Arama sonuçları

Devlet ‘özel’e indirim yapacak, özel okul da veliye

 Devlet ‘özel’e indirim yapacak, özel okul da veliye

Devlet ‘özel’e indirim yapacak, özel okul da veliye. Uzaktan eğitim ile birlikte tartışılmaya başlanan özel okullarda indirim talebinde gelinen son nokta devletin özel okullardaki öğrenim ücretlerinde yüzde 8 olan KDV oranını indirmesi. Bu oranın da velilere yansıtılması.

Geçtiğimiz 23 Mart’ta koronavirüs salgını yüzünden uzaktan eğitime geçilmesi ve ikinci döneminde bu şekilde tamamlanmasının ardından özel okul ve velileri arasında “indirim” tartışmaları yaşanıyor. Veliler uzaktan eğitim devam ettiği takdirde öğrenim ücretlerinde indirim talep ediyor. Üstelik aralarında zincir okulların da yer aldığı bazı eğitim kurumları geçtiğimiz dönem servis ve yemek ücretlerini de henüz iade etmemesi söz konusu. Özel okulların çatı örgütleri olan 5 derneğin ortak açıklama yaparak bu ücretleri iade etmeleri çağrıları da bazı okullar tarafından duyulmamazlıktan geliyor. Veliler ise seslerini sosyal medya aracılığı ile duyurmaya çalışıyor.

DEVLET ‘ÖZEL’E İNDİRİM YAPACAK, ÖZEL OKUL DA VELİYE

2020-2021 öğretim yılıının da 31 Ağustos’ta uzaktan eğitim ile açılacak olması tekrar gündeme indirim tartışmalarını getirince yine 5 dernek ortak bir açıklama yaptı. Bu açıklamada “Verilemeyen yemek ve servis hizmetlerinin bedelinin alınmaması, alınmışsa iade ya da mahsup edilmesi gerektiği “ belirtilirken, uzaktan eğitim için de ‘indirim’ önerisinde bulunuldu. Bazı kurumlar bu öneriyi yerine getireceklerini açıkladı.

Ancak uzaktan eğitim için alt yapı yatırımları yaptıklarını ve yapılacak indirimin ise öğretmen ve çalışanlara olumsuz yansıyacağını dile getiren bazı okullar bu öneriye sıcak bakmadı.

KDV İNDİRİMİ BEKLENİYOR

Özel okulların indirim için buldukları formül ise öğrenim ücretlerinden alınan yüzde 8 KDV oranının sıfırlanması ya da 1’e düşürülmesi. Bu durumda düşen KDV oranının öğrenim ücretlerine yansıtılarak veliye iade edileceğini söyleyen özel okul temsilcileri şunları dile getiriyor:

“Yıllardır KDV indirimi yapılmasını talep ediyoruz. Özellikle uzaktan eğitimin gündemde olduğu bu dönemde bu indirim çok önemli. Bu süreçte özellikle okul öncesi ve ilkokullarda öğrenci kayıpları yaşanıyor. Sadece bizim yaptığımız indirim ise öğretmen ve çalışanlara olumsuz yansıyacak. Bakan beye durumumuzu anlattık. Maliye Bakanlığı da sıcak bakıyor. En kısa sürede KDV indirimi bekliyoruz. Bu durumda da velilere KDV oranını iade etme şansımız olacak. Bu hem bizi hem de velilere rahatlatacak. Veli lehine böyle bir kararın açıklanmasını bekliyoruz.”

28-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş