,15 idi. Görüldüğü üzere yukarıya doğru bir ivme var. Ben bu ivmenin gerek kontenjan azalması gerekse geçtiğimiz yıllarda hazırlık sınıflarımızda gösterdiğimiz başarıya ve uluslar arası diploma programı IB’ ye akredite olmamıza istinaden aynen devam edeceğine inanıyor ve 1,50’lik yüzdelik dilimlerinde olmayı bekliyorum.
HAZIRLIK SORUNLU MU?
-Hazırlık sınıfı zorunlu mu? Yoksa yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün olacak mı? Seviyelerine göre sınıflar mı oluşuyor?
Okulumuzu kazanıp kayıt yaptıracak tüm öğrencilerimizin 1 yıl yoğunluklu dil eğitimi alması esastır.Yani hazırlık zorunludur.Bunun tek istisnası hazırlık atlama sınavı olarak bilinen yeterlilik sınavlarına girip başarılı olmaktır.Burada İngilizce ve Türkçe sınav olmakta ve 70 puan ve üzeri not alan öğrencilerimiz başarılı sayılmaktadır. Sene başında yapılacak olan bu sınavlara girip başarılı olursa öğrencilerimiz hazırlığı okumayıp 9.sınıftan başlayabilirler.
Seviyelerine göre sınıflar mı oluşuyor sorunuza yanıt olarak geçtiğimiz yıl yaptığımız uygulamadan bahsedeyim. hazırlık sınıfları öğrencilerimizi ilk hafta bir seviye belirleme sınavına tabi tuttuk. Sonuçlar ağırlıklı olarak A2 -B1 çok az A1 ve birkaç B1+ çıktı. Rehber öğretmenlerimiz ve hazırlık sınıflarına giren öğretmenlerimiz ile yaptığımız yoğun toplantılar ve yabancı dil öğretiminde uzman olan eğitimcilerden aldığımız tavsiyeler üzerine ; seviye sınıfları oluşturma yerine karma sınıflar oluşturduk ve yabancı dilde akran eğitimi metodunu tercih ettik. Bu yolla öğreten ve öğrenen rollerinde ki öğrencilerimizin öğretmenden aldıkları gerek gramer gerekse skill dediğimiz dil becerilerini birbirlerine çok daha iyi aktardıklarını ve öğreterek öğrenmenin öğrencilerin toplamında dil yeteneğini geliştirdiğine şahit olduk.
-Hazırlık sınıfında haftada kaç saat yabancı dil var? Sonraki sınıflarda kaç saat oluyor?
Haftada 20 saat İngilizce (14 saat main course-6 saat skills) 4 saat Almanca eğitimi görülmektedir. Hazırlıktan sonraki sınıflarda ise yabancı dil saatlerini seçmeli dersler ve kurslar ile mümkün olduğunca yüksek tutuyoruz.
9 ve 10. Sınıflarımız için 4 saat zorunlu + 4 saat seçmeli 8 saat İngilizce ve 2 saat zorunlu +1 saat seçmeli 3 saat almanca
Amacımız Çemberlitaş Anadolu Lisemizden mezun olan öğrencimiz en az iki yabancı dile hakim olsun. Gelecekte de başka diller öğrenmek üzere dil öğrenme yeteneğini geliştirmiş olarak mezun olsun.
İKİNCİ YABANCI DİLLER NEDİR?
-İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat? Japonca ya da Korece seçeneği sunmak istiyordunuz ne durumda bu proje?
İkinci yabancı dilimiz Almancadır. Saatler ise daha önce de belirttiğim gibi haftada 20 saat İngilizce (16 saat main course-4 saat skills) 4 saat Almanca. Biz iki batı dilini yoğun bir şekilde öğrencilerimize sunuyoruz. Ben bu iki batı dilinin yanına bir doğu dilini de eklemek istediğimi daha önce ifade etmiştim. Bu dilleri yani Japonca ve Koreceyi kurs şeklinde geçtiğimiz yıl istekli öğrencilerimize verdik. Neden Japonca ve Korece diye soracak olursanız; her iki ülkeyle de kültürel ve siyasi anlamda köklü ilişkilere sahip olan Türkiye ticaret hacmini bu ülkelerle her geçen gün geliştirmektedir.
Japonca ve Korece bilen insan sayısı ülkemizde bir hayli düşük olduğu için bu dilleri bilen insanlara son derece ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye'de faaliyet gösteren 500'ün üzerinde Japon ve kore firmasının yer alması iş dünyası ve ticari ilişkiler anlamında Japonca bilen öğrencilerin mesleki ve kariyer planlamalarında önemli bir faaliyet alanı olarak yer alacaktır. İspanyolca, Fransızca, İngilizce , Almanca ve hatta İtalyanca bilen konuşabilen çok sayıda insan bulabilirsiniz.Daha önce de dediğimiz gibi Japonca ve Korece konuşabilen insan sayısı dünyada oldukça düşüktür.Hemen hemen dünyanın bütün teknoloji markaları, bir şekilde Japonya ve kore ile alışveriş yapıyor. Gerek teknolojik parça alışverişi olsun gerek teknolojik cihazın kendisi, belki bir araba ya da robot. Bu işlemlerin gerçekleşebilmesi için, bu ülkeler hayati bir önem taşıyor. Eğer yabancı dilleriniz İngilizce ve Almancanın yanı sıra Korece ,Japonca da olur ise, bu sizlere çok farklı kariyer fırsatları sunabilir.
IB PROGRAMI BAŞLADI MI?
- Uluslararası programlardan IB diploma programına başladınız. IB diploması ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Öğrencilere hangi avantajlar sağlıyor? Her isteyen katılabiliyor mu?
Türkiye'de hazırlık sınıfı olan sayılı Anadolu Liselerinden birisi olan Çemberlitaş Anadolu Lisemizin bir sonraki hedefinin öğrencilerini Uluslararası Bakalorya Organizasyonu (IBO) ile akredite edilerek mezun edebilmek olduğunu daha önceki yayınlarımızda belirtmiştik. Bu uğurda yaptığımız girişimler sonucu;
- 14 Ekim 2020 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığından alınan onayın ardından, 25 Ocak 2021 tarihinde Uluslararası Bakalorya Organizasyonu ile resmi iletişime geçilmiştir.
- Kurumumuz, uluslar arası okul olma yolunda da ilerleme göstererek 15 Şubat 2021 tarihinden itibaren resmi IB Aday okulu olmuştur.
- Ocak 2022 itibari ile danışma ve sürecimiz başarıyla sona erdi . Diploma programı yetkilendirme sürecine girildi.
- 16-17 haziran 2022 tarihlerinde okulumuza son ziyaret gerçekleştirildi..
IB DİPLOMA PROGRAMI İÇERİĞİ
Diploma Programı (DP): öğrencileri yüksek öğretimde ve küresel toplum içerisinde başarılı olmaya hazırlar DP, 16 ila 19 yaşları arasındaki öğrencileri üniversitede ve sonrasındaki yaşamlarında başarılı olmaları için hazırlayan, final sınavları bulunan, akademik olarak güçlü ve dengeli bir eğitim programıdır. Öğrencilerin entelektüel, sosyal, duygusal ve fiziksel esenliğine yönelik olarak tasarlanmıştır. Program, dünyanın önde gelen üniversitelerince tanınmakta ve saygı görmektedir
Araştıran,sorgulayan ,kendi değerlerine sahip çıkarken diğer kültürlere de saygı duyan bireyler yetiştirmeyi hedefleyen IB Diploma Programı, iki yıl süren ve dönem içinde yapılan ödevler ve süreç sonunda uygulanan bitirme sınavları ile dünyanın birçok üniversitesine giriş olanağı sağlar.Aynı zamanda öğrencilerin bilişsel ve psiko-sosyal alanlardaki kazanımları ile başarılı ve verimli olarak yetişmelerini öngörür.
KOGNITY/LMS (LEARNİNG MANAGEMENT SYSTEM)
Çemberlitaş Anadolu Lisesi olarak IB koordinatörümüzle birlikte IBDP öğretmenleri ve öğrencilerinin kullanımı için , dünyanın birçok ülkesinde kullanılan çevrim içi öğretim platformu KOGNITY/LMS (Learning Management System)’inin yetkilileriyle zoom üzerinden bir toplantı yaptık.Kognity online platformlar üzerinden Türkçe, Almanca ve İngilizce eğitim materyallerine ulaşabiliyor, etkinliklere katılabiliyor ya da öğretmenleriyle etkileşim içerisine girebiliyor.
Toplantıdaya katılan yetkililer ; sistemin içeriği, öğrencilerle birlikte kullanımı, sistemde yer alan öğretim materyalleri hakkında bilgilendirme yapmıştır. Fen bilimleri, matematik, TOK, English dersleri için çevrim içi kaynaklar içeren sisteme 10 ve 11. sınıf IB öğrencileri kaydedilecektir..
-Türkiye de 69 okul IB Diploma Programını uygulamaya yetkilidir. Bu rakamı oluşturan okullardan 9 tanesi devlet okuludur. 2 tanesi sosyal bilimler lisesi 3 tanesi imam hatip lisesi ve 1 fen lisesi 3 tanesi Anadolu Lisesi.
IB programında okulumuzda matematik biyoloji ve fizik dersleri İngilizce olarak IB müfredatına uygun olarak verilecektir . B2 seviyesinde İngilizceye sahip yada potansiyeli olan saydığım dersleri İngilizce olarak takip edebilecek olan her öğrenci programa dahil olabilir.
BAŞKA OKULDAN ÖĞRENCİ
-Başka bir okuldan IB için öğrenci gelebir mi?
Diğer okullarımızın öğrencileri talep ederlerse ve kontenjanımız kalırsa, okulumuzda 10 ve 11. Sınıfta uygulanacak olan IB programına nakil puan şartı olmaksızın dahil olabilir 10 ve11. Sınıfları okulumuzda IB sınıflarında okuyabilir 12. Sınıfta IB merkezi tarafından tüm IB okullarına aynı zaman ve şartlarda uygulanan IB sınavından sonra IB diplomalarını okulumuzdan alıp kendi okullarına dönebilir. Türk milli eğitiminin lise diplomasını da kendi okullarından alabilirler.
- Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? Hazırlık sınıfıyla birlikte yabancı öğretmen de oldu mu?
Şu anda 41 öğretmenimiz var. Alanlarında kaliteli akademik olarak üst seviyede öğretmenlerden kurulu güçlü bir kadromuz var. Hazırlık sınıflarımız da konuşma becerisini arttırma, telaffuzu orijinal kaynağından birebir duyma, mimikleri görme, dile daha iyi hakim amaçlı olarak orijinal alman ve İngiliz öğretmenlerimiz haftanın belli günlerinde konuşma dersi vermektedir.
-Sınıf kontenjanlarınız ne olacak?
Sınıf mevcutları 30'dur
-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor?
Okulumuzda toplam 549 öğrenci bulunmaktadır.
-Okulun İstanbul Üniversitesi ile bir işbirliği bulunuyor. Bundan söz edebilir misiniz?
İstanbul üniversitesi ile fen laboratuarları kullanımı özellikle TÜBİTAK vb. araştırma, inceleme projelerimizde hem akademik destek hem de laboratuar kullanımı konularında işbirliğimiz var. Ayrıca Yeni Yüzyıl üniversitesi ile uluslar arası kütüphanelere erişim ortaklığı konusunda işbirliğimiz var.
OKULUN SOSYAL YAŞAMI
-Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi?
Okulumuz sosyal açıdan çok aktif bir okul. Aktif olarak çalışan 27 adet kulüp ve komitemiz var. Öğrenciler hangi alanlara ilgi duyuyorsa veya hangi alanlarda kendilerini geliştirmek istiyorlarsa o alandaki kulübe katılabiliyorlar. Örneğin; öğrenci girişimcilik alanına meraklı. Girişimcilik kulübümüze ait okulda baskı atölyesi açtık ve plaketten kupaya aklınıza ne gelirse basarak ve onları pazarlayarak hem girişimcilik tecrübesi kazanıyorlar hem de çeşitli yarışmalara katılıyorlar. Bunların haricinde Rozet töreni, İngilizce tiyatro gösterisi, Girişimcilik zirvesi, Okul orkestramızın dinletileri, söyleşiler, konferanslar, seminerler ,resim sergileri, spor festivalleri, yurt içi yurt dışı geziler (CERN), sınıflar arası futsal turnuvaları, satranç turnuvası, masa tenisi turnuvası, münazara turnuvaları, MUN, Tübitak bilim fuarları, e spor turnuvaları, gibi neredeyse her hafta bir etkinlik yapıyoruz.
Robotik takımımız ile FİRST ROBOTİCS COMPETİTİON (FRC) yarışmalarına katıldık ve ödül kazandık.RİDERS ROBOTİK LİGİ ikinciliği elde edildi.Robotik takımımız Amerika’daki FRC yarışmalarına katılma hakkı kazandı ve orada yarıştı.
Bunun dışında bizim için en özel yere sahip olan ŞİİRİSTAN etkinliğimiz var. Her sene dünya şiir günü olan 21 Martta okulumuzu şiirler ile tabiri caizse giydiriyoruz. Konferans salonumuzda şiir dinletileri oluyor ve O güne özel tişörtler basıyoruz. Okulumuzda edebiyat dergisi çıkarıyoruz bunun yanında fanzinimiz var. Popüler bilim dergimiz var. İngilizce online gençlik dergimiz var.Her öğrencimiz kendini ifade edebileceği bir kulüp,komite veya bir etkinlik mutlaka bulur. Yeteneklerini keşfedebilir, geliştirebilir, kendini eksiksiz olarak gerçekleştirme fırsatı bulur.
ERASMUS ETKİNLİKLERİ
Aktif olarak 3 Erasmus+ okullar arası değişim ortaklığı Projemiz varProje Konusu: Kültürümüzün ve Özgünlüğümüzün Eşsiz Ulusal ve Avrupa Sembolleri
Ortaklar: İtalya, İspanya, Hırvatistan, Romanya, Yunanistan, Türkiye
Proje Konusu: “Göç / Mültecilik” “Migration /
Ortaklar: Almanya
Proje Konusu: “Yerinde Gözlem ve Grup Hareketliliği Öğrenme Etkinlikleri”
Ortaklar: İtalya
Bu projeler kapsamında Hırvatistan Romanya ve Almanya’ya öğrenci katılımlı seyahatler yapıldı. Ayrıca İtalya, İspanya, Hırvatistan, Romanya, Yunanistan, Almanya’dan öğretmen ve öğrencilere okulumuzda1 er hafta ev sahipliği yapıldıi
Önümüzdeki eğitim yılı için Prensip Anlaşması Yaptığımız 4 Erasmus+projemiz var. Bunlardan 2’si İspanya biri İtalya ve Portekiz ortaklı projeler. Önümüzdeki yıl için planlanan Erasmus+ seyahatleri 2 İtalya, 2 İspanya,Yunanistan, Almanya ve Portekiz ülkelerinedir.
HANGİ BÖLÜMLERE YERLEŞİYORLAR?
-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar? YKS yerleşme başarısından söz edebilirsiniz?
Öğrencilerimizin %65’i üniversitelere ilk tercihlerinde yerleşiyor. Bu seviyedeki çocukların kafasında nokta planlar oluyor. Yani kalan %35 yerleşemediği için değil istediği üniversiteye giremediği için yerleşmiyor. Mesela öğrenci İstanbul Tıp’a girmek istiyor ama puanı Bursa Uludağ Tıp’a yetiyor. Uludağ tıp’ta Türkiye çapında saygın bir üniversite olmasına rağmen öğrencinin hedefi İstanbul tıp olduğu için mezuna kalıyor ve sonraki sene İstanbul Tıp’a giriyor MF öğrencilerimiz ağırlıklı olarak mühendislik olmak üzere tıp ve dişçilik fakültelerine yerleşiyor. TM öğrencilerimiz ise ağırlıklı olarak Hukuk fakültelerine yerleşiyor.
-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?
Her yıl üniversite sınavına yönelik 12. Sınıflarımıza fizik kimya biyoloji matematik ve edebiyat derslerinden kurs veriyoruz. Bu seneki YKS kursumuz şu an okulumuzda öğretmenlerimizin yüksek özverisi ile başladı ve devam ediyor.
-Neden Çemberlitaş Anadolu Lisesi’ni tercih etsinler?
Her şeyden önce İstanbul kokulu bir okulda okumak için. Okulumuz Yedi Tepeli şehrin 2. tepesinde tarihi yarım adanın tam merkezinde Çemberlitaş sütununun dibinde yer almakta. Sabahları İki tarafı camiler, medreseler, hanlar, hamamlar, çeşmeler, sultan sarayları, ile donatılmış, Yeniçeri isyanlarına, çeşit çeşit törenlere (alay), düğünlere, şenliklere, geçit resimlerine, kısacası, Osmanlı şehir hayatının bin bir çeşit tezahürüne şahit olmuş renkli, cıvıl cıvıl bir caddede Divan Yolunda yürüyerek, İstanbul’un nabzını dinleye dinleye okula gelmek; çıkışta Gülhane’de biraz soluklandıktan sonra eve dönmek için bile tercih edilebilir.
Bizi tercih edecek öğrencilerimiz Tarih derslerini Topkapı Sarayında, Arkeoloji Müzesinde, İngilizce ve Almanca derslerini Sultanahmet meydanında birebir turistlerle pratik yaparak, edebiyat derslerini Bab-ı Âli’de, Basın Müzesinde, Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesinde, Din derslerimizde Ayasofya’da Nur-u Osmaniye Camisini görme fırsatı bulacaklardır. Başka okulların buraları gezmek için en az bir günlerini ayırmaları gerekirken, bizler gün içinde derslerimizi buralarda yapmaktayız.
Uluslar arası geçerliliği olan dünyadaki saygın üniversitelerin kabul ettiği IB, diplomasına sahip olabilmek birden fazla yabancı dilde yeterliliğe sahip olabilmek, hayatın en önemli evrelerinden biri olan lise dönemini sosyal kültürel ve sportif etkinlikler ,festivaller bilim fuarları, proje yarışmaları ile dolu dolu yaşamak için tercih edilebilir.
02-07-2022