Arama sonuçları

Çocuğunuzun mizacı hakkında bilginiz var mı?

Çocuğunuzun mizacı hakkında bilginiz var mı?

Çocuğunuzun mizacı hakkında bilginiz var mı? Çünkü eğitim sistemi artık çocukların mizaçlarına göre şekillenmeye başlıyor. Çocuğunuzun doğru mizacını bulduğunuz takdirde buna uygun eğitim alma şansı da gündeme geliyor. Bilfen Okulları artık öğrencilerinin mizaçlarını dikkate alarak, yeni bir model geliştiriyor. 

Mizaç Temelli Eğitim ve Rehberlik Yaklaşımı’nı bireysel farklılıkları anlamanın anahtarı olarak gördüklerini söyleyen okulun yöneticileri Türk araştırmacılar tarafından ortaya konmuş “mizaç”  modeliyle de eğitim verecek. 

Dokuz Tip Mizaç Modeli Derneği Başkanı ve TED Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Prof. Dr. Ziya Selçuk önderliğinde Bilfen Okulları’nda uygulanmaya başlanan bu model yeni eğitim-öğretim döneminde tüm okullarda kademeli olarak yaşama geçmeye başladı.   

9 FARKLI MİZAÇ TİPİ BULUNUYOR

9 farklı tip mizaç olduğunu kabul eden söz konusu sistemin ilk aşamasında, öğrencilerin hangi tarz mizaca sahip oldukları belirleniyor. Ardından öğrencilerin “mizaç yapılarına” uygun olarak, hangi öğrenciye nasıl bir eğitim verileceği, nasıl davranılacağı belirleniyor. 

FARKLILIKLARA GÖRE EĞİTİM MODELİ 

Karakter ve kişiliğin çekirdeğini oluşturan mizaç yapısını temel alan sistem, insanın doğuştan gelen, şekillenen ama değişmeyen yapısal özelliklerini ifade eden huy kavramından yola çıkarak farklılıkları tespit ediyor ve bu farklılıklara uygun eğitim yaklaşımını belirlemeye olanak sağlıyor. Böylelikle her bir öğrencinin bireysel potansiyeli ortaya çıkartılıyor. 

ÖĞRENCİM HANGİ MİZAÇ TİPİNE SAHİP?

Öğrencinin bu 9 tip mizactan hangisini taşıdığını bilen öğretmen ise öğrencisi karşısında hangi sorun için hangi yaklaşımı uygulayabileceğini biliyor. Sistem anne–baba–çocuk ilişkisi üzerine de bir yol haritası sunması ve velilerle kurulacak iletişimde hem doğru hem de faydalı bir yaklaşımın belirlenmesi açısından da önemli oluyor. 

Velilerle buluşan Prof. Dr. Ziya Selçuk her insanın parmak izi gibi farklı mizaca sahip olduğunu belirterek, bunun eğitim sisteminde neden önemli olduğunu şöyle anlatıyor: 

“İnsanın mayası doğuştandır ve hayat boyu bizimledir. Sabit eksenimiz mizacımız, değişken eksenimiz ise kişiliktir. Her birey biriciktir. Aynı mizaç türüne sahip olan bireyler dahi sosyoekonomik geçmişlerine göre farklılık gösterir. Her birey, tıpkı bir parmak izi gibi kendine has mizaçlara sahiptir. Bilfen’in de yaptığı budur. Her öğrenciyi ayrı ayrı ele alarak yol haritasını çizer. Eğitimin kişiye özelleştirilmesi için bir tedbir alır.

MESLEKİ EĞİLİMLERİNİ DE ANLARSINIZ

Öğrencinizin mizaç tipini bildiğinizde sahip olduğu olumlu potansiyel özelliklerini bilebilir, bu özellikleri sergileyebilmesi için uygun bir ortam hazırlayabilir ve onu destekleyebilirsiniz. Ya da mizaç tipinde bulunan olumsuzluğa açık riskli özelliklerle ilgili önleyici çalışmalar yapabilir ve öğrencilerin bu özellikleri aşırı bir şekilde sergilemesinin önüne önemli oranda geçebilirsiniz. Çocuğun mizacını bilmek; onun davranışlarının altında yatan gerçeği, kullandığı savunma mekanizmalarını, yaşamdaki temel amacını, motivasyon kaynaklarını, algısal önceliklerini ve hatta mesleki eğilimlerini anlamaya yardımcı olur.

9 TİP MİZAÇ NEDİR?

Selçuk, 9 tip mizacı şöyle sıralıyor: 

Kusursuzluğu Arayan

Duyguları Hissetmeyi Arayan

Hayran Olunacak Kendilik İmajı Arayan

Duyguların Anlamını Arayan

Bilginin Anlamına Ulaşmayı Arayan

Entellektüel Dinginlik Arayan

Keşfetmenin Hazzını Arayan

Mutlak Güç Arayan

Duyumsal-Hareketsel Konfor Arayan

 

26-10-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş