Arama sonuçları

Çocuğunu uzaktan seven baba olmayın

Çocuğunu uzaktan seven baba olmayın

Günümüzün çalışma şartları babaların, çocuklarıyla geçireceği vakitten çalıyor. Babalar eve geldiğinde ya çocuklar uyumuş ya da kendileri çocuklarıyla ilgilenemeyecek kadar yorgun olabiliyor. O nedenle de çocuklarına ya hafta içi yeterli zamanı ayıramıyor,  ya da hafta sonu kaliteli bir şekilde zaman geçiremiyor.  

Oysa babanın çocuğuyla kuracağı ilişki ve iletişim çocuğun sağlıklı bir birey olarak yetişmesi anlamında büyük önem taşıyor. İşte bu gerçeğe dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut,  hafta içi ve hafta sonu ayırmadan, babaların çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmesinin çok önemli olduğunu söylüyor.  

Geçirilecek vaktin niteliğinin önemine işaret eden Karabulut nasıl vakit yaratabileceğinizi ve bunu nasıl kaliteli hale getirebileceğinizi şöyle anlatıyor:  

- İşten eve geldiğinizde ilk işiniz  tüm ilgi ve sevgiyi, sabahtan beri hatta belki önceki akşamdan beri görmediğiniz çocuğunuza vermek olmalı.

- Çocuğunuzla birebir iletişime gireceğiniz, herhangi bir dış faktör tarafından bölünmeyeceğiniz bir 20 dakika, çocuğunuzun günlük ihtiyacını karşılamak için yeterli olacaktır.  

- Cep telefonu, bilgisayar, TV gibi dijital aletlerin sizi bölmesine, zamanınızdan çalmasına izin vermeyin.

- Çocuğunuzla tensel temas kurmak son derece önemlidir. Onlara sarılmak, öpmek, başını okşamak ve sevdiğinizi söylemek, sevginizi göstermenin en iyi yoludur. “Uzaktan seven” babalardan olunmamalıdır.

- Hedefiniz çocuğu oyalamak değil, onunla zamanınızı paylaşmak, onunla oynamak ve birlikte eğlenmek olmalıdır. 

- Çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal gelişimine katkı sağlayacak, eğitici, öğretici, eğlendirici, yaratıcılık içeren her türlü faaliyet ve hatta çocuğun sorumluluklarını bilmesi ve bunları yerine getirmesi yönünde yapılacak her şey, kaliteli vakit geçirmeden sayılabilir. 

- Çocuğun banyo, yemek, uyku, tuvalet gibi her türlü temel ihtiyaçlarının karşılanmasında bilfiil rol almak da, onunla kaliteli zaman geçirmek konusuna iyi örnek teşkil edebilir.

HAFTA SONU İÇİN ÖNERİLER

- Hafta sonu yapılacak aktivitelerde, özellikle de dışarı aktivitelerinde dikkat edilmesi gereken şey; çocukların günlük temel gereksinimlerini bozmadan, ödevlerini ve sorumluluklarını aksatmadan, mutlu olmak, eğlenmek, öğrenmek ve paylaşmak olmalıdır. Bu yüzden, gidilecek yerlerin ve yapılacak şeylerin önceden planlanması uygun olacaktır.

- Hava durumuna uygun hareket etme, yapılacak aktiviteyi seçme, gidiş yolunu belirleme, eşlik edecek kişileri ayarlama, olası aksiliklerin telafi edilmesinde size zaman kazandıracaktır. 

- Seçimlerinizde hangi yaştan olursa olsun, çocuğunuzla birlikte karar vermek, onun tercih ve isteklerini önemsemek, seçme şansı vermek oldukça önemlidir. 

- Yapılan aktivitenin çocuğun yaşına uygun olup olmadığını da ayrıca düşünmek gerekir. 

- Çocuğun özel bir yeteneği varsa bunu geliştirmesine destek olacak aktiviteler seçmek, baba-çocuk ilişkisine katkıda bulunacak her türlü paylaşımda bulunmak faydalı olacaktır. 

BOŞANMIŞ BABALAR NASIL DAVRANMALI?

- Özellikle boşanmış anne babalar düşünüldüğünde, çocuğunu sadece hafta sonu görebilen bir baba, bu zamanı çok iyi planlamalıdır. 

- Kısa zamanda çok şey yapmak, çocuğun her dediğini yapmaya çalışmak, zamanı doldurmaya çalışmak değil, çocukla iyi iletişim kurmaya odaklanmak ve birlikte keyif almak önemlidir. 

- Çocuğun çok da keyifli olmayabilecek sorumluluklarını yerine getirmesinde ona eşlik etmek gerekir. Örneğin birlikte ödev yapılmalı, arkadaşı ile problemi hakkında konuşulmalıdır. 

- Çocuktan uzak kalınan zaman içerisinde neler olup bittiği konusunda, okulu, öğretmeni, doktoru, arkadaşı konularında babanın da en az anne kadar bilgi sahibi olması uygun olacaktır. Bunun için elbette çocuğun annesi ile olan iletişimin ve bilgi akışının da sağlıklı olması gerekir.  

EVDE NASIL KALİTELİ ZAMAN GEÇİREBİLİRSİNİZ?

- Masa Oyunları: İskambil, tavla, scrabble, kızma birader, zeka oyunları, bulmacalar. 

- İnşa Oyunları: Yap-bozlar, legolar, oyun hamurları, maketler, yastıklardan ev yapmak, sandalyelerden tren yapmak.

-  Resim-iş Faaliyetleri: Boyama yapmak, kesme yapıştırma yapmak, atık malzemeler kullanarak çalışmalar yapmak. 

- Müzik Faaliyetleri: Şarkı söylemek, dans etmek, taklit yapmak, defile yapmak, müzik aleti çalmak.

-Ev İşleri: Tamir işlerini çocukla beraber yapmak, ona görev vermek, beraber sofra kurmak, oda toplamak, yemek yapmak. 

- Evcilik Oyunları: Çocuğun hayal ettiği, sizin katkı sağlayabileceğiniz, oyuncaklarla veya oyuncaksız oynanabilen her tür oyun. 

-  Akademik Faaliyetler: Kitap okumak, hikaye anlatmak, soru-cevap oyunu oynamak, ödev yapmak, gazete-dergi karıştırmak, sayıları kullanarak oynanan oyunlar oynamak

- Hareketli Oyunlar: Saklambaç, sıcak-soğuk, gıdıklaşmak, boğuşmak, güreşmek 

-Albüm karıştırmak, film izlemek 

- Özel Geceler Düzenlemek: Sinema gecesi, pijama partisi, meyve yeme gecesi, dondurma gecesi 

DIŞARIDA NASIL KALİTELİ ZAMAN GEÇİRİLİR?

-  Top oyunları oynamak, bisiklet, paten, kay kay, scooter sürmek.  

- Pikniğe, parka gitmek.  

- Yemeğe, sinema, konser, tiyatroya gitmek. 

- Hayvanat bahçesi, çiftlik, doğal park, orman gibi yerlere gitmek. 

- Arkadaş doğum günlerine, partilerine gitmek.

- Su ve su oyunları, su oyuncakları ile oynamak. 

- Balık tutmak, bahçe işleriyle meşgul olmak, çiçek dikmek, bahçe sulamak, ağaçtan meyve toplamak. 

- Doğada keşif yapmak.

Şule YILMAZ

info@pervinkaplan.com

29-05-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş