Arama sonuçları

Eğitim Bilimleri Üniversitesi kurulmalı

Eğitim Bilimleri Üniversitesi kurulmalı

EÄŸitim Bilimleri Üniversitesi kurulmalı. Bugün 5 Ekim Dünya ÖÄŸretmenler Günü . Bütün dünya öÄŸretmenlerinin gündemi olacak. Dünya halkları kapıtalizmin küreselleÅŸme süreci denilen bir dönemini yaşıyor. Bütün ülkelerde öÄŸretmenler uygulama yöntemleri farklı olsa da benzer sorunlar ve sonuçlarla karşı karşıya. Ä°ÅŸsizlik, istihdam koÅŸullarında iÅŸ güvencesinden yoksunluk, düÅŸükücretler, baskı, mobing, ÅŸiddet, yasaklar, kayırmacılık, ayrımcılık ve deÄŸer görmeme.

 

Oysa öÄŸretmenler bulundukları ülkelerin okullarında çocukları geleceÄŸe hazırlamak için büyük  ve önemli sorumluluklar üstlenmiÅŸlerdir. ÖÄŸretmenlerin statü tavsiye belgesinin kabululünün üzerinden on yıllar geçmiÅŸ olmasına raÄŸmen belgeyi imzalayan ülkelerin bir bölümünde bu belgede yer alan hususların uygulanması konusunda hala büyük dirençlerle karşılaşılmaktadır.Türkiye bu ilkeleri uygulamak konusunda direnç gösteren ülkeler sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır.

EĞİTÄ°M BÄ°LÄ°MLERÄ° ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ° KURULMALI

ÇeÅŸitli ülkelerin öÄŸretmenlerinin yaÅŸadığı genel sorunların yanında Türkiye öÄŸretmenlerinin yaÅŸadığı öÄŸretim sürecinden baÅŸlayarak atanmaya, atanmadan baÅŸlayarak emekli olana kadar süren daha özgün sorunlar bulunmaktadır.

Söz konusu sorunların başında hiç kuÅŸkusuz öÄŸretmenlik için uygulanan yükseköÄŸretim programlarından mezun olan ve büyük bir bölümünü etkileyen  iÅŸsizlik ilk sırada gelmektedir. Bu baÄŸlamda bu 5 Ekim Dünya ÖÄŸretmenler Günü’nü ülkemiz öÄŸretmenlerinin öÄŸretmenliÄŸe hazırlık için  uygulanan yükseköÄŸretim programlarının yeniden örgütlendirilmesine, iÅŸssiz öÄŸretmenlerin  iÅŸsizlik kabusundan kurtarılmasına yönelik çözüm önerileri  bulunmaktadır. Sokrates’ten bu yana eÄŸitim öÄŸretmensiz olmuyorsa ve bundan sonrada olmayacksa o zaman genelde bütün öÄŸretmenlerin özelde ise iÅŸsiz öÄŸretmenlerin yaÅŸadığı sorunların çözümüne  dair daha sahici,kalıcı ve somut çözümler üretmek gerekmektedir.

ÖÄžRETMENLÄ°K BÄ°R Ä°HTÄ°SAS ALANIDIR

 

ÖÄŸretmenlik alanı özel ihtisas ve uzmanlık gerektirenbir alandır.O nedenle öÄŸretmenlik alanının kaynağı orttaokula dayandırılmalı,ortaöÄŸretim öÄŸretmenlik programları güçlendirilnelidir. ÖÄŸretmenlik için yükseköÄŸretim süresi son bir yılı uygulama ve staj dönemi olmak üzere beÅŸ yıl olacak ÅŸekilde yeniden düzenlenmelidir.Gelecek yıldan itibaren yedi bölgede birer öÄŸretmenlik bilimleri üniversitesi kurulmalıdır. Kurulacak üniversitelerde öncelikli olarak aÅŸağıda yer alan faküllteler bulunmalıdır.Bu fakültelerde alanlara göre ülkenin öÄŸretmen gereksinimini karşılayacak alt programlar/bölümler yer almalı,öÄŸrenciler gereksinim planlamasına göre bu programlara/bölümlere yerleÅŸtirlmelidir.

Bölümler/Programlar; pedagojik formasyon,genel kültür ve alan bilgisinin yanında iletiÅŸim ve halkla iliÅŸkiler temelleri üzerine oturmalıdır. Bu yıl öÄŸretmenlik programlarına alınan öÄŸrenciler mezun olana kadar mevcut model içinde öÄŸretim hayatlarına devam etmelidir. Pedagojikfornasyon sertifika programları azaltılarak dört yıl içerisinde tamamen sonlandırılmalıdır. Kurulacak olan söz konusu yeni üniversitelerden mezun olanların atanma kriterleri arasında; dört yıllık öÄŸretim süresince gördüÄŸü derslerden aldığı notların ortalaması,uygulama ve staj notu,son sınıfta gireceÄŸi yeterlilik ve bitirme sınav notunun ortalamasından oluÅŸan puan yeterli olmalıdır. ÖÄŸretmenlik öÄŸretim programlarındagörev yapan akademik ve idari kadrolar herhangi bir hak kaybına uÄŸratılmaksızın kurulacak olan yeni öÄŸretmenlik öÄŸretim bilimleri üniversitelerine nakledilmelidir.

 

HANGÄ° BÖLÜMLERÄ°N OLMASI GEREKÄ°YOR?

 

AÅŸağıda bulunan fakülte ve bölümlere ihtiyaç halinde yeni fakülteve bölümlereklenebilir.

 

Üniversitede Bulunması Önerilen Fakülte,Bölüm/Programlar; 

Temel EÄŸitim FakültesiEÄŸitim Yönetimi ve Denetimi Fakültesi

-Erken çocukluk eÄŸitimi öÄŸretmenliÄŸi-Okul yöneticiliÄŸi bölümü

-Sınıf öÄŸretmenliÄŸi bölümü-TeÅŸkilat yöneticiliÄŸi bölümü

-Özel özel eÄŸitim öÄŸretmenlik bölümü-TeftiÅŸ ve denetim bölümü

-Yaygın ve yetiÅŸkin eÄŸitim öÄŸretmenliÄŸi bölümü   Dil ve Edebiyat Fakültesi

Davranış Bilimleri Fakültesi-Türkçe öÄŸretmenlik bölümü

-Psikoloji öÄŸretmenliÄŸi bölümü-Edebiyat öÄŸretmenlik bölümü

-Felsefe öÄŸretmenliÄŸi bölümü-Yabancı diller öüretmenlik bölümü

-Dil terapisti öÄŸretmenlik bölümü-YaÅŸayan dil ve lehçeler öÄŸretmenlik bölümü

-Sosyoloji öÄŸretmenlik bölümü

-Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü

 

Teknik Bilimler FakültesSpor Bilimleri Fakültesi

-BiliÅŸim teknolojileri öÄŸretmenlik bölümü-Beden eÄŸitimi öÄŸretmenlik bölümü

-Meslek ve teknik dersler öÄŸretmenlik bölümleri-Spor ve saÄŸlık öÄŸretmenliÄŸi bölümü

-Medya ve iletiÅŸim teknolojileri ööÄŸretmenliÄŸi bölümü-Beslenme ve diyet öÄŸretmenliÄŸi bölümü

 

Temel Bilimler FakültesiÄ°slam Ä°limleri Fakültesi

-Fen bilgisi öÄŸretmenliÄŸi bölümü-DKAB öÄŸretmenlik bölümü

-Matematik öÄŸretmenliÄŸi bölümü-DiÄŸer din öÄŸretimi derleri öÄŸretmenlik bölümleri

-Tarım ve ziraat bilgileri öÄŸretmenliÄŸi bölümü Sosyal Bilimler Fakültesi

-Biyoloji öÄŸretmenliÄŸi bölümü-Tarih öÄŸretmenlik bölümü

-Kimya öÄŸretmenliÄŸi bölümü-Sosyal bilgiler öÄŸretmenlik bölümü

-Fizik öÄŸretmenliÄŸi bölümü-CoÄŸrafya öÄŸretmenlik bölümü

                                                                                       -Ä°nsan hakları öÄŸretmenlik bölümü

10-Görsel Sanatlar Fakültesi

-Resim öÄŸretmenliÄŸi bölümü

-Müzik öÄŸretmenliÄŸi bölümü

-Sahne sanatları öÄŸretmenliÄŸi bölümü

-Drrama öÄŸretmenliÄŸi bölümü

 

ÖÄžRETMENLERÄ°N Ä°ÅžSÄ°ZLÄ°K SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?

 

YÖK BaÅŸkanı 2016 yılında AA basın odasında yaptığı söyleÅŸide ‘öÄŸretmenliÄŸe 2017 yılından itibaren 240 bin barajı getireceklerini’ açıkladı. Ve bu baraj 2017 yılında uygulanmaya baÅŸladı.  Önceki dönem ÖÄŸretmen YetiÅŸtirme Genel Müdürü yaptığı sunumunda ‘atanmayı bekleyen öÄŸretmen sayısının önümüzdeki yıllarda 1 milyonu bulacağını, atanmayı bekleyen öÄŸretmenlerin öÄŸretmenlik dışında baÅŸka alanlara yönelmeleri gerektiÄŸini’ ifade etti. Eski MEB MüsteÅŸarı ise 2020 yılına kadar öÄŸretmen ihtiyacının 100 bin olacağını’ söyledi. Bakan Sayın Selçuk’ta bu açıklamayı yineleyerek “önümüzdeki yıllar için öÄŸretmen ihtiyacının 100 bin olacağını ve bunun planlamasını 2019 yılı Åžubat ayında kamuoyuyla paylaÅŸacaklarını” belirterek “öÄŸretmen yetiÅŸtirme sisteminin yeniden ele alınacağını” duyurdu. Vekâlet ile yürütülen idareciliÄŸin kadroya dönüÅŸmesi, özel eÄŸitim ve okulöncesi eÄŸitimde okullaÅŸmanın yüzde yüz olması, emeklilik vb gibi nedenlerle ihtiyacın 150 bin olması kaçınılmaz olacaktır.

 

ATANACAK ÖÄžRETMEN SAYISI YETERSÄ°Z

 

 

2018 yılının son çeyreÄŸinde 20 bin öÄŸretmen daha atanacağının açıklanmış olması olumlu olmakla birlikte yetersiz olduÄŸu herkesin üzerinde mutabık kaldığı bir konudur. Ancak bu sayınında iÅŸsizlik sorununu çözmeye yetmeyeceÄŸi yine hepimizin bildiÄŸi bir ülke sorunu olarak gündemde kalmaya devam edecektir. 2018 yılında yapılan KPS eÄŸitim bilimleri sınavına 440 bin 311 baÅŸvuru yapılmış, 416 bin 449 kiÅŸi sınava girmiÅŸtir. EÄŸitim bilimleri sınava girenlerden 306 bin 213’ü 16 branÅŸta yapılan ÖABT’a baÅŸvuru yapmış bunlardan 276 bin 343’ü ÖABT sınavına girmiÅŸ görünmektedir. Umudunu kaybederek baÅŸvuru yapmayanlar ile birlikte bu sayının 500 bine yaklaÅŸtığını geçmiÅŸ yıllarda yapılan baÅŸvuruların karşılaÅŸtırılmasından anlaşılmaktadır.

 

KAÇ EĞİTÄ°M FAKÜLTESÄ° BULUNUYOR?

 

Türkiye'de bugün itibariyle devlet üniversitelerinde 78, vakıf üniversitelerinde 18 olmak üzere toplamda 96 eÄŸitim fakültesi bulunuyor.31 üniversitede eÄŸitim fakültesi bulunmamaktadır. Devlet üniversitelerindeki eÄŸitim fakültelerinde yaklaşık 200, vakıf üniversitelerinde ise 13 bin öÄŸrenci okumaktadır. Ä°kinci öÄŸretim programı sadece rehberlik ve psikolojik danışmanlık ile okul öncesi öÄŸretmenliÄŸi bölümlerinde bulunmaktadır. Pedagojik formasyon programlarına devam edenler ile birlikte bu sayının açıklanan rakamların çok üzerinde olduÄŸu bilinmektedir. Ä°ÅŸsizlik sorunun yarattığı umutsuzluÄŸun hamaset, vaat ve ajitasyonlar ile çözülemeyecek kadar büyük olduÄŸu olgusunun soÄŸukluÄŸu içimizi sızlatmaktadır. Halk arasında “Sorunu yaratmış olanlarla yaratılan soruna çözüm bulamaz” dense de, bu soruna hep birlikte ortak akıl ile çözüm üretmekten baÅŸka ÅŸansımız bulunmamaktadır. Çözüme katkı olur düÅŸüncesiyle aÅŸağıda yer alan önerileri 5 Ekim Dünya ÖÄŸretmenler Günü vesilesiyle bir kez daha kamuoyunun tartışmasına sunuyorum. Kamunun yanında özel sektöründe sorumluluk almasını gerektiren önerilerin dikkate alınacağına dair umudumu koruduÄŸumu da ifade etmeliyim. 

 

ÖÄžRETMENLERÄ°N SORUNLARI NASIL ÇÖZÜLEBÄ°LÄ°R?

 

 

*Emeklilik yaşını doldurmuÅŸ olanlara bir defaya mahsus olmak üzere alacakları bir yıllık maaÅŸ tutarlarına karşılık gelecek ‘ek ikramiye’ adı altında emekliliÄŸe teÅŸvik ikramiyesi verilmelidir. Uygulama zorunlu olmamalı isteÄŸe baÄŸlı olarak gerçekleÅŸtirilmelidir. EÅŸ zamanlı olarak öÄŸretmenlerin ek göstergesi 3600 çıkarılmalı, öÄŸretmenlerin çalışırken aldıkları aylıkla emekli olduklarında alacakları aylık arasındaki makasın kapanmasının yaratacağı olumlu etki ile emekli olacak sayı artacaktır. Nitekim on binlerce öÄŸretmen 24 Haziran seçimleri öncesinde 3600 ek gösterge için verilen vaat nedeniyle emekliliÄŸinin ertelemiÅŸ durumdır.5 yılda emeklilik nedeniyle boÅŸalacak 50 bin kadroya atama yapılarak birikimin eritilmesine olanak saÄŸlanabilir.   

 

ÖÄžRETMEN ÜNÄ°VERSÄ°TELERÄ° KURULANA DEK

 

*ÖÄŸretmen akademileri yukarıda belirlenen üniversiteler kurulana kadar belli merkezlerde eÄŸitim fakültelerinin bünyesinde açılabilir. ÖÄŸretmen üniversitelerinin kurulmasının ardından akademiler bu üniversitelerde ayrı bir bölüm olarak oluÅŸturulmalıdır. Akademiler hem mevcut öÄŸretmenlerin hizmet içi eÄŸitimlerine, yeterliliklerine ve niteliÄŸine katkıda bulunmalı hem de iÅŸsiz öÄŸretmenlere alanlarına dair statüleri esas olmak üzere yan dal statü hakkı tanınmalıdır. Kendi alanları dışında ihtiyaç duyulan alanlarda öÄŸretmenlere tanınan bu yan dal alan statüsüne yönelik alan bilgisi temelli sertifika programları düzenlemelidir. Bu sertifika programlarının ağırlığını psikoloji ve rehberlik alanı programları oluÅŸturmalıdır.

 

ÖÄžRETMENLER TURÄ°ST REHBERÄ° DEĞİLDÄ°R

 

*21 yy çalışma koÅŸulları iÅŸ yerlerinde çalışanlara yoÄŸun stres, gerilim psikolojik sorunlar yaÅŸatmaktadır. Bu sorunların çözümüne katkıda bulunmak için alt sınırı 100 olmak üzere, her 100 çalışana karşılık (kamu-özel)  engelli ve iÅŸ yeri hekimi çalıştırma zorunluluÄŸu örneklerinde olduÄŸu gibi bir rehberlik ve psikolojik danışman çalıştırma zorunluluÄŸu getirilmelidir. Bu yolla yüz elli bine yakın öÄŸretmen istihdam olanağı bulabilir. Akademilerin rehberlik ve psikolojik danışmanlık sertifika programını bitiren öÄŸretmenler bu iÅŸ yerlerinde görevlendirilmelidir. Böylece öÄŸretmenler ‘turist rehberliÄŸi’ deÄŸil, öÄŸretmenlik alanı ile ilgili bir iÅŸ yapmış olacaktır. Ä°stihdam edilecek bu öÄŸretmenlerin çalışma sözleÅŸmeleri iÅŸ güvencesi esasına göre düzenlenmelidir.  Söz konusu öneri öÄŸretmenlerin toplumsal sorumluluk ve yarar ilkesi ve kendi mesleksel geliÅŸmelerinin ilerlemesi anlamında yapılan bir öneridir. Bu ilke çerçevesinde saÄŸlanan olanaklar ile öÄŸretmenler aynı zamanda toplumsal ve kamusal yaÅŸama katılma olanağı bulacaktır. Bu kapsamda özel sektörde istihdam edilecek öÄŸretmenlerin ekonomik ve sosyal hakları kamuda istidam edilen öÄŸretmenlerin altında olmaması genel kural olarak yasada yer almalıdır.

 

5 FAZLA ÖÄžRETMEN ATAMASI YAPILMALI

 

 

*Mevcut birikimin eritilmesi için 50’ye kadar öÄŸretmeni olan her okula 1,50-100 arası 2,100-150 arası 3,150-200 arası 4,200 ve üzeri öÄŸretmen kadrosu bulunan okullara 5 fazla öÄŸretmen atanmalıdır. Bunun gerekçesi bünyesinde bu sayılarda öÄŸretmen bulunan okullarda her gün bir öÄŸretmenin deÄŸiÅŸik mazeretle okulda bulunamamasıdır. Mazereti olan öÄŸretmenin derslerinin boÅŸ geçmemesi için bu öÄŸretmenlerden yararlanılacaktır. Bu yolla en az 50 bin öÄŸretmen istihdamı saÄŸlanmış olacaktır.

 

*2017 performans hedeflerinde hafta sonu yapılmakta olan destekleme ve yetiÅŸtirme kurslarında görev alacak öÄŸretmenlere 850 milyon, özel öÄŸretim kurumlarından alınacak hizmete karşılık teÅŸvik amaçlı bu okullara 1 milyar 250 milyon bütçe ayrıldığı bilgisi yer almaktadır. Toplamda 2 milyar 100 milyonluk bütçe ile(özel öÄŸretim kurumlarına teÅŸvikten vaz geçilerek) devlete maliyeti 3 bin 700 lira olan 50 bin kadrolu öÄŸretmen atanabilir. Atanan bu öÄŸretmenlerin görev alanı hafta sonu okullarda açılan destekleme ve yetiÅŸtirme kurslarında görev yapmak olmalı, kursların olmadığı dönemlerde de aylıkları ödenmelidir. Bütün bu alternatif istihdam seçeneklerinin yanında yaygın eÄŸitim kurumlarında yetiÅŸkinlerin eÄŸitimi için iÅŸsiz öÄŸretmenlere istihdam olanağına kavuÅŸabilir. YetiÅŸkinlerin yaygın eÄŸitim kurumlarında alacakları eÄŸitim yoluyla toplumun eÄŸitim yılı ortalamasının da yükselmesi saÄŸlanabilir.

 

 

ÖÄžRETMENLERÄ°N Ä°Åž YÜKÜ ÇOK YÜKSEK

 

*Özellikle mesleki teknik ortaöÄŸretimde bazı branÅŸlarda öÄŸretmenlerin iÅŸ yükü çok yoÄŸundur. Bu branÅŸları rahatlatmak için öÄŸretmenlerin okutmakla zorunlu olduÄŸu ders saatleri ekonomik kayıplara uÄŸratılmaksızın azaltılabilir. Bu yolla doÄŸacak öÄŸretmen ihtiyacını karşılamak içinde mevcut iÅŸsiz öÄŸretmenler arasından atama yapılabilir. Yapılacak atamaların rakamsal karşılığı çok büyük olmasa da öÄŸretme-öÄŸrenme süreçlerinin niteliÄŸinin yükseltilmesine önemli katkılar saÄŸlayacaktır.

 

*Ülkenin bazı kentlerinde buluna okulların sınıflarında ikinci öÄŸretmenin bulunmasına gereksinim duyulmaktadır. Özellikle Kürt ve baÅŸka etnik nüfusların yoÄŸun yaÅŸadığı illerde bu gereksinim karşılamak açık bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır.  Bu gereksinimin karşılanmasına yönelik öÄŸretmenlik programları yerelin özgünlüÄŸü üzerinden deÄŸerlendirilerek öÄŸretmen istihdamı yoluna gidilebilir. Böylece ülkenin bazı coÄŸrafi bölgelerinde yaÅŸayan çocukların yaÅŸadığı yoksunluklar giderilip dezavantajlı olma halleri de ortadan kaldırılmış olur.

 

Sonuç olarak, her bir önerinin ayrı ayrı tartışma platformları oluÅŸturularak tartışılıp, zenginleÅŸtirilerek ayrıntı ve detaylarının yapılacak projeler ve çıkarılacak yasal düzenlemeler ile kısa, uzun ve orta vadeli bir planla yürütülmesi yararlı olacaktır. Yapılacak bütün tartışma toplantıları alanda faaliyet yürüten kurumların katılımına açık olacak ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilmelidir. BirikmiÅŸ iÅŸsiz öÄŸretmen sayısının azaltmanın yanında, öÄŸretmenlik için yürütülen yükseköÄŸretim programlarına getirilecek sınırlamalar sonrasında önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu sorun büyük oranda çözülmüÅŸ olacaktır. Çözüme dair üretilecek politikaların gecikmesi ileride aÅŸmada daha çok zorlanacağımız bir tablo ile karşı kalmamıza neden olabilir.Åžu ana kadar öÄŸretmen olarak atanmadığı için bunalıma girerek intihar eden veya öÄŸretmenlik alanı dışında çalıştığı iÅŸlerde iÅŸ cinayetlerinde yaÅŸamını kaybedenlerin sayısının mevcut koÅŸullar sürdükçe artması kaçınılmaz olacaktır. 

 

05-10-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

PaylaÅŸ