Arama sonuçları

Dört öğrenciden biri eğitime uzak

Dört öğrenciden biri eğitime uzak

Eğitimde giderek açılan eşitsizlik makası, milyonlarca öğrencinin okulla bağını kesti. 6 milyon öğrenci cep telefonu ile ders izlemeye mahkûm edildi, 4 milyona yakın öğrenci ise EBA’ya erişemedi.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, uzmanların, “Bir kuşak kaybedilecek” değerlendirmesiyle yaklaştığı uzaktan eğitim süreci, milyonlarca öğrencin eğitimden kopmasına yol açtı. Eğitime erişim olanaklarının artırılmasına ilişkin adımların yetersizliği, 4 milyona yakın öğrenciyi eğitimin dışına itti.

Öğrencilerin eğitime erişim olanaklarında büyük dengesizliklerin olduğu Türkiye’de eşitsizlik makası, uzaktan eğitim sürecinde her geçen gün giderilmesi imkânsız ölçüde açılıyor. MEB’in periyodik aralıklarla yayımladığı uzaktan eğitim istatistikleri de öğrencilerin eğitime erişimi için yapılanların yetersizliğini ortaya koydu. Covid-19 salgınında bir yıl geride kalırken halen uzaktan eğitime dahil edilemeyen öğrencilerin oranı yüzde 23 olarak kaydedildi.

6 MİLYON ÖĞRENCİ DERSLERİ CEP TELEFONUNDAN TAKİP ETTİ

MEB’in, “Sayılarla Uzaktan Eğitim” bültenine göre, 1 Ocak’ta 13 milyon 667 bin 432 öğrenci EBA’yı kullanırken bu sayı 19 Şubat itibarıyla 13 milyon 843 bin 58’e yükseldi. 23 Mart 2020 tarihinde başlayan uzaktan eğitimde bir yılın geride kaldığı 23 Mart 2021 tarihinde paylaşılan verilere göre, 13 milyon 929 bin öğrenci EBA’yı aktif kullandı. Uzaktan eğitimde birinci yılın sonunda, 6 milyondan fazla öğrenci derslerini cep telefonu ile takip etmek zorunda kaldı.

Öğrencilerin uzaktan eğitim için bilgisayar kullanma oranı yüzde 30 ile ifade edildi. 9 Mayıs’ta yayımlanan ve 23 Mart 2020-7 Mayıs 2021 dönemini kapsaması itibarıyla uzaktan eğitime ilişkin en güncel olan veriler de sorunların sürdüğünü ortaya koydu. Verilere göre, EBA’yı 14 milyon 82 bin 744 öğrenci aktif kullandı. Öğrencilerin uzaktan eğitim için bilgisayar kullanma oranı yüzde 31, cep telefonu kullanma oranı yüzde 60, tablet kullanma oranı ise yüzde 9 oldu.

18-05-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş