Arama sonuçları

Eğitim takvimini bölmek devamsızlığı azaltır mı?

Eğitim takvimini bölmek devamsızlığı azaltır mı?

Eğitim takvimini bölmek devamsızlığı azaltır mı? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önümüzdeki öğretim yılında geçerli olmak üzere yeni eğitim takvimi açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan yeni takvime göre 13 haftalık yaz tatilinin iki haftası nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak planlandı.

OKULLARA YENİ TAKVİM: İKİ YENİ ARA TATİL

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 13 haftalık yaz tatilinin iki haftasının nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak planlandığını açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni çalışma takvimine göre, 2019-2020 eğitim öğretim yılı bir hafta öne çekilerek 9 Eylül 2019'da başlatılacak. Okullar da bir hafta geç kapatılacak.

Peki bu “takvimi bölmek” öğrenci devamsızlığını azaltacak mı?

Eğitimci Alaaddin Dinçer, yeni takvimle ilgili şu yorumu yaptı:

2023 Eğitim Vizyon’unun şu ana kadar atılan en somut adımı eğitim yılı iş takviminin dört döneme ayrılarak yenilenmesi oldu. Bir tür ”protokol” Bakanlığına dönüşen MEB, nihayet Vizyon’da yer alan bir icraatı gelecek yıldan itibaren hayata geçirecek.Uzun tatil süresinin öğrencilerde derslerden ve okuldan soğumaya neden olduğu gerekçesine dayandırılan yeni iş takviminin var olan temel ve yapısal sorunlara ne kadar çözüm olacağını hep birlikte yaşayacağız. Eğitimin temel sorıunları sıralamasında ilk sıralardaki sınava bağımlılık ve buna bağlı olarak gelişen devamsızlık sorununun azaltılmasına katkısının olup olmayacağını da göreceğiz.

Umarız ara tatil yapılan bu günlerde çocuklar gerçekten tatil yapar.

2018 yılı MEB Faaliyet Rapornda 20 gün ve üzeri devamsızlık yapanların oranı ve sayısı artık yüz binlerle değil milyonlarla ifade edilir olmuştur. Faaliyet Raporu’na göre 20 gün ve üzeri devamsızlık yapanların oranları şöyle:

*İlkokul öğrencilerinin yüzde 5.62’si yani 286 bin 878’i.

*Ortaokul öğrencilerinin yüzde 9.98’ı yani 466 bin 647’si.

*İmam hatip ortaokul öğrencilerinin yüzde 8.86’sı yani 64 bin 67’si.

*Mesleki teknik lise öğrencilerinin yüzde 44’ü yani 789 bin 879’u.

*Anadolu İmam Hatip liseleri öğrencilerinin yüzde 36’sı yani 185 bin 333’ü,olmak üzere 5 okul türünde toplam 1 milyon 792 bin 804’ü 20 gün ve üzeri devamsızlık yapıyor.

BU OKULLARIN NEDEN PAYLAŞILMADI?

Anadolu Liseleri, Fen ve Sosyal Bilim Lise öğrencileri ile diğer lise türlerimde okumakta olan öğrencilerin devamsızlık oranları bu raporda paylaşılmamıştı. Bunun nedeni de merak konusu.

SORUNLAR YERİNDE DURUYOR AMA

Eğitimin çözüm bekkleyen yapısal sorunları yerli yerinde duruyor. Artık gerek yürütme organının gerekse MEB’in yüz günlük eylem programları da açıklanmaz oldu. Vaatlerve verilen sözlerde unutuldu. Umarız yeni takvim çocukların okullarda yaşadığı ve artık kapanması zorlaşan yaralarına merhem olur.

 

16-05-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş