Arama sonuçları

Doktora tezleri nitelikli yayınlara giremiyor

Doktora tezleri nitelikli yayınlara giremiyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) doktora eğitimini iyileştirmek amacıyla düzenlediği Doktora Öğretim Çalıştayı'nın çıktılarını açıkladı. Sosyal ve beşeri bilimler, güzel sanatlar ve sağlık bilimleri lisansüstü programlarına ilişkin yetersizliklerin tespit edildiği çalıştayda, öğrencilere yeni ekonomik destekler sağlanmasından tez yeterlilik kriterlerine pek çok yenilik önerildi.

Milliyet'ten Hande Atılgan'ın haberine göre, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz değerlendirmesinde, doktora tezleri üzerine yapılan son üç araştırmaya dikkat çekti.

YALNIZCA 192 YAYIN

354 tezin incelendiğini vurgulayan Açıkgöz, bu tezlerden 192 bilimsel yayın üretildiğini ve 393 atıf yapıldığını kaydetti. Tezlerden üretilen yayınların 18’inin SSCI, SCI, ESCI gibi etki değeri yüksek indeksli dergilerde yayınlandığını ve 18 yayına 29 atıf yapıldığını söyleyen Açıkgöz, “Tez sahiplerinin neden etki düzeyi yüksek indeksli dergilerde yayın yapamadıklarını incelediğimizde tezlerinde ağırlıklı olarak ikincil kaynak veriyi ve alışılagelmiş mevcut analiz yöntemlerini kullandıklarını tespit ettik" dedi.

BURSLAR ARTACAK

Çalıştayda öne çıkan önerilerden bazıları şöyle:

- Doktora programlarına girişte yapılan mülakat sınavları için standartlar belirlenmesi, yazılı sınavların değerlendirme aşamasına katkısının azaltılması;

- Merkezi yabancı dil sınavlarına, dinleme, konuşma ve yazma becerilerinin de eklenmesi;

- Doktora yapanlara burs, ödenek çeşitliliği sağlanması, özlük haklarının artırılması; YÖK burslarının miktarı ve sayısının artırılması;

- Doktora tezine alternatif olarak üç özgün araştırma makalesinin doktora tezi olarak kabul edilmesi.

20-04-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş