Arama sonuçları

Darüşşafaka’da ‘eğitimde dijital dönüşüm’ dönemi

Darüşşafaka’da ‘eğitimde dijital dönüşüm’ dönemi

Üç yıldır sürdürdüğü Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 2 Nisan’daki genel kurulda devredecek olan Tayfun Öktem, “Darüşşafaka 159 yıldır ülkemizin en iyi eğitim veren okullarından biri oldu ama daha da önemlisi, her zaman ‘iyi insan’ yetiştirdi ve yetiştirmeye devam ediyor” diyor.

Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre, Darüşşafaka, “eğitimde fırsat eşitliği”nin tam karşılığı. Okulun her yıl annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, 4. sınıf öğrencilerinin katılabildiği bir giriş sınavı oluyor. 

Bu sınavda başarılı olan, ardından mali durum araştırması ve sağlık kontrolünden geçen yaklaşık 120 çocuk okula alınıyor. Bu yıl sınav, 29 Mayıs Pazar günü 31 ilde yapılacak. Sınav düzenlenen illerin dışından gelen çocukların ve velilerinin yol ücretine destek olunacak. Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Öktem, “Çünkü ‘eğitimde fırsat eşitliği’nin ilk adımı Darüşşafaka Giriş Sınavı’na başvurabilecek uygun çocuklara erişim ve onların sınavımıza girmesini sağlamakla başlıyor” dedi.

Üç yıldır sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığı görevi 2 Nisan’da sona erecek olan Öktem’le, Darüşşafaka’daki hayatı ve okulun geleceğini konuştuk.

"GELECEĞE HAZIRIZ"

Darüşşafaka’nın geleceğe hazır olduğunu, Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı içerisinde geleneksel dijital dünya ve girişimcilik konusuna öncelik verdiklerini anlatan Öktem, okuldaki “Dijital Dönüşüm Projesi”ni şöyle anlattı: 

“Eğitimde dijitalleşme adına ciddi adımlar attık. Sınıf ve laboratuvarların altyapılarını dijital eğitim için hazır hale getirdik.

DEKSİS okul yönetim dijital platformumuzu oluşturup, dijital arşiv sağladık ve tüm birimlerin aynı platformda çalışmalarına olanak tanıdık. Teknoloji ve Öğrenim Birimi’ni kurduk. Darüşşafaka için Bilişim Teknolojileri (ICT) programı yazıldı. Bunu dijital vatandaşlık eğitimleriyle destekledik. Öğrencilerimizin kullanacağı tüm materyalleri tabletlere yükledik. Daçka Store uygulamasına başladık. Yapay zekâ dersimiz, STEM (fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) çalışmalarımız da devam ediyor.”

DÜZENLİ BAĞIŞ NEDEN ÖNEMLİ? 

Darüşşafaka Cemiyeti’nin kurulduğundan bu yana bağışlarla ayakta kalan bir kurum olduğunu hatırlatan Öktem, “Darüşşafaka’yı ülkemizin diğer değerli STK’lerinden ayıran önemli bir fark var. Her yıl Darüşşafaka’ya aldığımız öğrencilere, sekiz yıl boyunca ücretsiz eğitim sunacağımızın garantisini veriyoruz. Dolayısıyla biz de her yıl, bağış gelirlerini sıfırdan geliştirmeye çalışıyoruz. Bu nedenle desteklerin sürdürülebilir olması çok önemli. Bu bağışlar düzenli olduğunda, yani biz önümüzdeki 5-10 yılın bağış öngörüsünü mümkün olduğunca düşük sapmalarla ortaya koyduğumuz durumda gelecek için de çok önemli projeleri hayata geçirebiliyoruz. Darüşşafaka’nın da sürdürülebilirliğini garanti altına alabiliyoruz” dedi.

SINAV 29 MAYIS’TA 

Her yıl annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, 4. sınıf öğrencilerinin katılabildiği bir giriş sınavı oluyor. Bu sınavda başarılı olan, ardından mali durum araştırması ve sağlık kontrolünden geçen yaklaşık 120 çocuk okula alınıyor. Bu yıl sınav, 29 Mayıs Pazar günü 31 ilde yapılacak. 

Bu yıl da potansiyel adayların okullarına tek tek ulaştıklarını anlatan Öktem sınavla ilgili şu bilgileri verdi: 

“Bölgeler arasında eşitsizlikleri gözeterek her çocuğun bilgisinin yanı sıra öğrenme potansiyelini ölçen bir sınav yapıyoruz. Bu yıl koşullarımıza uyan 16 bin civarında çocuğumuz var. Onlara ulaşabilmemiz için hepimize görev düşüyor, özellikle de 4. sınıf öğretmenlerine. Anne veya baba kaybı yaşayan öğrencileri sınavımıza yönlendirerek onların eğitimle değişecek yaşamlarının kahramanları olabilirler.” 

NASIL DESTEK OLUNUR?

Darüşşafaka Cemiyeti’ne ürün, hizmet, gayrimenkul, menkul, vasiyet bağışı yapılabileceği gibi, tüm bağış kampanyalarını nakdi olarak desteklemek de mümkün. Bağışçılar diledikleri miktarda bağış yapabiliyor. Daha ayrıntılı bilgi için https://www.darussafaka.org.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ SAĞLANDI

Cemiyetin yönetim kurulu 10 kadın ve 10 erkek üyeden oluşuyor. Tayfun Öktem, “Başkan vekillerimizden biri de ilk kez kadın. Kurulumuzdaki kadın üye sayısının önümüzdeki yıllarda liyakatla artacağına ve Darüşşafaka için kadın başkanın çok uzak olmadığına inanıyorum” diye konuştu. 

2020’de kurulan Darüşşafaka Kültürü ve Tarihi Komisyonu ile okulun tarih ve kültür bilincinin başta öğrenciler ve mezunlar olmak üzere tüm paydaşlar nezdinde köklenerek yerleşmesi amacıyla çalışmalar yapılıyor. 

ÇEVRİMİÇİ BİLİM ATÖLYELERİ

Yaratıcı Çocuklar Derneği ve Henkel işbirliği ile başlatılan Keşif Dünyası projesi, Türkiye’nin her ilindeki okul ve öğrencileri, ücretsiz çevrimiçi atölyelere katılmaya çağrıyor. 8-10 yaş arası çocukların eğlenceli deneyler yaptıkları atölyelere katılmak isteyenlerin, kd@yaraticicocuklardernegi.org adresine yazarak randevu almaları gerekiyor.

15-03-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş