Arama sonuçları

Eğitim ve Bilişim Ağı EBA nedir? Nasıl kullanılacak?

Eğitim ve Bilişim Ağı EBA nedir? Nasıl kullanılacak?

Eğitim ve Bilişim Ağı EBA nedir? Nasıl kullanılacak? Koronavirüsün Türkiye’de ortaya çıkmasının ardından alınan önlemler kapsamında üniversiteler 3 hafta, ilkokul, ortaokul ve liseler ise 2 hafta kapatıldı. İkinci hafta ise öğrenciler oluşturulacak TRT kanalları ile Eğitim ve Bilişim Ağı (EBA) üzerinden eğitim alacak. Bu eğitimin nasıl olacağı da EBA da en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde 6-10 Nisan tarihleri arasında uygulanacak ikinci ara tatil 16-20 Mart tarihleri arasında yapılacak. 23-27 Mart tarihlerinde ise uzaktan eğitim yöntemiyle eğitim öğretime devam edilecek. Bu uzaktan eğitimin nasıl ve hangi kanallarda yapılacağı planlanıyor.

 

EĞİTİM VE BİLİŞİM AĞI EBA NEDİR? NASIL KULLANILACAK?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk uzaktan eğitimle ilgili olarak tüm süreci hafta içi simülasyonlar ile anlatacaklarını söyledi. Selçuk, uzaktan eğitimle ilgili şunları dile getirdi:

“Derslerin nasıl izleyeceğini, hangi kanallardan yayın alabileceğinizi, EBA'nın kullanımını örnek videolarla aktaracağız. Ailelerimizin bizimle iş birliği içinde olmaları çok önemli. Biz gerekli altyapıyı ulusal ölçekte sağladık; velilerimizin de katılımıyla eğitimi zenginleştireceğiz. Uzaktan eğitimle ilgili olarak tüm süreci hafta içi size simülasyonlar ile anlatacağız. Derslerin nasıl izleyeceğini, hangi kanallardan yayın alabileceğinizi, EBA'nın kullanımını örnek videolarla aktaracağız."

EBA KULLANIMI SİMÜLASYON İLE ANLATILACAK

TRT’nin hangi kanallarının uzaktan eğitim için kullanılacağı da bu hafta içinde belli olacak. Öğrenci, öğretmen ve velilerin kullanımına açık EBA ise son günlerde en çok merak edilen konulardan birisi. Bu sistemle ilgili çok sayıda soru geliyor ve nasıl kullanılacağı araştırılıyor.

Bizde sizlerden gelen soruları toplayarak, EBA ile ilgili bilgi veriyoruz.

2012 YILINDAN BU YANA VAR

Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü çatısı altında bulunuyor. 2012 yılından bu yana dijital ortamdan eğitim içerikleri sunuyor. Aynı zamanda sosyal ağlar üzerinden bilgi alışverişi yapmaya imkan sağlıyor.

EBA’YA NASIL GİRİLİR?

 

Eğitim ve Bilişim Platformu’na (EBA) eba.gov.tr adresinin yanı sıra iOS ve Android için geliştirilen mobil uygulamalarına da App Store ve Google Play üzerinden erişim sağlanıyor. Tüm öğrenci, öğretmen ve velilere açık. Tüm öğrenci ve öğretmenler dijital platformda paylaşılan ders içeriklerine katılabilir. İnternet üzerinden bağlantı yapılıyor. Bu bağlantıda 3 seçenek yer alıyor: Öğrenci, öğretmen ve veli. Bunlardan birini tıklayarak, giriş yapılabiliyor. Bunun için de öğrenci ve öğretmenlerin şifresi söz konusu. Veliler de e-devlet şifreleri ile giriş yapabilir.

ÖĞRENCİ OLARAK NASIL GİREBİLİRSİNİZ?

EBA giriş ekranında Öğrenci → EBA yolunu izliyorsunuz. Her öğrencinin okullarından verilen EBA şifreleri bulunuyor. Geçtiğimiz Cuma günü de okullarda bu şifrelerle öğrencilerin giriş yapması istendi. Örgün eğitimin yanı sıra açık öğretim öğrencileri de kendi seçeneklerini tıklıyor.

EBA’da öğrenciler şu hizmetlere ulaşabiliyor:

Öğrenciye göre özelleştirilmiş öğrenme ortamı ve ara yüz, öğrenciye özel takvim, destek yayınlar ve kaynaklar, kontrolden geçirilmiş oyunlar, tüm ders içeriklerine tek yerden erişim, derslerde öğrenilenleri evde tekrar etme, soru ve sınav bankası, öğretmen desteğine okul dışında erişim, sosyal paylaşım ortamı ile okulundaki herkese ulaşma imkanı, tartışma, paylaşma, oylama gibi etkileşimlerle iletişim, öğrencini başarılarını izleme ve yaptıklarını sergileme olanağı, bireysel başarılar için ayrıntılı raporlar, puan toplama, rozet alma.

 

ÖĞRETMENLER EBA’YA NASIL GİRİYOR?

Her öğretmenin de kendi şifresi söz konusu. Öğretmenler e-devlet ya da MEBSİS bilgileriyle girebiliyorlar. Yurtdışında görevli öğretmenler için de seçenek söz konusu.

EBA’da öğretmenler şu hizmetlere ulaşabiliyor:

Tüm ders içeriklerine tek yerden erişim. MEB öğretim programıyla uyumlu içerik ve soru havuzları, etkileşimli tahtalara özel ders içerikleri, öğrencilerinizi izleme ve destekleme, sınıf ve öğrenci bazında detaylı gelişim raporları. akıllı önerme ile öğrencilerin eksiklerine özel içerik yönlendirmeleri, ödev, etkinlik, tartışma ve projeler gönderme imkanı, mesleki bilgi ve becerileri geliştirmek için kurslar ve programlar ile uzaktan eğitim ortamı, mesleki gelişime yönelik gruplar, ders dışı zamanlar için yardımcı kaynaklar, kütüphane alanında yer alan yayınlar, kaynaklar ve oyunları öğrencilerle paylaşma imkanı, içerik oluşturmak ve soru-sınav üretmek için gerekli ortamlar, programlama bilgisi gerekmeden etkileşimli içerik oluşturmanızı sağlayan tartışma, paylaşma, etkinlik gibi sosyal etkileşimler için okul içindekilerle sosyal paylaşım ortamı.

 

VELİLER EBA’YA NASIL GİRİYOR?

Veliler, eba.gov.tr adresi üzerinde yer alan “Veli” kısmına tıkladıktan sonra e-Devlet üzerinden EBA’ya yönlendiriliyor. Ancak sisteme yalnızca öğrencisi e-okulda olanların girebileceğini unutmayın. Eğer çocuğunuz okulda değilse, dışarıdan birisi olarak sisteme giremezsiniz.

EBA’da veliler şu hizmetlere ulaşabiliyor.

Öğrencinin akademik takibi, çocuğunuzun sınav tarihlerini ve çalışmalarını takip etme imkanı, sistem tarafından yapılan analizler sonucu oluşan raporlarla çocuğun gelişimini takip etme, çocuğunuzun konulardaki performansını izleme, çocuğunuzun çözümlerinin analizinden eksiklerine özel içeriklere ulaşma, öğretmeninin desteğine okul dışından da erişim, öğrencinizin akademik başarılarının yanı sıra katıldıkları projeleri ve ders dışı sosyal aktivitelerini portfolyolarından takip etme imkanı, öğrencinizin kazandığı puanlar ve armalar ile EBA'yı ne kadar aktif kullandığını takip etme imkanı, EBA kütüphane ile kişisel gelişim ortamı.

 

EBA NASIL YENİLENDİ? HANGİ ÖZELLİKLER EKLENDİ

 9 Eylül 2019 tarihinde yenilendi ve EBA sürümüne şu özellikler eklendi:

-2019-2020 eğitim-öğretim yılında öğrencilere dağıtılan ders kitaplarına yerleştirilen QR kodları ile EBA Mobil uygulamasına okutularak ilgili dersin içeriklerine doğrudan erişim sağlamak mümkün.

-Tüm içerikler (ders kitapları, anlatım videoları, sınavlar, uygulamalar vb.) tek alandan, kolay erişilebilir hale getirildi. Kazanımlarla eşleşen içerikler, EBA Ders'te ilgili ders alanına alındı.

KÜTÜPHANEDEN ULAŞMAK MÜMKÜN

-Kazanımlarla doğrudan eşleşmeyen fakat öğretmen ve öğrencilerin kişisel gelişimlerine ve/veya eğlenceli zaman geçirmelerine katkı sağlayacak diğer destekleyici içerikler ise yeni oluşturulan "Kütüphane" alanından sunuluyor.

-Öğretmenlerin ders saatlerini zenginleştirmek amacıyla FATİH Projesi kapsamında okullara dağıtılan Etkileşimli Tahtalar için geliştirilen özel içerik kondu.

ZORUNLU VE SEÇMELİ DERS MÜFREDATLARI

-Zorunlu ve seçmeli derslerin müfredatları EBA'ya tanımlandı. Branş öğretmenlerine sistemde öğrencilerine çalışma gönderebilme, içerik üretimi yapabilme ve soru - sınav oluşturabilme imkânı sunuldu.

KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ EBA DA VAR

Kişiye özel bir kullanım deneyimi sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında;

  • Kişiselleştirilmiş grafiksel kullanıcı ara yüzüyle her öğrenci e-okul sisteminden kendisine aktarılmış derslere doğrudan ulaşabilecek.
  • Öğrenciler; son çalışmalarının, derslerdeki performanslarının ve paylaşımlarının yer aldığı kendilerine özel sayfaları kullanabilecek.
  • Öğrenciler kendini tanıtma, katıldığı sosyal faaliyet belgelerini sunma ve akademik başarılarını sergileme imkânı bulacağı gelişmiş profil sayfaları kullanabilecek.
  • Kişiye Özel Takvim uygulaması ile e-okuldan alınan sınav tarihleri ve öğretmen tarafından gönderilmiş süreli çalışmalar öğrencinin sayfasında görüntülenebilecek.
  • Öğrencilerin öğretmenleri tarafından gönderilen çalışmalar için çözümleri, sistem tarafından detaylı olarak analiz edilecek ve her öğrencinin eksiklikleri ayrı ayrı tespit edilecek. Sistem bu eksiklikleri dikkate alarak öğrenciye özel içerikleri belirleyecek ve öğretmenlerin onay vermesi durumunda bunları öğrenciye önerecek.

SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE AKADEMİK DESTEK

 

11 ve 12. sınıf öğrencileri ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlere yönelik geliştirilen özel bir akademik destek sistemi sayesinde öğrenciler, belirledikleri hedefe ulaşabilmek için özel çalışma programı oluşturulabilecek. Böylece öğrencilerin kendilerini başarıya götüren kişiselleştirilmiş bir yol haritasıyla çalışmasına imkân sağlanacak. Öğrenciler deneme sınavlarına girebilecek.

Öğrencilerin performansları sistem tarafından sürekli izlenecek ve eksik oldukları konular anında tespit edilerek akıllı öneri sistemiyle öğrencilerimize özel eksik listeleri ve testler sunulacak.

  • Öğretmen ve öğrencilerin EBA kullanımını artırmak amacıyla Puan Toplama Sistemi ve motive edici bir deneyim yaşatmak amacıyla Arma Sistemi kullanılacak.

ÖĞRETMENLER İÇİN NE VAR?

Ayrıca yeni EBA'da öğretmenler için, Öğretim Teknik ve Yöntemleri, Eğitim Teknolojileri ve Ölçme Değerlendirme gibi alanlarda kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak içeriklerin bulunduğu ve senkron/asenkron eğitimlerin verilebileceği Mesleki Gelişim Alanı sunuluyor. Öğretmenler öğrencilerini EBA üzerinden takip edebiliyor.

ÖĞRETMEN ADAYLARI DA SİSTEME GİRİYOR

Bunların yanında Eğitim Fakülteleri, İlahiyat Fakülteleri, Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri akademisyen ve öğrencileri, yurtdışı kullanıcıları ile PİKTES kullanıcılarının da EBA'ya giriş yapabilmeleri sağlandı. Böylelikle öğretmen adaylarının meslek hayatlarına başlamadan önce EBA'yı tanımalarına ve etkin şekilde kullanmayı öğrenmiş olmalarına imkân sunuldu.

ÖZEL OKUL ÖĞRENCİLERİNE DE AÇILDI

Özel okul öğrencilerinin de sistemin her alanına erişim sağlayabilme talepleri dikkate alınarak, sistem onlara da açıldı. EBA'da 1600'den fazla ders ve 20 binin üzerinde etkileşimli içerik sunuyor.

EBA ÜCRETSİZ Mİ?

Türkiye'nin GSM operatörleriyle yapılan anlaşma gereği tüm EBA içeriklerine aylık 3 GB'a kadar ücretsiz erişim imkanı bulunuyor. Koranavinüs nedeniyle GSM operatörleri ise 3 GB'yi 6 ile 8 GB'ya kadar çıkardılar. Operatörlerin sundukları internet şöyle:

Türk Telekom: 8 GB

Vodafone: 6 GB

Turkcell: 6 GB

 

 

 

16-03-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş