Arama sonuçları

Eğitim dernekleri depremden etkilenen bursiyerlerine ulaşıyor

Eğitim dernekleri depremden etkilenen bursiyerlerine ulaşıyor

Depremden etkilenen bursiyerlerine tek tek ulaşan eğitim dernekleri, burs miktarını iki katına çıkararak felaketin yaralarını sarıyor. Afet fonlarıyla burs kontenjanlarını da artıran birçok kurum, okullara malzeme desteği verecek.

Milliyet’ten Mine Özdemir Güneli’nin haberine göre, büyük yıkıma neden olan depremlerden etkilenen ve afet bölgesi ilan edilen Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Adana, Osmaniye, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ olmak üzere 11 ilde pek çok öğrencinin yaşadığı mağduriyete son vermek için eğitim dernekleri ve vakıflar harekete geçti. Öncelikle ailesi ve kendisi depremden etkilenen bursiyerleriyle iletişim kurmaya çalışan kurumlar, verdikleri burs miktarını iki katına çıkararak öğrencilerin bu zor günlerinde yanlarında olduklarını gösterdiler. Şimdi de deprem bölgesinde daha fazla öğrenciye ulaşmak için afet fonları ile kontenjanlarını artırarak hem burs hem de okullara tadilat ve malzeme desteği sağlamak üzere kolları sıvadılar. İlkokuldan üniversiteye farklı kademelerde verdikleri burslarla depremzede öğrencilerin yanında olan kurumları derledik.

ÖNCE ÖĞRENCİLERE ULAŞILDI

Türk Eğitim Vakfı (TEV): Depremden etkilenen illerde bulunan veya ailesi bu illerde olan 2 bin 573 bursiyerine 3 milyon TL ek barınma burs desteği sağlayan TEV, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve yerel yönetimlerle bir araya gelerek eğitim hayatları etkilenen tüm çocuk ve gençler için burs fonu çalışmalarının hazırlıklarına başlayacak. Afet bölgesinde okuyan veya ailesi bu bölgede olan 2022-2023 eğitim öğretim yılında burs için başvurmuş, ilk elemelerden geçerek mülakata girebilmiş ancak kontenjan sınırlaması nedeniyle kabul almamış 2 bine yakın öğrenciye de vakıf, toplam 2 milyon TL’yi aşkın yardımda bulunacak.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD): Deprem bölgesinde ortaokul, lise ve üniversite olmak üzere 3 bin 500 öğrenciye burs veren ÇYDD, depremin gerçekleştiği günden itibaren ulaştığı 2 bine yakın bursiyerden her birine 1.000’er TL gönderdi. Burs desteği verdiği öğrencilerin dışında depremden etkilenen yaklaşık 500 ortaokul ve lise; 1500 üniversite öğrencisine “Bir Işık da Siz Yakın” ve “Anadolu’da Bir Kızım Var” programları kapsamında burs verecek dernek, üniversite öğrencilerine 450 TL, ortaokul ve lise öğrencilerine 250 TL burs desteğinde bulunacak.

İKİ KATINA ÇIKARILDI

Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV): Depremzede öğrenciler için oluşturduğu Afet Fonu kapsamında ek kontenjan açarak burs sağlayacak KAHEV, depremde zarar gören okullara tadilat ve malzeme desteği de verecek. İlköğretimden üniversiteye kadar öğrencilerin başvurabileceği bursun miktarı, tıp fakülteleri ve diş hekimliği için 900 TL, diğer 4 yıllık lisans bölümleri için 700 TL, lise ve ilköğretim için 500 TL olarak belirlendi.

Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV): Depremden etkilenen bursiyer öğrencilere ilk adım olarak burs miktarını bu aydan başlamak üzere iki katına çıkardı. Bu yıl için ilkokullara aylık 200 TL, liselilere 350 TL, üniversitelilere 550 TL tutarında burs veren vakıf, yeni kararla deprem mağduru öğrencilere ilkokul için aylık 400 TL, lise için 700 TL, üniversite için 1100 TL burs verecek. Bu destek öğrencilerin eğitiminin kesintiye uğramaması için öğrenim gördükleri kentlere ulaşımı, giysi, barınma vb. gibi ihtiyaçlarını karşılamak üzere gelecek dönem de devam edecek.

MEZUNLARDAN KAMPANYA

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Hacettepe Üniversitesi mezunlar dernekleri üniversitelerinde okuyan depremzede öğrencilere burs vermeye hazırlanıyor. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Yurtdışı Topluluğu (BOYUT) da depremden etkilenen Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Yıldız Teknik, Ankara ve Hacettepe üniversitelerinin öğrencileri için nakdi yardım yapacak. 400 öğrenciye kişi başı 250 euro tutarında bursla ulaşmayı hedefleyen BOYUT; toplam 100.000 euro toplamayı hedefliyor.

ARAŞTIRMACILARA ÇAĞRI AÇILDI

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), depremden etkilenen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile doktora sonrası araştırmacıların TÜBİTAK Merkez ve Enstitülerinde yürütülen araştırma projelerinde yer almaları amacıyla “BİÇABA-Birlikte Çalışıp Birlikte Başaracağız” programı için çağrı açtı. 24 Şubat’a kadar başvuruların alındığı programda lisansa 6 ay; yüksek lisans ve doktora sonrası araştırmacılara 12 ay; doktoraya da 24 ay destek verilecek.

20-02-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş