Dijital oyun bağımlılığı nasıl tedavi edilir?
Günümüzde çocuk ve ergenler hatta yetişkinlerde kullanımı giderek yaygınlaşan dijital oyunları "dijital oyun bağımlılığı" kavramını gündeme getiriyor. Bu kavram oyunların aşırı ve kontrolsüz kullanımı, oynama süresini kontrol edememe, diğer etkinliklere karşı ilgi kaybı, olumsuz sonuçlarına rağmen oynamaya devam etme, oyun oynayamadığı zaman yoksunluk hissetme gibi belirtileri içermektedir. Uzmanlar son zamanlarda dijital oyun bağımlılığı nedeniyle psikiyatri kliniklerine başvuruların artığını, ailelerin destek ve çözüm arayışlarına girdiklerini anlatıyor.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri bölümünden Prof. Dr. Işıl Göğcegöz, dijital oyunlarla aşırı zaman harcayan kullanıcılarda; düşük akademik başarı, uyku düzeninin bozulması, yeme alışkanlıklarının değişmesi (abur cubur/ fast food gibi sağlıksız yeme alışkanlıkları) ve yetersiz fiziksel egzersiz/sedanter yaşam bağlı obezite, sürekli masa başında oturmaya bağlı kas iskelet sistemi sorunları ve özbakımda yetersizlik gibi birçok sorunun da yaşandığını söylüyor.
OYUNUN İÇERİĞİNE DİKKAT
Göğcegöz, dijital oyun bağımlılığında dikkat edilmesi gereken diğer önemli noktanın da oyunun içeriği olduğuna dikkat çekerek, şöyle diyor: “Özellikle şiddet içeren dijital oyunlarının yalnızlık, depresyon, anksiyete, dikkat sorunları, okul başarısında düşme, düşük empati, yaşam doyumunun azalması, saldırganlık, şiddet eğilimi, olumlu sosyal davranışlarda azalma, düşmanca duygu ve davranışlarda artış, şiddete karşı duyarsızlaşma hatta normalleştirme gibi psikososyal bozuklukla ilişkili olduğu bildirilmektedir.”
Göğcegöz, çocuk/ergenlerde birçok problemi beraberinde getiren dijital oyun bağımlılığının erken dönemde önlenmesi ve tedavisinin önemine işaret ediyor.
16-12-2024