Arama sonuçları

Emine Erdoğan: Büyüklerin en önemli ödevi çocuklara duyarlı politikalar üretmek

Emine Erdoğan: Büyüklerin en önemli ödevi çocuklara duyarlı politikalar üretmek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Türkiye olarak, iklim değişikliği ile mücadelede küresel bir aktörüz" dedi.

Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve UNICEF tarafından düzenlenen 23. Uluslararası Çocuk Forumu Kapanış Programında konuştu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TEMASI

Bu forumların temasını belirleyen, Çocuk Danışma Kurulu'nun bu yıl, "İklim Değişikliği ve Çocuk Katılımı" temasını seçtiklerini aktaran Erdoğan, bunun, onların ne kadar bilinçli evlatlar olduklarını gösterdiğini dile getirdi.

"İklim değişikliğini, birinci muhatabı konumundaki çocukların açısından tartışmak, meselenin özüne inmektir" diyen Erdoğan, UNICEF'e, tüm paydaşlara ve programda emeği geçenlere şükranlarını sundu. Geleceğin çocuklarla filizlendiğini ifade eden Erdoğan, şöyle dedi:

"Bizler, bu dünyayı onlardan ödünç aldık. 'Çocuklar bugünkü nüfusumuzun üçte birini, geleceğimizin ise tamamını oluştururlar' sözü, bu gerçeği çok güzel ifade eder. Çocukları ilgilendiren sorunları çözmek ve onlara adil bir dünya bırakmak, bizlerin temel sorumluluğudur. Hepimiz bu bilinçle gelecek nesillere dopdolu bir miras hazırlamak istiyoruz."

EN BÜYÜK KÜRESEL SORUN

Erdoğan, iklim değişikliğinin insanlığın yüzleşmek zorunda kaldığı, yüzyılın en büyük küresel sorunu olduğuna dikkati çekerek, bu hayati krizin, 8 milyar insanı ve tüm canlıları doğrudan etkilediğini, çocukların da orantısız olarak etkilendiğini vurguladı.

En az zararı verenin en çok zarara maruz kaldığını anlatan Emine Erdoğan, yaşanabilir coğrafyaların bile azalmaya başladığını, bu şartlardan "iklim mülteciliği" diye bir kavram doğduğunu aktardı. İnsanların artık göç yollarına, sadece savaştan kaçmak için değil, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden kurtulmak için de düştüğünü ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

ÇOCUKLARA DUYARLI POLİTİKALAR

"Böyle bir tablo karşısında, biz büyüklerin en önemli ödevi, iklim değişikliği ile mücadelede kararlılık göstermek ve çocuklara duyarlı politikalar üretmektir. Türkiye olarak, iklim değişikliği ile mücadelede küresel bir aktörüz. İnsanlığın bu müşterek meselesine 'dünya ortak evimiz' felsefesiyle yaklaşıyoruz. 

Bildiğiniz gibi, 'sıfır atık projemiz' uluslararası toplumun takdirine mazhar oldu. Birleşmiş Milletler 77. Kurulu esnasında imzaya açtığımız 'Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı'nın altındaki imzaların her gün arttığını ifade etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bu gayret, dünyanın tüm çocuklarının müreffeh bir gelecekten eşit ve adil yararlanması içindir."

23. ULUSLARARASI ÇOCUK FORUMU SONUÇ BİLDİRGESİ

 

Çocuk Hakları Komitelerinin 22 yıldır düzenlediği Ulusal Çocuk Forumu'nun bu yılki 23. oturumu, Türkiye'nin ev sahipliğinde, Azerbaycan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Gürcistan, İtalya, Karadağ, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya, Moldova, Özbekistan, Sırbistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Ukrayna'dan gelen katılımcılarla yapıldı.

Bu kapsamda, "İklim Değişikliği ve Çocuk Katılımı" teması altında çalışmalar tamamlandı. Çalışmalar sonucunda Çocuk Hakları Türkiye Koordinatörleri tarafından hazırlanan 23. Uluslararası Çocuk Forumu sonuç bildirgesi Emine Erdoğan'a takdim edildi.

Program öncesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kurulan sıfır atık atölyesi stantlarını gezen ve çocuklara eşlik eden Erdoğan, çocuklarla sohbet etti.

Makrome atölyesindeki eğitmenin eski dantellerden yaptığı ve üzerine giydiği elbiseyi çok beğendiğini söyleyen Emine Erdoğan, çocuklarla saksı yapımı peyzajına katıldı, çevre ve iklim yayınlarının olduğu standı da ziyaret ederek bilgi aldı.

Programın ardından çocukların yaptığı puzzle, son parçasını ekleyen Emine Erdoğan'a hediye edildi.

Emine Erdoğan'ın destekleriyle eğitimini yurt dışında tamamlayan Merve Başoğlu'nun yan flüt dinletisi sunduğu programın sonunda, Erdoğan, çocuklarla ve katılımcılarla fotoğraf çektirdi.

Programa, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis de katıldı.

23-11-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş