Çocuklar okula aç gidip eve aç dönüyor

Artan gıda fiyatları ve büyüyen yoksulluk en çok çocukları vuruyor. OECD verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 7 milyon çocuk yetersiz besleniyor ve şiddetli yoksulluk yaşıyor. Evrensel’den Eylem Nazlıer’in haberine göre, öğrencilerin yüzde 31’i okula aç giderken, yüzde 19.2’si de parası olmadığı için haftanın en az bir günü aç kalıyor. Bu vahim tabloya rağmen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okullarda çocuklara 1 öğün ücretsiz yemek vermiyor.
ÇOCUKLAR YOKSULLUKLA BOĞUŞUYOR
Gıdaya erişemeyen, yoksullukla boğuşan çocuklar okullarda ne yapıyor yerinde görmek için Sultangazi’ye bağlı Gazi Mahallesi’ndeki bir ilkokul, bir ortaokul ve bir lisenin kantinlerini gezdik. Suyun 10, ayranın 20 TL, sandviç ve tostun en az 70 TL’ye satıldığı okul kantinleri marketlerden daha pahalı. Teneffüs zili çaldığında dolan kantinlerde en genel manzara şu: “Öğrenciler karnını doyurmaya değil, açlığını bastırmaya çalışıyor. Parası olmadığı için geri dönen de çok.” AKP iktidarının 2025’te dar gelirli ailelerin çocuklarına şartlı eğitim yardımı (ŞEY) kapsamında verdiği aylık destek ise sadece 150 TL.
Bir okulun kantininde sandviç 60 TL, ayran 20 TL, su ise 10 TL. Az sayıda öğrenci kantinden bir şey alırken genelde alan kişi arkadaşlarıyla paylaşıyor.
EĞİTİM SEN: BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ YEMEK ŞART
Çocukların sağlıklı beslenme hakkının güvence altına alınması gerekirken bazı okullarda dışarıdan yemek getirilmesi yasaklanarak öğrenciler fahiş fiyatlı kantinlere mahkum ediliyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Doğuş Ayber, bu durumun öğrencilerin beslenmesini daha da zorlaştırdığını söyledi. Ayber şöyle dedi:
“Öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenme hakkı güvence altına alınmalı. Bu da okullarda bir öğün ücretsiz yemek uygulamasının derhal hayata geçirilmesiyle olur” dedi. Birçok öğrencinin sağlıklı beslenmediğine dikkati çeken Ayber “Derse aç gelen veya okul saatleri içerisinde hiçbir şey yemeyen çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri de olumsuz etkileniyor. Bu çocukların dikkat süreleri kısalıyor, algıları zayıflıyor ve öğrenme güçlüğü yaşıyorlar.”
TEMİZ SUYA ERİŞİM DE SIKINTILI
Okullarda temiz içme suyuna erişimin de ciddi bir sorun olduğunu belirten Ayber şöyle devam etti: “Birçok okulda su kalitesi sağlık standartlarının altında. Bu yüzden öğrenciler birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Her öğrenciye temiz su verilmesi ve okullardaki hijyen standartlarının yükseltilmesi, MEB’in öncelikli görevlerinden olmalı."
13-03-2025