Arama sonuçları

Eğitime ara uzarsa YKS ve LGS ertelenmeli

Eğitime ara uzarsa YKS ve LGS ertelenmeli

Eğitime ara uzarsa YKS ve LGS ertelenmeli. Okulların yeni tip koronavirüs nedeniyle tatile girmesiyle birlikte Liselere Geçis Sınavı (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) akıbetinin ne olacağı merak konusu. Şu an tatile giren 8. sınıf ve 12. sınıf öğrencileri evlerinde sınava hazırlanmak zorunda. Bu durumun öğrencilerin motivasyon kaybına neden olacağını düşünen uzmanlar tatilin uzaması durumunda sınavların ertelenmesi gerektiğini ifade ediyor.

ÖĞRENCİLERİN MOTİVASYONU DÜŞTÜ

BirGün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre, öğrencilerin bu süreçten mutlaka etkileneceğini belirten Rehberlik Uzmanı Onur Soğuk şunları söyledi: “Şu anda derse hazırlık noktasında motivasyonları düşmüş durumda. Ama hâlâ çalışmaya devam edenler var. Bu süreç biraz daha fazla devam ederse, öğrenci nezdinde biraz daha kırılmalar yaşanabileceğini düşünüyorum. Milli Savunma Üniversitesi’nin sınavı da ertelendi. Öğrencilerin, her şeye rağmen bu sınavın bir şekilde yapılacağını unutmamaları gerekiyor ve bu şekilde motivasyonunu düşürmemeleri gerekiyor. Evet normal süreçteki gibi motive olamasalar da, süreçten kopmamak adına bu sınav hazırlıklarını sürdürmeleri lazım. Çünkü en önemli olayı süreçten kopmamaktır, zinciri oluşturmaktır. Eğer bu süreci tamamen bırakırlarsa, çalışmazlarsa maalesef soğumuş olurlar ve sonra da bu açığı kapatamayabilirler.”

Soğuk sınavların ertelenmesi ihtimaliyle ilgili de şunları söyledi: “Üç hafta okullar tatil oldu. Bundan sonrasında da devam edecek gibi duruyor. Sağlık Bakanı önümüzdeki bir iki ayın çok önemli olduğunu söyledi. Demek ki bir buçuk iki aydan önce okullar açılmayacak. Okullar açılamadığı zaman da her ne kadar online eğitim olsa da bu yüz yüze eğitimin yerini tutmayacaktır. Çünkü öğrencilerin kaçının girip giremediği orada sorgulanmıyor, derse girip girmediği sorgulanmıyor. Bunun dolayısıyla da telafi dersleri yapılacaktır. Bence sınavlar temmuz ortasına doğru ertelenebilir. Benim beklentim, ağustos ayına ertelenmesi ve hızlı bir şekilde sonuçların duyurulup öğrencilerin tercih yapması beklenebilir.”

FAZLA GECİKMEDEN DUYURULMALI

Öğrencilerin okulda daha planlı çalıştıklarını aktaran Rehberlik Uzmanı Salim Ünsal ise şu ifadeleri kullandı: “Okuldan ayrı geçirilen zaman öğrenci motivasyonunu elbette etkileyecektir. Özellikle çalışma planını doğru yapamayanlar, tek başına bu programı ortaya koyamayanlar doğal olarak bu süreçte zorlanabilirler. Süreç uzar da nisanın sonuna kadar giderse, hem LGS hem de YKS’nin biraz ötelenmesi gerekebilir. Bunu da özellikle şu üç haftalık zaman diliminin bitiminden sonra çok geciktirmeden öğrencilere duyurmaları gerekiyor. Evet, hepimiz eğitimciyiz, çocuklar sınavlara hazırlanıyor ama bütün dünyada olduğu gibi pandemik bir durum yaşanıyor. Ben önce sağlık diyorum. Eğitim bir şekilde hallolur, eksikler tamamlanır, müfredat bir şekilde sonradan tamamlanır ama önemli olan sağlık. Bence bu süreç içerisinde eğitim kaygısından ziyade kendi sağlığımızı güvende tutmanın daha yararlı olacağı kanaatindeyim. Öğrencilerin de bu süreçte bunu düşünmesi ve çalışmalarını evde planlı, programlı bir şekilde; sanki okula gidiyormuşçasına yapmaları gerekiyor.”

19-03-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş