Arama sonuçları

Diş hekimleri işsiz ya da asgari ücretli

Diş hekimleri işsiz ya da asgari ücretli

Diş hekimleri işsiz ya da asgari ücretli. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, üniversite mezunlarının işgücü piyasası performanslarının belirlenmesi amacıyla hazırlanan ve gençlerin asgari ücretle çalışmaya mahkum edildiğini ortaya koyan Üni-Veri Raporuna ilişkin BirGün’den Mustafa M. Bildircin'e değerlendirmelerde bulundu. 2009 yılında 29 olan Diş Hekimliği Fakültesi sayısının günümüzde 95’e ulaştığına dikkati çeken İlgezdi, kontenjanların sürekli artırılmasının mezunların işsizlikle karşı karşıya kalmasına neden olduğunu söyledi.

KORKUNÇ SONUÇ

Son 11 yılda açılan 66 yeni fakülte ile sayıları 95’e ulaşan Diş Hekimliği Fakülteleri’nden mezun olanların yüzde 40’ına yakınının asgari ücretle işe başladığı bildirildi. Üni-Veri Raporuna göre, diş hekimlerinin yüzde 28’i üniversiteden mezun olduktan sonra bir yıl içinde iş bulamadı. CHP’li İlgezdi, “İşsizliğin en büyük dert olduğu ülkemizde iş bulabilen üniversite mezunlarının asgari ücretle yaşam savaşı vermeleri, iktidarın ülkeyi sürüklediği karanlığın en korkunç sonucudur” dedi.

GENÇLER SEFALETE İTİLDİ

Gençlerin sefalete itildiğini ve iktidarın yoksulluk, yoksunluk ve çaresizlik üçgenine sıkışan gençleri kendisine biat etmeye zorladığını savunan İlgezdi, “Açlık sınırında yaşamaya mahkum edilen gençlerimizden, ülkenin sorunlarına çare bulmalarını beklemek gerçekçi değildir” dedi. Gençlerin, ailelerinin dişinden tırnağından artırdıkları paralar ile okuduğunu ifade eden İlgezdi, “Siyasal iktidar onlara mezun olduklarında ya işsiz ya da asgari ücret kazanabilecekler bir düzen yarattı” ifadesini kullandı.

'ATANMAYAN DİŞ HEKİMLERİ'

İlgezdi, diş hekimlerinin yarısına yakınının asgari ücretle çalışmak zorunda kalmasının halk sağlığı açısından kabul edilemez olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu sürecin sorumlusu YÖK’ü dönüştüren, bilimden koparan, ülke gerçeklerine göre hareket etmeyen, sürekli olarak fakülte ve kontenjan artışı yapan siyasal iktidardır. Bilimsel eğitim, mantar gibi yeni üniversiteler açmak değildir. Aksine bilimin ve ülkenin gerçeğinden hareketle sağlıklı planlama yapmaktır. 2020 itibarıyla 34 bin 45 olan diş hekimi sayısı, böyle giderse 2028 yılında 90 bini aşacaktır. ‘Atanamayan diş hekimleri kavramı’ artık literatürdeki yerini almıştır.”

05-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş