Arama sonuçları

Eğitimciler TEOG sorularını nasıl yorumladı?

Eğitimciler TEOG sorularını nasıl yorumladı?

Uzmanlar TEOG sorularını nasıl yorumladı? Bugün yapılan 3 sınavla ilk dönem için Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavları bitti. Sonuçlar ocak ayında açıklanacak.     

Bugün 8’inci sınıfta okuyan 1 milyon 190 bin 826 öğrenci Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavlarına girdi. Dün de  Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavlarına girmişti. Öğrenciler sınavdan sonra sosyal medyada TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sorularının zor, Fen Bilgisi ve Yabancı Dil sorularının ise kolay olduğunu söyledi.                  

Peki uzmanlara göre bugün yapılan TEOG sınavlarının soruları nasıldı? İşte yorumlar: 

FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI BÖLÜM BAŞKANLARI 

FEN BİLİMLERİ: Fen Bilimleri dersi sınav soruları; müfredata uygun, net ve anlaşılır cümlelerle düzenlenmiştir. Soru sayıları, sınavda sorumlu olunan öğrenme ünitelerine dengeli dağılmıştır. Özellikle Basit Makineler öğrenme ünitesiyle ilgili sorular, günlük hayat uygulamalarıyla ilişkilendirilmiş şekilde düzenlenmiştir. Ezber bilgi yerine, yorum gücünü de ölçen ve kolay sorulardan oluşan bir sınav olduğu söylenebilir.

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Sorular; müfredata ve kazanımlara uygundur. Sorular; açık, net ifadelerle ve anlaşılır biçimde düzenlenmiştir.  Bir Kahraman Doğuyor ünitesinden 6 soru, Milli Uyanış; Yurdumuzun İşgaline Tepkiler ünitesinden 13 soru, Ya İstiklal, Ya Ölüm ünitesinden 1 soru sorulmuştur. Kolay sorulardan oluşan bir sınav olduğu söylenebilir.

İNGİLİZCE: Sorular okul müfredatlarına uygundur ve ilk 3 öğrenme ünitesini kapsamaktadır. Dolaylı anlatımlarla kelime bilgisini ölçmeye yönelik, eleyici özellikte sorulardan oluşmaktadır.Öğrencilerin, okuduğunu anlama ve ifade etme, kelime bilgisini, dil bilgisini ve verilen cevaba göre doğru soru kalıplarını kullanmasını ölçecek özellikte sorulardır.

SEVİNÇ EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM UZMANLARI 

FEN BİLGİSİ: Sınav bilgi içermenin yanında,  bilgiyi yorumlama sorularını içermektedir.Konu dağılımı incelendiğinde 10 soru insanda üreme büyüme ve gelişme, 10 soru basit makineler ünitelerine aittir. Sınavda basit makineler ünitesinden kaldıraç sorularına ağırlık verilmiştir. Bilgi eksiği olmayan öğrencilerin zorlanmadan çözeceği bir sınavdır.

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: ‘’Bir Kahraman Doğuyor’’ ünitesi 7 soru, ‘’Milli Uyanış ve İşgallere Karşı Tepkiler’’ ünitesi 11 soru, ‘’Ya İstiklal Ya Ölüm’’ ünitesinden 2 soru sorulmuştur. Sınav soruları çoğunlukla yoruma dayalıdır. Orta düzeyde ve tüm kazanımları içine alan bir sınav uygulanmıştır. 

İNGİLİZCE: Okuduğunu anlama soruları ağırlıklı olmakla beraber, resim yorumlamaya dayalı, kelime bilgisi ve dilbilgisi yapılarını ölçmeye dayalı sorular da sınavda yer almaktadır.  Geçen seneden farklı olarak, okuduğunu anlama ve çıkarım yapma sorularının yanı sıra, dilbilgisi yapılarını anlama ve uygulama düzeyinde de fazlaca soru sorulmuştur. 7 okuduğunu anlama sorusu, 3 görsele dayalı soru, 10 tane de karşılıklı konuşma sorusu sınavı oluşturmaktadır. Diğer bir dikkati çeken konu ise; sorular arasında olumsuzluk ifade eden soruların ve sıralama sorularının bu sınavda sorulmamış olmasıdır. Orta zorlukta bir sınav. 

BİLFEN ORTAOKULLARI BÖLÜM BAŞKANLARI 

Bilfen Ortaokulları Fen Bilimleri Bölüm Başkanı - Yasemin DÜNDAR

Sorular müfredata uygun olarak hazırlanmıştır. Soru dağılımları kazanımlar çerçevesinde eşit dağılım göstermiştir. Sorular kavrama düzeyinde olup verilen şekilleri ve bilgileri doğru yorumlama ile çözülebilen seviyededir. Sınavda tartışmaya açık olabilecek bir soru bulunmamaktadır. Soru ve seçeneklerde yer alan şekiller anlaşılır düzeydedir. Düzenli çalışan öğrenci başarılı olacaktır.

Bilfen Ortaokulları Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı – Havva GÜNEŞ

Sorular kazanımlara ve konulara uygundur. 1. ünite olan “Bir Kahraman Doğuyor”danaltı, 2. Ünite olan “Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler”den on iki, 3. ünite olan “ Ya İstiklal Ya Ölüm!”denise iki soru gelmiştir. Sınav, kazanımları ve konuları kavrama ve analiz düzeyinde çok iyi sorgulayan sorulardan oluşmaktadır. Verilen bilginin ilgili olduğu kavram ve tarihi terimleri iyi bilen, konuya hâkim öğrencilerin rahat yapabileceği bir sınavdı. Sahip olduğu bilgiyi yorumlama becerisi yüksek öğrencilerbu sınavda başarılı olacaktır.

Bilfen Ortaokulları İngilizce Bölüm Başkanı  -  Müjgan YEŞİLOĞLU

Bütün sorular üç ünitenin kazanımlarına eşit olarak dağıtılmıştır. Kazanım dışı herhangi bir soru yoktur. Wh-questions (soru kelimeleri) ağırlıklı olarak test edilmiştir. Öğrencilerin bu sorulara cevap verebilmeleri için bu soru kelimelerini çok iyi bilmeleri gerekmektedir. Görsel sorular kelimeleri birebir ölçmeye yönelik olarak verilmiştir. Soru köklerinde kullanılan kelimenin anlamını bilmek, soruların cevabını doğru bulma konusunda önem teşkil etmektedir.Genel anlamda hedef kazanımların İngilizce dil yapısına uygun şekilde ölçüldüğü görülmüştür.

SEV ORTAOKULLARI
FEN BİLİMLERİ: 2016 – 2017 TEOG 1 sınavı Fen Bilimleri soruları MEB kazanımlarına uygun olarak hazırlanmış olup, öğrencilerin sorumlu olduğu iki üniteden eşit sayıda soru dağılımı yapıldığı gözlenmiştir. Sınavdaki sorular, çok fazla işlem yapmayı gerektirecek şekilde değil, bilinmesi gereken kazanımları yorumlayarak çözümlerine ulaşabilecek şekilde hazırlanmış sorular içermekteydi. Soruların tamamı; açık, anlaşılır, bilgiyi sorgulayan, düzenli, sistemli çalışan öğrencilerin yapabileceği zorlukta sorulardı. Sorularda kullanılan görseller, konuyu bilen öğrenciler için destekleyici nitelikteydi. Soruları dikkatli okuyan, görselleri iyi inceleyebilen öğrenciler bu sınavda başarılı oldu.

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Sorular, bütün kazanımları kapsayıcı nitelikteydi. Daha önceki yıllarda benzerlerini gördüğümüz yoğun çelişkili sorular bu yılki sınavda öğrencilerin karşısına çıkmadı. “Bağımsızlık, topyekün, milli egemenlik, bölgesellik, hukukun üstünlüğü, toplumsal eştilik” gibi kavram ve ilkeleri içeren sorular sınavın ayırt ediciliğini belirledi. Genel olarak orta seviye bir sınavın hazırlanmış olduğu, net olmayan cevabın bulunmadığı, çok fazla kavram ve kelime bilgisi içeren soruların yer aldığı, soruların hem bilmeyi hem de yorumlamayı gerektirdiği görülmektedir. Ünite kazanımlarına hakim, düzenli çalışan, dikkatli okuyan öğrenciler tarafından doğru cevaplanabilecek sorulardı.

İNGİLİZCE: 24 Kasım 2016 tarihinde uygulanan TEOG 1. sınavı İngilizce soruları MEB müfreadata uygundu. Sorular genel olarak zor olmayıp, öğrencilerin sorumlu olduğu üç üniteden eşit sayıda soru dağılımı yapıldığı gözlenmiştir. Kelime bilgisi iyi olan, kitap okuyan ve soruları dikkatle analiz edebilen tüm öğrenciler bu bölümde başarılı oldu.

BAHÇEŞEHİR OKULLARI

Bahçeşehir Okulları Fen Bilimleri Bölüm Başkanı- Senem Ertün:

8.sınıf 1. dönem Fen Bilimleri Merkezi Ortak Sınavı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha önce açıkladığı sınırlamalara ve kazanımlara uygundur. Sınavda iki tane ayırt edici ve dikkat gerektiren soru yer almaktadır. Sınavda; İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme ünitesinden 10, Basit Makineler ünitesinden 10 soru sorulmuştur. Sorular çoğunlukla bilgiyi yorumlamaya dayanmaktadır. Sınav soruları orta güçlükte olup düzenli çalışan, özellikle ders kitabını takip eden ve etkinlikleri dikkatli bir şekilde çözen öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği düzeydedir. Bu sene yapılan Merkezi Ortak Sınavı’nın, 2015- 2016 Merkezi Ortak Sınavı’ndan farklı konuları içeriyor olması öğrencileri hazırlık sürecinde tedirgin etmiş olsa bile sınav soruları bu korkunun yersiz olduğunu öğrencilere göstermiştir.
 
Bahçeşehir Okulları Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı- Ferda Gençel: Soruların MEB müfredat ve kazanımlarına uygun olduğu görülmüştür. Geçmiş senelerdeki sınav sorularını iyi analiz ederek çözen öğrenciler bu sorularda zorlanmamışlardır. Sınav ağırlıklı olarak bilgiyi kavratan ve yorumlatan sorulardan oluşmaktadır. Sınavda “topyekün, egemen devlet, diplomatik, siyasi yalnızlık” gibi kavram bilgisine sahip olan öğrencilerin daha başarılı olacakları söylenebilir. Sevr Antlaşması’yla ilgili verilen soruda egemen devlet anlayışı öğrencilerin milli egemenlik kavramıyla karıştırabileceği soru olup ancak seçeneklerin veriliş şekli öğrencileri doğru cevaba yönlendirebilmiştir.  Milli Mücadele Dönemi ile ilgili çıkarılabilecek en kapsamlı sonuç sorusunda, “pek çok sorunla karşılaşılmıştır” seçeneği öğrenciler için güçlü bir çeldirici olmuştur. Bu soruda durum tespiti değil sonuç arayan öğrenciler doğru cevaba ulaşabilmiştir.
 
Bahçeşehir Okulları Yabancı Diller Bölüm Başkanı- Orçun Barış:
2016 - 2017 eğitim ve öğretim yılı 1. Dönem Merkezi Ortak Sınavı İngilizce sorularının dağılımları ve kazanımları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan kazanımlara ve müfredata uygundur. 1. Dönemde uygulanan Merkezi Ortak Sınavı’nda karşılıklı konuşma ve okuduğunu anlama becerilerinin yanı sıra görsellerle desteklenmiş kelime bilgisini ölçen sorulara da yer verilmiştir. Soru dağılımlarına bakıldığında ağırlıklı olarak birinci ünitenin test edildiğini gözlemlediğimiz sınav orta güçlükte hazırlanmış olmakla birlikte paragraf sorularının zorluk düzeyi geçtiğimiz yıllara oranla yükselmiştir. Geçen sene uygulanan sınav ile karşılaştırdığımızda görsellerin ve kelime bilgisinin de daha fazla önem kazandığı kanaatindeyiz.  

NESİBE  AYDIN  OKULLARI  UZMANLARI

FEN BİLİMLERİ: 2n Kromozomlu Ana Hücre Çeldirdi! Fen Bilimleri sınavında 1.ünite olan “İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme” ile 2. ünite olan “Basit Makineler”den eşit sayıda soru sorulmuştur. 1.ünitedeki sorularla ilgili olarak bilgiyi ölçmeye yönelik, şıklarda çeldirici cümleler kullanılmadan basit ve orta düzeyde sorular olduğu gözlenmiştir. “A kitapçığı 5.soru”da sperm ana hücresini sperm hücresi olarak düşünen öğrencilerin soruyu hatalı cevaplandırması bu sorunun belirleyiciliğini artırmaktadır.

Ayrıca, bu sene 1.üniteye yeni eklenen “İnsanlarda Üreme, Büyüme ve Gelişme, Ergenlik ve Sağlık “ konularından ilk defa soru sorulduğu için öğrencilerde merak ve kaygı endişesi vardı. Ancak, sorulara bakıldığında bu soruların beklendiği gibi geldiği görülmektedir.

2. ünitedeki sorularla ilgili olarak basit makinelerin günlük yaşamdaki kullanım alanları ve sağladığı avantajlar ile ilgili orta ve zor nitelikte, sorgulayıcı ve deneysel sorulardan oluştuğu gözlenmiştir. Özellikle “A kitapçığı 16.soru”da verilen karmaşık bir bileşik makineyi, düşünce deneyi yaparak soruyu cevaplandırması beklenmektedir. Bu özelliği nedeniyle bu sorunun belirleyici bir soru olduğu söylenebilir. Sorulan 10 soru içerisinden kuvvet-yol kazancı, iş yapma kolaylığı kavramları yoğun olarak sorgulanmış, bilgiyle yorum becerisini kullanarak sorularda doğru cevaba ulaşılması hedeflenmiştir.

Ayrıca, 2.ünitenin bu sene müfredata yeni eklenmesi öğrencilerde ve velilerde nasıl soruların geleceğini bilmediklerinden dolayı endişeye sebep olmuştur. Ancak çalışan ve yorumlayabilen öğrenciler bu sorularda çalışmalarının karşılığını almıştır.

Fen Bilimleri soruları işlem gerektirmeyen, yorumsal ve deneysel becerileri kullanmaya yönelik sorulardan oluştu. soruların tamamının 8.sınıf Fen Bilimleri I.TEOG sınavı kazanımlarına uygun olduğu, kazanım dışı ve hatalı olarak değerlendirilebilecek bir soru olmadığı gözlenmiştir. Ayrıca, öğrencilerin verilen sınav süresinden önce soruları tamamladığı görülmüştür. Bilgi eksiği olmayan, soruları doğru okuyan ve okuduğunu iyi yorumlayıp dikkatle çözen öğrencilerin bu sınavda Fen Bilimleri bölümünden çok iyi bir sonuç alacağını düşünüyoruz.

TC İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK: TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük  MEB müfredatında daha önceden belirlenmiş kazanımların çoğundan soru yöneltilmiştir. Soruların çoğu yoruma dayalı ve orta düzeydedir. Yöneltilen 20 sorunun yüzde 80’i (16 soru) orta düzeyde, yüzde 10’u (2 soru)  kolay, yüzde 10’u (2 soru) zordur.

Yalnız, Mebusan Meclisi sorusu (A Kitapçığı 17. soru) çeldiricisi en yüksek soru olmuştur. Bu yıl sorulan soruların, 2015 – 2016 Eğitim – Öğretim yılının 8. Sınıf 1.  Dönem merkezi ortak sınavındaki sorulara tarz olarak paralel olduğu, ancak, bilgiyi kullanmaya yönelik soru sayısının artırıldığı görülmüştür. İnkılap Tarihi Bölümündeki soruların yüzde  25’i (5soru), “Bir Kahraman Doğuyor” ünitesinden, yüzde 65’i (13soru), “Milli Uyanış; Yurdumuzun İşgaline Tepkiler” ünitesinden, yüzde 10’u (2soru) “Ya İstiklal Ya Ölüm” ünitesinden yöneltilmiştir. Sorular okuduğunu anlama, yorumlama ve mevcut bilgilerle sentezlemeye dayalı.

YABANCI DİL (İNGİLİZCE): MEB müfredatında daha önceden belirlenmiş hemen hemen tüm kazanımlardan soru sorulmuştur. Yöneltilen soruların yüzde 50’si (10 soru) kolay, yüzde 45’i (9 soru) orta, yüzde 5’i (1 soru) zor seviyededir. Soruların çoğu anlaşılır ve orta düzeydedir. Sınavda, çelişkili soruların olmadığı gözlenmiştir. Bu yıl sorulan soruların, 2015 Kasım TEOG – 1 sınavındaki sorulara paralel olduğu görülmüştür. Öğrencilerin sorumlu oldukları üç üniteden de soru sorulmuştur.  Yabancı dil bölümündeki soruların yüzde 40’ı (8 soru) Friendship, yüzde 30’u (6 soru) Teenlife, yüzde 30’u (6 soru) Cooking ünitelerinden gelmiştir. Karşılıklı konuşma, günlük konuşma kalıplarını içeren kısa cevaplı sorulara rastlandığı gibi, diğer derslerin aksine görsel öğelerin daha fazla kullanıldığı görülmüştür. 

ÖZEL ARI OKULLARI

Özel Arı Okulları Fen ve Teknoloji Zümresi ve Ölçme Değerlendirme Uzmanları:
Fen ve teknoloji sınav soruları MEB’in daha önce açıkladığı kazanımlara uygun. Sınavda 10 soru “İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme” olan 1. üniteden, diğer 10 soru ise “Basit Makineler” olan 2. ünitenin konu kapsamını içeriyor. Sınav soruları öğrencilerin derste öğrendikleri bilgileri günlük yaşamlarıyla örtüştürebilecekleri nitelikte, açık, net ve ayırt edici.

Özel Arı Okulları Sosyal Bilgiler Zümresi ve Ölçme Değerlendirme Uzmanları:
Sorular kazanımlar doğrultusunda ve kazanım dışı bir soruya rastlanmadı. Sınavda yer alan sorular ağırlıklı olarak okuduğunu anlama ve yorumlamaya dayalı soruları içeriyor. Ayrıca sınavda “Bir Kahraman Doğuyor” ünitesinden 6, “Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler” ünitesinden 9, “Ya İstiklal Ya Ölüm” ünitesinden 5 soru çıktı, sınavda orta güçlükte ve ayırt edici 2 soru yer aldı. Genel olarak son 4 yılın soruları göz önünde bulundurulduğunda T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavının diğer yıllara oranla daha nitelikli ve belirleyici sorulardan oluşuyor.

Özel Arı Okulları İngilizce Zümresi ve Ölçme Değerlendirme Uzmanları: 
Sınav sorularının tümü müfredata uygun.. Sınavda, 1. ünite “Friendship” kazanımlarından 3 soru, 2. ünite “Teen Life” kazanımlarından 11 soru ve 3. ünite “Cooking” kazanımlarından 6 soruya yer verildi. Beceri bazında değerlendirildiğinde A2 (CEFR) ölçütle uyumlu olarak okuma ve diyalog, mesaj, görsel gibi iletişimsel örneklere yer verildi.

 

24-11-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş