Arama sonuçları

Devlette 40 bin öğretmen EYT ile emeklilik hakkı kazanıyor: Peki emekli olurlar mı?

Devlette 40 bin öğretmen EYT ile emeklilik hakkı kazanıyor: Peki emekli olurlar mı?

Özel okullar EYT ile emekli olacak öğretmenlerin eğitim öğretim yılının sonuna kadar ayrılmamaları için özel düzenleme beklerken, devlette de yaklaşık 40 bin öğretmen emeklilik hakkı kazanıyor. Peki onlar ne olacak?

Yaklaşık 5  milyon kişinin merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda hazırlanan kanun teklifinin haftalık çalışmasına 31 Ocak Salı günü başlayacak Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor. EYT düzenlemesini içeren kanun teklifinin, Meclis Başkanlığı’na yarın sunulması bekleniyor. Düzenlemenin yasalaşması halinde milyonlarca kişi emeklilik hakkı alacak. Bu hakka sahip olacaklar arasında ise hem devlet hem de özel okullardaki öğretmenler de yer alıyor.

ÖZEL OKULLAR ‘ÖZEL’ DÜZENLEME İSTİYOR

Özel okullar EYT düzenlemesinde eğitim öğretim yılının sonuna kadar öğretmenlerin görevlerinden ayrılmamaları için bir düzenleme yapılmasını istiyor. Yılın ortasında öğretmenlerin emekli olması durumunda birçok okulun zor durumda kalacağını belirten özel okul temsilcileri, “Kanun teklifinde bununla ilgili bir düzenleme yapılmalı. Yıl ortasında yeni öğretmen bulmak çok zor olur” diyor. Bazı okullar ise emekli olsalar da yeni bir sözleşme yaparak, “emekli öğretmenleriyle” çalışmaya hazır olduklarını çalışanlarına duyurdu.  Ancak öğretmen emeklilik hakkını istediğinde kullanmasının önünde de yasal bir engel yok. Sadece sözleşmelerinde tek taraflı sözleşmenin feshi halinde belli oranda maaş kesintisi olacağı bilgisi bulunuyor.

DEVLETTE 40 BİN ÖĞRETMEN HAK KAZANIYOR

Peki devlette ne olacak? Devlet okullarında yaklaşık 40 bin öğretmenin EYT kapsamında emeklilik hakkı kazanacağı belirtiliyor. Peki bu öğretmenler bu hakkı aldıktan hemen sonra emekliliklerini isteyebilirler mi? Bu sorunun yanıtı hayır.

Çünkü 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 331’nci maddesinde öğretmenlerin emekliliği düzenleniyor. Bu madde ise şöyle: “Öğretmenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz ayları içinde yapılır. Bu aylar dışında emeklilik işlemi yapılabilmesi, görev yapılan il sınırları içinde emeklilik talebinde bulunan personelin sınıf ve branşında öğretmen fazlasının bulunması ve işlemin Bakanlıkça uygun görülmesine bağlıdır.”

EMEKLİ OLURLAR MI?

Bu madde öğretmenlerin yıl ortasında emekli olmalarını engelliyor.

Peki yıl sonunda yaklaşık 40 bin öğretmen emekli olur mu?

Bu soruya da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kaynakları “hayır” yanıtını veriyor. Uzman ve başöğretmenlik nedeniyle öğretmen maaşlarında yapılan artışı göstererek, öğretmenlerin bu nedenle emeklilik istemeyecekleri görüşünde. Öğretmenlerin maaşlarına uzman ve başöğretmen olduklarında ne kadar maaş farkı olacağını TBMM Genel Kurulu’nda, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmelerinde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şöyle açıklamıştı: "Öğretmenlerimiz, uzman öğretmen olduklarında maaşlarında 2023 yılında yaklaşık 2.250 lira, başöğretmen olduklarında ise yaklaşık 4.500 lira artış olacaktır."

Yine MEB kaynakları EYT çıkmadan da yaklaşık 90 bin öğretmenin bir yıl önce emeklilik hakkı kazandığını ancak emekli olmadıklarını belirterek, “EYT ile de öğretmenlerimizin emekli olacaklarını düşünmüyoruz” diyor.

29-01-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş