Arama sonuçları

Çok işlemli sorular Matematik'te hata yaptırıyor

Çok işlemli sorular Matematik'te hata yaptırıyor

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavları arasında Matematik öğrencilerin en başarısız olduğu ders. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) geçen yıl ilk dönem TEOG verilerine göre 100 üzerinden yapılan değerlendirmede yüzde 50 başarı sınırının aşılmadığı ders Matematik. Öğrencilerin Matematik ortalaması 42.90.  Bu testin tümünü doğru yanıtlayan öğrenci sayısı ise 35 bin 113.

ÇOK İŞLEMLİ SORULARA DİKKAT

Her dersin sınavında olduğu gibi öğrenciler Matematik’te de 20 soru yanıtlayacaklar. Sınav 40 dakika sürecek. Geçen yıl ilk dönem Matematik sınavı çok işlem gerektiren ve zor bir sınav olmuştu. Sınavın ardından yapılan değerlendirmelerde zorluk derecesi yüzde 20 olarak nitelendirilmişti. Oysa TEOG gibi sıralama sınavlarında çok zor soruların oranı yüzde 10 olur. Öğrenciler bu çok işlemli sorular yüzünden zaman kaybetti. Bu yıl da aynı yöntem izleneceği ve çok işlemli sorular çıkacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden bu soruları mutlaka kalem kullanarak çözmelisiniz. Çünkü işlem basamaklarından birinde hata yaptığınızda sonraki adımlar da hatalı oluyor.

HANGİ KONULARDA DEĞİŞİKLİK VAR?

Peki bu yıl Matematik dersi sınavında geçen yıla göre konular açısından bir değişiklik var mı?

Nesibe Aydın Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörleri bu soruya şu yanıtı veriyor: “8.sınıf Matematik dersi programındaki değişiklikten dolayı bu yıl, önceki yıllarda TEOG sınavlarında hiç yer almayan ‘Çarpanlar ve Katlar’ konusundan sorular yöneltilecek. Bu konuda çıkacak sorulardan özellikle, EBOB ve EKOK ile ilgili problemlerin, muhakeme yeteneğini ölçen, ayırt edici sorular olacağını tahmin ediyoruz.”

GEÇEN YIL İLE ÖRTÜŞEN KONULAR NEDİR?

 2015 TEOG-1 ile, bu yıl yapılacak TEOG-1 sınavlarının örtüşen Matematik konuları ‘Üslü Sayılar’ ve ‘Kareköklü İfadeler’ olacak. Ancak bu yıl kareköklü ifadelerle toplama ve çıkarma işlemlerinden soru gelmeyecek. Bu konularla ilgili daha önceki yıllarda sorulduğu gibi bilgi, kavrama ve uygulama düzeyine uygun soruların geleceği tahmin ediliyor.

TEOG'DA ÇOK İŞLEMLİ SORULAR HATA YAPTIRIYOR

Matematik sorularında öğrencilerin en sık yaptığı hataların başında tüm testlerde olduğu gibi soruyu sonuna kadar okumamaları geliyor. Bu yüzden de sorudan ne istendiğini anlamıyorlar. Bir başka sık yapılan hata basit işlem hataları. Bunun nedeni de yapılacak işlemi basit olarak gören öğrencilerin kalem kullanmaması ve soruları kafasından çözmeye çalışması.  Tüm işlemlerde de özellikle de çoklu işlem gerektiren sorularda kaleminizi kullanın. Çok işlemli sorulara dikkat edip, tüm işlem aşamalarını kontrol ederek yapmalısınız.

ÜSLÜ VE KÖKLÜ SAYILARA DİKKAT EDİN

Öğrencilerin hata yaptıkları bir başka konu ise üslü sayılar. Üslü sayılarda negatif sayıların üslerini alırken parantez olup olmadığına dikkat edilmemesi hataya neden oluyor. Kök içleri aynı olmayan sayıları da toplamak bir başka hata.

MATEMATİK'TE HANGİ KAZANIMLAR ÖLÇÜLECEK?

 

Sayılar ve İşlemler: Çarpanlar ve Katlar
- Verilen pozitif tam sayıların çarpanlarını bulur; pozitif tam sayıları üslü ifade ya da üslü ifadelerin çarpımı şeklinde yazar. Bir pozitif tam sayının asal çarpanlarını bulmaya yönelik çalışmalara da yer verilir.
- İki doğal sayının en büyük ortak bölenini (EBOB) ve en küçük ortak katını (EKOK) hesaplar; ilgili problemleri çözer.
- Verilen iki doğal sayının aralarında asal olup olmadığını belirler.
Sayılar ve İşlemler: Üslü İfadeler
- Tam sayıların, tam sayı kuvvetlerini hesaplar, üslü ifade şeklinde yazar.
- Sayıların ondalık gösterimlerini 10'un tam sayı kuvvetlerini kullanarak çözümler.
- Üslü ifadelerle ilgili temel kuralları anlar, birbirine denk ifadeler oluşturur.
- Sayıları 10'un farklı tam sayı kuvvetlerini kullanarak ifade eder.
- Çok büyük ve çok küçük sayıları bilimsel gösterimle ifade eder ve karşılaştırır.
Sayılar ve İşlemler: Kareköklü İfadeler
- Tam kare doğal sayıları tanır.
-Tam kare doğal sayılarla bu sayıların karekökleri arasındaki ilişkiyi belirler. Kare modelleri kullanılarak alanla kenar arasındaki ilişkiden, bir sayıyla karekökü arasındaki
bağıntı ele alınabilir.
- Tam kare olmayan sayıların karekök değerlerinin hangi iki doğal sayı arasında olduğunu belirler.
- Gerçek sayıları tanır, rasyonel ve irrasyonel sayılarla ilişkilendirir.
• Tam kare olmayan sayıların kareköklerinin rasyonel sayı olarak belirtilemediğine (iki tam sayının oranı şeklinde yazılamadığına) dikkat çekilir.
- Devirli ondalık gösterimleri, rasyonel sayı olarak ifade etmeye yönelik çalışmalara yer verilir.
-Kareköklü ifadelerde çarpma ve bölme işlemlerini yapar.
- Kareköklü bir ifade ile çarpıldığında, sonucu bir doğal sayı yapan çarpanlara örnek verir. 

 

22-11-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş