Arama sonuçları

Eğitimde hedefler hayal olarak kaldı

Eğitimde hedefler hayal olarak kaldı

Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün son raporu eğitimde hedeflerden ne kadar uzaklaşıldığını ortaya koydu. Müdürlüğün hedef tutturamama gerekçesi ise salgın oldu.

BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü 2020 Yılı Birim Faaliyet Raporu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın birçok hedefinin yüzde 50 düzeyinde bile tutturulamadığını gösterdi. Rapora göre uluslararası sınavlardan kültürel ve sanatsal faaliyetlere kadar birçok konuda konulan hedef tutturulamadı.

Raporda hedefler ve gerçekleşme durumları şöyle özetlendi.

► İlköğretimde destekleme ve yetiştirme kurslarına katılan öğrenci sayısı:

Hedef: 2 milyon 928 bin

Gerçekleşme durumu: 2 milyon 504 bin

► İlköğretimde bilim, kültür, sportif alanlarda en az bir faaliyete katılan öğrenci oranı:

Hedef: Yüzde 65

Gerçekleşme durumu: Yüzde 55,85

► Ortaokul yabancı dil dersi yılsonu puanı ortalaması

Hedef: 73

Gerçekleşme durumu: 64,5

► Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması 4’üncü sınıf fen bilimleri alt ve alt yeterlik düzeyindeki toplam öğrenci oranı:

Hedef: 38

Gerçekleşme durumu: 25

► Uluslararası TIMSS sınavına göre 4’üncü sınıf matematikte yeterlilik düzeyi

Hedef: Yüzde 38

Gerçekleşme durumu: Yüzde 30

BAHANE COVID

Genel müdürlüğün gerçekleşmeyen hedeflere yönelik bahanesi ise Covid-19 oldu. Örneğin öğrencilerin “İlköğretimde bir eğitim ve öğretim döneminde bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda en az bir faaliyete katılan öğrenci oranı” hedeflenenin altında kalmasına rağmen ‘makul’ olarak işaretlendi. Gerekçe olarak da “Covid-19 salgını sürecinde uzaktan eğitime geçilmesi nedeniyle 2019-2020 eğitim öğretim yılı 1. dönemi hesaplanmıştır” denildi.

İlginç olan ise uluslararası sınavlarda hedefler tutturulamamasına rağmen raporda “Gösterge başarılı şekilde gerçekleştirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

ZAYIF NOKTALAR SIRALANDI

Raporda ayrıca Genel Müdürlüğün zayıflıklarına da yer verildi. Raporda zayıflıklar şöyle sıralandı:

► Örgüt yapısının büyük olması: Sorunların merkezden çözülmeye çalışılması, yapılan uygulamalara yönelik izleme faaliyetlerinin tam anlamıyla gerçekleştirilememesi.

► Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’ne faaliyetleri gerçekleştirebilecek yeterli bütçenin ayrılmaması: Bütçenin büyük bir kısmının personel bütçesi olması.

► Mesleki gelişim faaliyetlerinin nitelik ve nicelik açısından yetersizliği: Tüm öğretmenlerin ve yöneticilerin ihtiyaçlarına yönelik hizmet içi programlarının yapılamaması, bazı alan öğretmenlerinin lisansüstü eğitime katılmalarının güç oluşu.

► İkili öğretim yapılması: Ders başlangıç ve bitiş saatlerinin yaş gruplarına uygun olmaması, ders dışı etkinliklere ayrılacak yeterli zamanın olmaması.

► Ar-ge faaliyetlerinin yapılmaması: Ar-ge faaliyetlerine kaynak aktarılamaması.

26-01-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş