Arama sonuçları

Danıştay kararından sonra Öğrenci Andı okutulacak mı?

Danıştay kararından sonra Öğrenci Andı okutulacak mı?

Danıştay kararından sonra Öğrenci Andı okutulacak mı? Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 1933 yılından bu yana uygulanan Öğrenci Andı'nı 5 yıl önce kaldırmıştı. Bu karar üzerine de Türk Eğitim Sen yargıya gitmişti.

İşte bu dava sonuçlandı ve yargı öğrenci andını kaldıran yönetmeliği iptal etti. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Öğrenci Andı’nın tekrar okullarda okutulması gerektiğini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise kararla ilgili açıklama yapıp yapılmayacağını soran gazetecilere, henüz kararın resmi olarak tebliğ edilmediğini söylemekle yetindi.  

Geylan, Türk Eğitim-Sen’in Öğrenci Andı’nın kaldırılmasını aynı gün yargıya taşıdığını hatırlatarak şöyle dedi:

DANIŞTAY KARARINDAN SONRA ÖĞRENCİ ANDI OKUTULACAK MI?

Danıştay 8. Dairesi Türk Eğitim-Sen’in Öğrenci Andı ile ilgili açtığı davayı görüştü ve Öğrenci Andı’nı kaldıran işlemi hukuka aykırı buldu. Buna göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kararı uygulaması ve okullarda yeniden Öğrenci Andı’nı okutması gerekmektedir.”

Geylan’ın açıklamaları şöyle:

“Türk Eğitim-Sen; milli kimliğimize, Türk varlığına bir kez daha sahip çıkarak MEB’in Öğrenci Andı’nı kaldıran yönetmelik değişikliğini Danıştay nezdinde yargı taşımıştır. Danıştay 8. Dairesi nezdinde 2013/10501E sayılı dosyada 24.04.2018 tarih ve 2018/2319K sayılı karar ile Öğrenci Andını kaldıran işlem hukuka aykırı bulunmuştur. “

Geylan Yüksek Mahkeme’nin kararın gerekçesi olarak şu ifadelere yer verdiğini belirtti:

 

YARGI NE KARAR VERDİ?

 

“Metinde yer alan kavram ve ilkeler, Anayasamızda anlamını bulan kavram ve ilkeler olduğu gibi milli eğitim sistemimizin Kanun ve Yönetmelikte belirlenen temel amaçlarını da ortaya koymaktadır. Öğrenci Andı adlı bu metin zaman içinde değişikliklere uğramakla birlikte öğrencilere öğretilmek ve davranış biçimi olarak kazandırılmak istenilen değerlere ilişkin kavram ve ilkelerde bir değişiklik olmadan uzun yıllar okullarda okutulmuştur.

Uyuşmazlık bu açıklamaların ışığı altında değerlendirildiğinde; yeni nesillerin ülkesine anayasal vatandaşlık temelinde aidiyetini ve bağlılığını güçlendirmeyi, onların milli, manevi ve kültürel değer oluşumuna katkı sağlamayı amaçlayan ve uzun yıllardır okutulan bu metnin yürürlükten kaldırılmasının hukuken geçerli sebeplere dayanması gerektiği tartışmasızdır.

Bu metnin; dayanağını teşkil eden Yasal ve Anayasal kurallarda, bir değişiklik olmadığı gibi bu kuralları şekillendiren ve metinde de yer alan toplumsal değer yargılarımızın ve ilkelerimizin değişmesi ya da değiştirilebileceğinin kabulü de mümkün değildir. Bu durumda, içeriği itibariyle milli eğitim sistemimizin temel amaç ve ilkelerini gerçekleştirmeye katkı sağlar niteliği bulunan, dayanağı kural, ilke ve kavramlarda herhangi bir değişiklik bulunmayan öğrenci andının, her hangi bir kabul edilebilir gerekçeye dayanılmaksızın kaldırılmasında hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.

 

HUKUKA UYGUN BULUNMADI

Türk devletini ve milletini ebediyete kadar yaşatacak, çağdaş uygarlığın ve medeniyetin ortağı ve öncüsü yapacak, toplumun ve kişilerin refah, huzur ve mutluluğunu sağlayacak yeni nesillerin yetiştirilmesi olan milli eğitim sistemimizin temel amaçlarını gerçekleştirmesini içeriği itibariyle sağlamaya yardımcı olabilecek nitelikteki öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin değişikliğin haklı ve hukuksal temellere dayandırılmadığı anlaşıldığından, dava konusu düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir”

HAVA KOŞULLARI BAHANE

Danıştay Öğrenci Andı'nın 1933 yılından bu yana uygulandığını da hatırlatarak, "hava koşulları" ile ilgili ileri sürülen gerekçeyle ilgili şöyle dedi:

"Kaldı ki davalı idarenin savunma dilekçesinde dile getirdiği andın uygun olmayan hava koşulları ve fiziki koşullarda dahi söylenmesine ilişkin olarak ileri sürdüğü hususlar, öğrenci andının özüne ilişkin olmayıp icra ediliş şekline ilişkin olup, iddialar andın kaldırılmasını gerekli kılacak nitelikte görülmemiştir."

 

BU KARARDAN SONRA OKULLARDA OKUTULMALI

 

Genel Başkan Talip Geylan bu karardan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın Öğrenci Andı’nı tekrar okullarda okutmaya başlaması gerektiğini söyledi.

Geylan’ın açıklamaları şöyle:

“Kararda dava konusu edilen ‘Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin’ yürürlükten kaldırıldığı, ancak yeni yönetmelikte de öğrenci andına yer verilmediği belirtilerek, “Menfaat ihlalinin ve hukuka aykırılık iddialarının devam etmekte ve geçerli olduğunun kabulü ile işin esasının incelenmesi gerekli görülmüştür” denildiğini de kaydetti. Bu yargı kararıyla birlikte Öğrenci Andı’nın yeniden okullarda okutulmasının bir gereklilik ve zorunluluk doğuyor.  Öğrenci Andı’nın okullarda okutulması için Milli Eğitim Bakanlığı’na da yazılı başvuruda bulunduk. Danıştay’ın bu kati kararı doğrultusunda Öğrenci Andı’nın yeniden okullarda okutulmasını sağlamalıdır.

MEB KARARA NE DEDİ?

Bu arada MEB, kararın uygulanıp uygulanmayacağını soran gazetecilere "Bakanlığımıza henüz resmi olarak tebliğ edilmemiştir" yanıtını verdi.

 

18-10-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş