Eğitim sistemine 'temel lise' girdi
2015-2015 öğretim yılında eğitim sistemine yeni bir lise türü “Temel Lise" girdi. Bu liseler önce dershanelerin 1 Eylül 2015 yılına kadar özel okula dönüşmesini öngören ve 2014 Mart ayında çıkan yasayla ortaya çıktı. Ardından bu yasayla ilgili 2015 Temmuz ayında Anayasa Mahkemesi iptal kararı verdi. Ancak bu karar temel liseleri kapsamadı.
Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yaptığı yönetmelik değişikliğiyle bu liselerin tanımını bir kez daha yaptı ve bu okullarda mezunlar için de hafta sonları sınavlara hazırlık kursları açılmasına izin verdi.
Dershaneden dönüşen bu liseler yeni öğretim yılında eğitime başladı. Bu liselerde öğrenim ücreti ise 6 bin TL ile 15 bin TL arasında değişiyor. Bu okulların 4 yıllık bir geçiş sürecinin ardından özel liseye dönüşeceği belirtilse de henüz bununla ilgili kesin bir düzenleme yok. Liseler ise 'temel lise' olarak kalmak istiyor.
Bu liseler ve eğitimlerine ilişkin merak ettiğiniz soruların yanıtları şöyle:
TEMEL LİSELERDE KAÇ SAAT EĞİTİM VERİLİYOR?
Temel liselerde seçmeli dersler ile bir saatlik rehberlik ve yönlendirme ile birlikte haftalık ders saati tüm sınıflar için 35 saat.
BU LİSELERİN DİĞER LİSELERDEN FARKI NEDİR?
Temel liselerde de diğer tüm liselerde olduğu gibi dersler aynı. Bu liselerin farkı ise uzaktan eğitim uygulamasının olması. Yüz yüze eğitim bu liselerde sınırlı olacak.
BU LİSELERDE ÖĞRENCİ HER GÜN OKULA GİTMEK ZORUNDA MI?
Hayır bu liselerde bazı dersler yüz yüze ama bazıları da uzaktan eğitim uygulaması ile işleniyor.
TEMEL LİSELERDE KAÇ SAAT YÜZ YÜZE EĞİTİM VAR?
Temel liselerde yüz yüze eğitim haftada 9 saat ile 26 saat arasında öğrencinin okuduğu sınıfa göre değişiyor. En fazla yüz yüze eğitim bu okulların 9. sınıflarında 26 saat olarak yapılıyor. Bu süre 10. sınıflarda 25 saat, 11. sınıflarda ise 13 saat. Son sınıfta yani 12. sınıflta yüz yüze eğitimin süresi ise 9 saate düşüyor.
HANGİ DERSLER YÜZ YÜZE İŞLENİYOR?
Yüz yüze işlenmek zorunda olan derslerin sayısı sınıflara göre değişiyor. Ancak 9. sınıfta Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Coğrafya, Matematik., Fizik, Kimya, Biyoloji, Felsefe, Birinci Yabancı Dil, Görsel Sanatlar ve Müzik dersleri yüz yüze işleniyor. 12. sınıfa gelindiğinde bu derslerden yalnızca Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Görsel Sanatlar dersi yüz yüze işlenir hale geliyor. Çünkü sınıf kademesi ilerledikçe yüz yüze işlenen dersler de azalıyor. 12. sınıfta zorunlu olan Sağlık Bilgisi, Trafik ve İlk Yardım Bilgisi dersleri uzaktan işlenecek.
KAÇ TANE SEÇMELİ DERS ALMAK GEREKİYOR?
Temel liselerde Dil ve Anlatım, Matematik ve Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Din Ahlak ve Değerler, Yabancı Diller ve Edebiyatı, Spor ve Sosyal Etkinlik, Güzel Sanatlar ve Bilişim başlığı altında 40'a yakın seçmeli ders bulunuyor. 4 saat seçmeli ders seçilebiliyor.
UZAKTAN EĞİTİM HANGİ DERSLERİ KAPSIYOR?
Seçmeli derslerden bazıları yüz yüze yapılabiliyorken Astorromi ve Uzay Bilimleri, Demokrasi ve İnsan Hakları, Bilgi Kuramı, Seçmeli Felsefe, İşletme, Ekonomi, Girişimcilik, Yönetim Bilimi, Uluslar arası İlişkiler, Hz.Muhammed, Temel Dini Bilgiler, Alman, İngiliz, Fransız Edebiyatı, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Sosyal Etkinlik, Sanat Tarihi, Drama ve Proje Hazırlama dersleri uzaktan eğitimle işlenebilecek. Uzaktan eğitimle verilecek dersleri okul yönetimi isterse yüz yüze olarakta verebilecek.
SEÇMELİ DERSLERDEN HANGİLERİ YÜZ YÜZE OLACAK?
Kur'an-ı Kerim, Osmanlı Türkçesi, Diksiyon ve Hitabet, Seçmeli Dil ve Anlatım, Seçmeli Türk Edebiyatı, Temel Matematik, İleri Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Tarih, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık, Birinci ve İkinci Yabancı Dil, Beden Eğitimi, Müzik.
SINIFLAR KAÇ KİŞİLİK OLACAK?
Sınıflarda en az 12 en fazla 24 öğrenci olacak
BU LİSELER İKİLİ EĞİTİM Mİ YAPACAK?
İsteyen temel liselerin ikili eğitim yapma hakları var.
TEKNOLOJİ GİBİ DERSLİKLERİN OLMASI ZORUNLU MU?
Mevcut özel okullarda zorunlu olan oyun bahçesi, bilişim, teknolojileri dersliği ve yemek salonu gibi alanlar temel liseler için isteğe bağlı olarak yapılabilecek.
TEMEL LİSEYE GİDEN TEŞVİKTEN YARARLANABİLİR Mİ?
Evet. Bu liselerde okuyan öğrenciler 2014-2015 öğretim yılında 3 bin TL eğitim teşviği aldı. 2015-2016 öğretim yılı için ise bu teşvik 3 bin 220 TL oldu.
BU OKULLARIN ÜCRETLİ Mİ?
Evet bu okullarda da öğrenim özel okullarda olduğu gibi ücretli. Öğrenim ücretleri 6 bin TL ile 15 bin TL arasında değiyor.
BU LİSELER SINAVA HAZIRLIK KURSU AÇABİLECEK Mİ?
Evet. Bu liseler lise ve dengi okul mezunlarına yönelik, Türk Dili ve Edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe (felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık) bilim gruplarında kurs açabilecek. Bu kursları kendi öğrencilerine hafta içinde 07.00 ila 19.00 saatleri arasında ücretsiz verecek. Hafta sonları ise mezunlara yönelik kurs düzenleyebilecek.
TEMEL LİSEDE KOTA VAR MI?
Dönüşüm programı kapsamında açılan ortaokullar ile temel liselerin her sınıf düzeyinde kayıtlı öğrenci sayısı toplam kontenjanın yüzde 40'ını geçemeyecek. Bu oran daha önce yüzde 30’du.
TEMEL LİSELER NASIL ÖĞRENCİ ALIYOR?
Bazı liseler Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) sınav sonuçlarına göre öğrenci alacaklarını açıklıyor. Bazıları da başvuruya göre öğrenci alacaklar.
Fotoğraf: Uğur Hazırlık Temel Liseleri
12-08-2015