Arama sonuçları

Eğitimcilerden uyarı: Seçmeli dersleri öğrenci ve veli seçmeli

Eğitimcilerden uyarı: Seçmeli dersleri öğrenci ve veli seçmeli

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), e-okul sistemi üzerinden 2023-2024 eğitim öğretim yılına ait seçmeli derslerin seçim işlemlerinin başladığını duyurdu. Buna göre ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihleri 2-20 Ocak 2023 tarihleri arasında yapılacak.

Ancak seçmeli derslere okul yöneticilerinin müdahale ederek, dini içerikli dersleri seçmeleri yönünde öğrenci ve velileri yönlendirdiği ifade ediliyor. Eğitim Sen, bu nedenle okullarda, seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde herhangi bir yönlendirme yapılmaması ve öğrencilerin özgür iradesiyle seçim yapabilmelerinin sağlanması gerektiğine dikkat çekiyor.

BELLİ DERSLERE YÖNLENDİRME

Eğitim Sen yaptığı açıklamalada şunlara dikkat çekti: “Öğretmen yokluğu gerekçe gösterilerek çok sayıda seçmeli dersin açılmaması, onun yerine dini içerikli derslerin seçilmesi için çok sayıda eğitim yöneticisinin adeta seferber olması kabul edilemez bir durumdur. Seçmeli ders tercihlerinde temel ölçütün öğrencinin ilgi ve yetenekleri olması gerekirken, her seferinde öğretmen durumu ve fiziki olanakların yetersizliği gerekçe gösterilerek öğrencileri sadece önceden belirlenmiş bazı derslere yönlendirmek doğru değildir.

EĞİTİM YÖNETİCİLERİ SUÇ İŞLİYOR

Seçmeli dersler, öğrencilerin hayata hazırlanması, ilgi ve yeteneklerinin ortaya çıkarılması açısından önemlidir.  Seçmeli derslerin okul programlarının ayrılmaz bir parçası olarak öğrencilerin gelişimlerine destek olması, ayrıca bilişsel (bilgi, beceri), duyuşsal (ilgi, tutum) ve sosyal gelişimlerine katkı sağlaması gerekmektedir. Bütün bu bilimsel gerçekleri göz ardı ederek, iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerine göre hareket eden eğitim yöneticileri suç işlemiş olacaktır.

Seçmeli ders uygulaması yıllardır, sınav odaklı eğitim sistemi nedeniyle ağırlıklı olarak matematik, İngilizce, spor etkinlikleri, bilim uygulamaları alanları ile dini içerikli derslerle sınırlı olmanın ötesine geçmemektedir. Geçmişte yaşandığı gibi bazı derslerin öğrencilerimiz için 'zorunlu seçmeli' hale getirilmek istenmesi gibi uygulamaların yeniden yaşanmaması gerekmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda bazı okul yöneticileri, öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan, onlar adına ders seçimi yapmış, sonrasında seçilen dersleri imzalamaları için velilere tebliğ etmiştir. Önümüzdeki dönem benzer uygulamaların yaşanması durumunda, velilerimizin Türkiye’nin 81 ilinde bulunan şubesine başvurmaları halinde, sendikamız gerekli adımları atacaktır.”

15-01-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş