Arama sonuçları

Çocukların ateşi neden yükselir?

Çocukların ateşi neden yükselir?

Eğer çocuğunuz görünürde başka bir sebep yokken ateşli idrar yolu enfeksiyonu sorunu yaşıyorsa, bu durum böbrek reflüsünü işaret ediyor olabilir. Uzmanlar, bu rahatsızlığın tedavi edilmediği takdirde, böbrek yetmezliğine kadar varan sonuclara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Medicana Bahçelievler ve Sivas hastaneleri Üroloji Bölümünden Prof. Dr. Semih Ayan, böbrek reflüsünü idrar kesesindeki idrarın, idrar kanalları ve böbreğe geri dönmesi olarak tanımlıyor. En önemli belirtisinin de ateş yükselmesiyle birlikte görülen idrar yolu enfeksiyonu olduğuna işaret eden Ayan, ''Görünürde başka bir sebep yokken ateşi yükselen bebeklerde mutlaka idrar yolu enfeksiyonundan ve böbrek reflüsünden şüphe edilmeli'' diyor. 

RADYOLOJİK TEST İLE ANLAŞILIYOR

Ayan, tanının radyolojik test ile ortaya çıktığını belirtiyor. Ayan bebek henüz anne karnındayken yapılan kontrol ultrasonografilerinde ya da doğum sonrası yapılan radyolojik testlerde de böbrek genişlemiş olarak görülüyorsa, reflüden şüphelenilmesi gerektiğini vurguluyor. 

OKUL ÖNCESİ YAŞTA DA GÖRÜLÜYOR

Böbrek reflüsünün sıklıkla doğumsal bir sorun olarak karşılarına çıktığını anlatan Ayan, bununla beraber okul öncesi çağda, tuvalet eğitiminin yoğunlaştığı dönemde enfeksiyon atakları geçiren çocukların da sayısının bir hayli fazla olduğunu söylüyor.

GENETİK OLABİLİR Mİ?

Şu ana kadar hastalığa neden olan kesin bir genetik bozukluk bulunamamış olmakla birlikte, anne-baba ya da bir kardeşinde reflü olan çocuklarda, böbrek reflüsü görülme olasılığının yüzde 50’ye kadar yüksebildiğine vurgu yapan Ayan, tedavi edilmeyen reflünün sonuçları hakkında şunları söylüyor: 

''Böbrek reflüsünün en çok korkulan ve önemsenmesi gereken olumsuz etkisi böbrek yetmezliğidir. İdrar kesesinden geri dönen ve bakteri taşıyan idrarın, böbreğe ulaşmasıyla oluşan her enfeksiyon atağında, böbreğin fonksiyon gören hücrelerinin bir kısmı kalıcı olarak kaybedilir. Yani böbrek dokusunda kalıcı hasar oluşur. Özellikle iki taraflı ve yüksek dereceli böbrek reflüsü, tedavi edilmediğinde çocukluk çağı böbrek yetmezliklerinin en sık nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan böbrekte fonksiyonsuz kalan alanların bulunması, bu çocuklarda tansiyon yüksekliğine de neden olabiliyor.''

NASIL BİR TEDAVİSİ VAR?

Çekilen filme göre teşhis ve derecelendirme yaptıklarını anlatan Prof.Dr. Ayan, yenidoğan döneminde teşhis edilen böbrek reflüsünde, böbrek fonksiyonunu tehdit eden bir durum olmadıkça, 1 yaşına kadar idrar kesesi ve idrar kanallarının keseye açılma yerlerinde gelişme ve düzelme olmasını beklediklerini belirtiyor. Ayrıca, bu dönemde oluşabilecek böbrek enfeksiyonlarını önlemek amacıyla koruyucu antibiyotik verip, aralıklarla idrar kültürü kontrolleri yaptıklarını söyleyen Ayan, 1 yaşından sonraki düşük dereceli reflülerde, yine öncelikle sadece takiple düzelme beklediklerini, bu sırada çocuklara koruyucu antibiyotik vererek, ailelere enfeksiyon önleyici tedbirleri, istemli idrar yapma çağında olan çocuklara da mesaneyi tam boşaltma tekniklerini anlattıkların ifade ediyor. Ergenlik çağına kadar takip edilen düşük dereceli reflülerin yüzde 70-80 oranında iyileştiğine dikkati çeken Ayan, ilk tanı anında yüksek dereceli olan reflülere, böbrekte önemli hasar oluşmuş olgulara ya da takiple düzelmeyen ve enfeksiyon atakları önlenmeyen çocuklara ise cerrahi tedavi uyguladıklarını söylüyor. 

Prof.Dr.Semih Ayan, ''Yüksek dereceli reflüler için yapılan cerrahi girişimlerde ise başarı oranı, uygulanan tekniğe göre değişiklik gösteriyor. Endoskopik yöntemde başarı oranı yaklaşık yüzde 70. Açık ya da laparoskopik olarak idrar kanalı ve kesesi arasındaki bileşkenin yeniden şekillendirildiği cerrahi yöntemle ise yaklaşık yüzde 100 başarı elde ediliyor'' diyor.

Şule YILMAZ 

info@pervinkaplan.com

16-04-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş