Arama sonuçları

Doktorasını bitiren ÖYP’liler işten atılmaya başladı

Doktorasını bitiren ÖYP’liler işten atılmaya başladı

Doktorasını bitiren ÖYP’liler işten atılmaya başladı. 1 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile tüm devlet üniversitelerinde Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYEP) kapsamındaki araştırma görevlilerinin kadroları değiştirildi.  33/a kadrosu ile atanan tüm ÖYP’li araştırma görevlileri 50/d kadrosuna geçirildi. Kadro değişikliğinin anlamı ise doktoralarını tamamladıktan sonra artık kadroları garanti değildi. Doktorasını tamamladıktan sonra işe devam edip etmeyeceklerine kadrolarının bulunduğu üniversiteler karar verecekti.

İŞTEN ATMALAR BAŞLADI

İşte bu kadro değişikliği ile birlikte doktoralarını tamamlayan ÖYP’li araştırma görevlileri de üniversitelerden atılmaya başlandı. Oysa 33/a kadrosunda oldukları sürece doktoralarını tamamladıktan sonra da araştırma görevlisi olarak üniversitelerde çalışmaya devam edebiliyordu.

13 BİN 170 ÖYP'Lİ İŞ GÜVENCESİZ KALDI

33/a  kadrosunda bulunan diğer araştırma görevlilerinden sadece ÖYP’lilerin kadrolarının değiştirilerek, iş güvencelerinin ortadan kaldırılması tepki çekti. ÖYP’liler bu kararla birlikte hepsinin “FETÖ’cü” olarak algılanmalarına neden olduğunu söyleyerek, karara itiraz etti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ise 2010 yılından bu yana ÖYP kapsamı içinde 13 bin 170 ÖYP'li olduğunu söyleyerek, “Bu araştırma görevlilerini FETÖ'cü diye suçlamak haksızlık olur” dedi.

‘KAPI ÖNÜNE KONMADILAR’ DENDİ AMA

Saraç, ÖYP’liler için “Kapının önüne kondular” demenin doğru olmadığını söylese de uygulama bunun aksini gösteriyor. Çünkü doktorasını tamamlayan yaklaşık 15 ÖYP’li araştırma görevlisinin işine son verilirken, birçoğunun da 15 Kasım 2016 tarihinden itibaren iş akitlerinin feshedildiği yazıları gitmeye başladı.

Kocaeli Üniversitesi kadrosunda ÖYP’li olan bir araştırma görevlisi eline iş akdinin fesh edildiğine ilişkin yazının ulaştığını söyleyerek, 1 Eylül tarihli KHK gerekçe gösterilerek, birçok üniversitede işten atmaların başladığını söylüyor.

İŞTE İŞTEN ATILMA GEREKÇESİ

ÖYP’li araştırma görevlilerinin ellerine ulaşan belgede ise “KHK gereği ÖYP’li araştırma görevlilerinin ilişik kesme hakkında” konu başlığı altında işten atılma gerekçeleri olarak kadrolarının değiştiği 1 Eylül 2016 tarihli KHK’ya atıfta bulunuluyor. Bu belgelerde kısaca işten çıkarılmalarının dayanağı olarak KHK gösteriliyor ve şunlar sıralanıyor:

“2457 sayılı kanunun 50’inci maddesine göre öğretim yardımcılığı kadrolarına geçici olarak atanıp, yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlilik diploması veya tıpta uzmanlık belgesi alanların kadro ile ilişikleri kendiliğinden kesilir” hükmü uyarınca üniversitemiz birimlerinde bu kapsamda görev yapmakta olan ve doktora eğitimlerini tamamlayah araştırma görevlilerinin anılan KHK ve yönetmelik gereği 15 Kasım 2016 tarihi itibaıyla ilişiğinin kesilerek, işten ayrılış bildirgelerinin Personel Daire Başkanlığına iletilmesi”

ÜNİVERSİTELER GERİ ÇAĞIRMIŞTI

1 Eylül tarihli KHK’da aynı zamanda ÖYP’lilerin kadrolarının bulunduğu üniversitelere geri çağrılmaları da yer alıyordu. Birçok üniversite doktoralarını yurtdışında ve yurtiçinde başka üniversitelerde yapan araştırma görevlilerini geri çağırdı. Üstelik de bu araştırma görevlilerinin eğitimlerini aldıkları alan kendi üniversitelerinde olmamasına rağmen “Eğitiminizi bırakın, geri dönün” denildi. Bunun üzerine YÖK yayımladığı yazıda ÖYP’lilerin ancak eğitim aldıkları alan kadrolarının olduğu üniversitelerde varsa geri çağrılmaları gerektiğini belirtti. Buna rağmen ÖYP’liler üniversite yönetimleri tarafından geri çağrılmaya devam etti.

MÜLAKATLA ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ALINACAK

Bu arada 21 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile de araştırma görevlilerinin “mülakatla alınmasının” önü açıldı. "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te yapılan değişiklik YÖK’e üniversitelere araştırma görevlisi kadrosu tahsis imkanı veriyor.

Buna göre merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadroları için belirlenen ilave atama izinlerinin en fazla yüzde 20 kadarı ilave atama izni YÖK tarafından belirlenen öncelikli alanlarda araştırma görevlisi kadrosunda lisansüstü eğitim yaptırılması amacıyla yükseköğretim kurumlarına tahsis edilebilecek.

AMA SÖZLÜ SINAVLA SEÇİLECEKLER

Bu kapsamda, ilan edilen araştırma görevlisi kadroları için, yapılacak ön değerlendirme sonucunda giriş sınavına katılmaya hak kazananlara, giriş sınavı sözlü olarak yapılacak. Yazılı sınav yapılmayacak.

03-11-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş