Arama sonuçları

Eğitimde 2022: Sınav iptali, ÖSYM, öğretmene sınav, 6 yaşındaki çocuğa cinsel taciz, okuldan uzak çocuklar

Eğitimde 2022: Sınav iptali, ÖSYM, öğretmene sınav, 6 yaşındaki çocuğa cinsel taciz, okuldan uzak çocuklar

Türkiye’nin 2022 yılında eğitimde en çok tartıştığı konular arasında KPSS Lisans oturumunun iptal edilmesi, ardından ÖSYM Başkanı’nın görevden alınması, bitmek bilmeyen “kişiye özel ilanlar”, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve sınavı ile çocukların okula aç gitmesini tartıştı. Yılın son günlerinde ise gündeme bomba gibi düşen 6 yaşındaki çocuğa cinsel istismar olayı ile ise kız çocuklarının nasıl okuldan koparıldığı ve devamsızlıklar gündeme geldi.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan ve sendikaların karşı çıktığı Öğretmenlik Meslek Kanunu 14 Şubat 2022'de yürürlüğe girdi. Bu kanunla birlikte öğretmenler  uzman, başöğretmen unvanı getirildi. Uzman ve başöğretmenlik sınavı ise 19 Kasım’da yapıldı.

2 AĞUSTOS: SORULAR AYNI ÇIKTI

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 31 Temmuz Pazar günü yapılan 2022-KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı'ndaki bazı soruların, bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğu iddiaları kamuoyuna yansıdı. ÖSYM, iddianın asılsız olduğunu bildirdi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022-KPSS lisans oturumundaki bazı sorulara ilişkin iddiaların incelenmesi için Devlet Denetleme Kuruluna (DDK) inceleme talimatı verdi.

3 AĞUSTOS: ÖSYM BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alındı.

- Devlet Denetleme Kurulu (DDK), 2022-KPSS'ye yönelik iddialara ilişkin ardından ÖSYM binasında incelemelere başladı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da iddialar üzerine inceleme başlattıklarını açıkladı.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DDK'nin suç duyurusu üzerine 2022-KPSS Lisans oturumuyla ilgili sahtecilik, kamu aleyhine dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma suçlarından soruşturma açtı. Bu kapsamda Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, iddialara konu özel eğitim kurumuna ait yayınevinin Kızılay ve Ostim'deki adreslerinde arama yaptı, bazı dijital materyal ile soru kitapçıklarına el konuldu.

4 AĞUSTOS: YENİ ÖSYM BAŞKANI VE YENİDEN SINAV

- Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararıyla ÖSYM Başkanlığına Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy atandı.

- ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 31 Temmuz'da yapılan KPSS oturumlarının iptal edildiğini, 6-7 Ağustos 2022 ve 14 Ağustos 2022 tarihlerinde yapılacak oturumların da ertelendiğini açıkladı. Arsoy, "Yeni KPSS takvimi 17 Eylül'de başlayacaktır. Sınavı iptal edilen KPSS adaylarından, gireceği yeni sınav için herhangi bir ilave ücret talep edilmeyecektir." dedi.

KPSS SONUÇLARI KULLANIMI

- Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bu yıl kamu görevlerine atanacaklar için "KPSS sonucu geçerlilik süresi"nin, bir sonraki KPSS ile son 2 yılın KPSS sonuçlarını da kapsayacak şekilde uygulanacağını, herhangi bir hak kaybına neden olunmayacağını bildirdi.

6 YAŞINDA BAŞLAYAN CİNSEL İSTİSMAR

Türkiye, 2022 yılının son ayında, 6 yaşındayken cinsel istismara uğradığını, 14 yaşında evlendirildiğini söyleyen genç kızın şikayetiyle açılan davayı tartıştı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, davaya müdahil olduğunu bildirdi. Kızın babası Yusuf Ziya G. ile evlendirildiği Kadir İ. tutuklandı.

4 ARALIK: PEDAGOJİK FORMASYON

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversiteyi bitirdikten sonra verilen pedagojik formasyon eğitiminin, üniversitenin 3. ve 4. sınıfında verilmesi konusunda YÖK Başkanı Erol Özvar'la mutabık kaldıklarını açıkladı. Yeni uygulamayla öğrenciler eğitimlerine devam ederken, pedagojik eğitimlerini tamamlayacak, böylece sene kaybının önüne geçilecek.

7 ARALIK: BAKANLIK MÜDAHİL OLDU

- 6 yaşındayken cinsel istismara uğradığını, 14 yaşında ailesinin isteğiyle evlendirildiğini söyleyen genç kızın şikayetiyle açılan davanın basına yansıması üzerine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" iddiasıyla açılan davaya müdahil oldu.

Bakan Yanık, konuya ilişkin 9 Aralık'ta yaptığı açıklamada "6 yaşında çocuğun cinsel istismara uğradığı iddiaları"na ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu tür konular, çocuğun istismarı, kadına yönelik şiddet, siyaset üstü bir meseledir. 'Siyasetin malzemesi yapmayalım' sözümü yineliyorum" dedi.

12 ARALIK: ERDOĞAN KONUŞTU

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 yaşındayken cinsel istismara uğradığını, 14 yaşında ailesinin isteğiyle evlendirildiğini söyleyen genç kızın şikayetiyle açılan davayı değerlendirdi. Erdoğan, "13 yaşında nişan, 14 yaşında evlilik gibi bir durumu kabul edebilmelerinin asla mümkün olmadığını, hele hele daha küçük yaşlardaki istismar iddialarının tam bir facia olduğunu" söyledi. Erdoğan, "Mesele medyada yer alana kadar bakanlıklarımızın, kurumlarımızın tamamı süreci titizlikle takip etmiş, gereken her türlü işlemi bihakkın yerine getirmiştir" diye konuştu.

BAŞARI TEŞVİK PROGRAMI

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal yardım alan ailelerin devlet okullarında okuyan çocuklarına "Başarı Teşvik Programı" kapsamında destek verileceğini, bunun için 1,5 milyar liralık bütçe ayırdıklarını bildirdi.

13 ARALIK: DURUŞMA TARİHİ ÖNE ALINDI

- 6 yaşındaki kız çocuğunun cinsel istismara uğradığı iddialarına ilişkin 3 sanığın yargılandığı davanın 22 Mayıs 2023 olarak belirlenen duruşma tarihi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının talebinin kabul edilmesinin ardından Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesince 30 Ocak 2023'e alındı.

14 ARALIK: BABA VE SÖZDE DAMAT TUTUKLANDI

- İstanbul'da küçük yaşta kız çocuğunun cinsel istismarı iddiasına ilişkin yargılanan sanıklardan kızın babası Yusuf Ziya G. ile evlendirildiği Kadir İ. hakkında, tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Karar üzerine gözaltına alınan baba Yusuf Ziya G. ile Kadir İ. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesince ertesi gün tutuklanarak cezaevine gönderildi.

16 ARALIK: 14 YAŞINDAYKEN 21 DEMİŞLER

- İstanbul'da Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, küçük yaşta kız çocuğuna cinsel istismarda bulunulduğu iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava dosyasında yer alan yaş tespit raporunun, şu anda 24 yaşında olan müşteki H.K.G'nin 14 yaşındayken hazırlandığı ortaya çıktı.

- Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, konusu "kız çocuklarının evliliğe zorlanması" ve "çocuk istismarı" olan cuma hutbesinde, "Kız çocuklarını, aile kurma sorumluluğuna sahip olmadan evliliğe zorlamak ve bunu İslam dininden hareketle meşrulaştırmaya çalışmak, büyük bir günah, ağır bir vebaldir. Bu yanlış tutum ve söylemin, İslam'ın evlilik anlayışıyla hiçbir ilgisi yoktur" dedi.

OKULA DEVAM TARTIŞILDI

6 yaşından itibaren cinsel istismara uğrayan H.K.G olayı ise bir başka konuyu devamsızlık yapan öğrencileri gündeme getirdi. Okulda olması gereken zamanlarda cinsel tacize uğradığı ortaya çıkan bu çocuğun nasıl oluyor da devamsızlığının görülmediği soruldu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer TBMM Genel Kurulu’nda  Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçe görüşmelerinde devamsız olan öğrenci sayılarını verdi. Mahmut Özer, ilkokulda  11 bin 654 öğrencinin kayıt dışı olduğunu ifade etti. 

Ortaokulda 28 bin 421 öğrencinin kaydının bulunmadığını kaydeden Özer, bu çağda okullaşma oranı yüzde 99,44 olduğunu söyleyen Özer, lisede ise 240 bin 668 çocuğun kayıt dışı olduğunu açıkladı. Yani Özer’in bilgilerine göre zorunlu okulda  olması gereken 280 bin 743 çocuk kayıt dışı.

ÇOCUKLARIN AÇLIĞI TARTIŞILDI

Bu arada okula öğrencilerin aç gitmesi ise bir başka tartışma noktası oldu. Muhalefetin çocuklara okulda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi teklifi ise Meclis’te AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

 

22-12-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş