Arama sonuçları

Çocuklarda işitme kaybının nedeni orta kulak enfeksiyonları

Çocuklarda işitme kaybının nedeni orta kulak enfeksiyonları

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve KBB Uzmanı Doç. Dr. Secaattin Gülşen çocuklarda görülen işitme kaybının en büyük nedeninin orta kulak enfeksiyonları olduğunu bildirdi.

Gülşen, orta kulak enfeksiyonlarının işitme kaybı ile ilişkisinin yanı sıra doğumsal işitme kayıplarında ise akraba evliliklerinin olasılığı 2-3 kat artırdığını ifade etti.

Gülşen, çocuklarda işitme kaybının en sık görülen nedeni olarak bilinen orta kulak enfeksiyonlarının, tedavi edilmediğinde kalıcı işitme kayıplarına yol açabildiğine dikkati çekti. Gülşen, doğumsal sensörinöral tip işitme kayıpları ise genetik ve genetik olmayan nedenlerle ortaya çıkabildiğini kaydetti.

ÇOCUKLARDA TELAFİSİ OLMAYAN SONUÇLAR DOĞURABİLİR

Gülşen, genetik işitme kaybı olan vakaların yaklaşık yüzde 30'una birtakım sendromların eşlik ettiğini, genetik olmayan işitme kayıplarının ise doğumsal ya da sonradan meydana gelen nedenlere bağlı geliştiğini kaydederek, şöyle dedi: "Gebelik esnasında geçirilen herpes, sifilis, kızamıkçık, CMV, toksoplazma gibi bazı enfeksiyonlar ve doğum sonrası geçirilen kabakulak, kızamık, menenjit gibi hastalıklar kalıcı işitme kaybına neden olabilmektedir. Doğum esnasında yaşanan bazı problemler olan hipoksi, sarılık ve erken doğum da işitme kaybı için risk teşkil etmektedir. Ototoksik ilaç kullanımı, travmalar ve gürültü gibi faktörler de sonradan gelişen işitme kayıpları nedenleri arasındadır."

Gülşen, doğumsal işitme kaybı olup hiç işitsel uyaran almamış çocuklarda belirli bir yaştan sonra koklear implantasyon yapılsa dahi beynin dil öğrenme kapasitesi aşırı zayıfladığı için fayda sağlanamadığını bildirdi.

11-05-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş