Arama sonuçları

En çok kazandıracak 10 meslek ne olacak?

En çok kazandıracak 10 meslek ne olacak?

En çok kazandıracak 10 meslek ne olacak? Günümüzde üniversite tercihi yapacak gençler de aileleri de gelecekte hangi mesleklerin popülerliğini koruyacağını ya da hangi yeni mesleklerin ortaya çıkacağını merak ediyor. 

Bu soruya İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca yanıt verdi. Karaca, "Dijital dönüşümle birlikte günümüzde bildiğimiz birçok meslek miadını dolduracak. Onların yerine, Robot Mühendisliği, 3D Yazıcı Mühendisliği, Giyilebilir TeknolojiTasarımcılığı gibi meslekler hayatımıza yön verecek" dedi.

EN ÇOK KAZANDIRACAK MESLEKLER 

Eğitim editörleri ve muhabirleriyle buluşan Karaca, gelişen teknolojiyle birlikte günümüz mesleklerinde dönüşüm olacağını dile getirdi. İşte Karaca'nın açıklamaları: 

GÜNÜMÜZ MESLEKLERİ YOK OLACAK: Dijital dönüşümle birlikte günümüzde bildiğimiz birçok meslek miadını dolduracak. 

HANGİ YENİ MESLEKLER GELECEK? Onların yerine Endüstriyel Veri Bilimciliği, Robot Koordinatörlüğü, IT/ IoT Çözüm Mimarlığı, Endüstriyel Bilgisayar Mühendisliği, Bulut Hesaplama Uzmanlığı, Veri Güvenliği Uzmanlığı, Şebeke Geliştirme Mühendisi, 3D Yazıcı Mühendisliği, Endüstriyel Kullanıcı Arayüzü Tasarımcılığı, Giyilebilir TeknolojiTasarımcılığı meslekleri öne çıkarak hayatımıza yön verecek. Bu meslekler arasında özellikle veri ve veri işlemenin geleceğin meslekleri arasında öne çıktığını söyleyebilirim. Veri bilimcilerin görevi veriyi çıkarıp hazırlamak, gelişmiş analizler yürütmek ve elde edilen sonuçları ürün ve üretim sürecini geliştirmek için kullanmaktır. Veri güvenliği uzmanlarının temel göreviyse bozukluk veya kötü niyetli saldırıların neden olabileceği kayıpları önlemektir. Özellikle her verinin işleneceği gelecekte veri uzmanlarına ve veri bilimcilere büyük işler düşecek. Bu sektörler iyi bir de kazanç kapısı olacak.

PROGRAMLARDA DÖNÜŞÜM:  İTÜ olarak lisans, lisansüstü ve doktora olmak üzere birçok programı geleceğin mesleklerine göre şekillendirdik. Siber Fiziksel Güvenlik ve Kriptografik Mühendislik, Bilgi Güvenliği Mühendisliği ve Kriptografi Bulut Bilişim ve Mimari Tasarımda Bilişim gibi programlar bunların başında geliyor. 

AKILLI ROBOTLAR DÖNEMİ: Dijital Dönüşüm'e geçilmesiyle birlikte hızlı bir toplumsal dönüşüm yaşanacak ve bu yalnızca mesleki alanlarda sınırlı kalmayacak. 9 teknolojikilerlemenin geleceğin sanayi üretimini şekillendirecek. Akıllı robotlar, siber güvenlik, nesnelerin interneti, bulut çözümleri gibi alanlardaki ilerlemeler önemli. Üretimden Ar-Ge’yebu gelişmeleri takip eden ülkelerin kalkınacaktır." 

TÜRKİYE NEREDE YER ALACAK? Türkiye, üretim birim maliyetlerinin düşük olması nedeniyle de küresel pazarda tercih edilen bir ülke konumunda bulunuyor. Türkiye’nin mevcut şartlarını koruması ve geliştirmesi kaydıyla, gelecekte teknolojiye yön veren ülkeler arasında olabilir. Bahsettiğim 'Dijital Dönüşüm'ün avantajları arasında, yüksek verimliliğin sağlanması, sistemlerin izlenerek hataların önceden tespit edilmesi, üretimdeki esnekliğin artırılarak maliyetlerin düşürülmesi bulunuyor. Eğer Türkiye var olan konumunu iyi değerlendirip uygun rekabet ortamı sağlayabilirse geleceğin önemli ülkeleri arasında yerini alabilir. Bunun için de farkındalık eğitimlerinin artırılması ve doğru yönlendirmenin yapılması çok önemli.

İTÜ İLK 100'DE YER ALIYOR: 26 bölümümüzle ABET, NAAB, IFLA ve IMO tarafından uluslararası tam tanınırlık/akreditasyon aldık. İTÜ bu özelliğiyle dünyada ilk sıralarda yer alıyor. QS World Ranking by Subject, Times Higher Education (THE) ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki University Ranking By Academic Performance (URAP) gibi ulusal ve uluslararası derecelendirme kuruluşlarının yaptığı sıralamalarda bölümler bazında ilk 100’de yer alıyoruz." 

ÖĞRENCİYE DESTEK VAR: İTÜ Girişimcilik Ekosistemini lisans öğrencileri ile tanıştıran ilk üniversiteyiz. İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi ve İTÜ GİNOVA Merkezindeki uygulamalar ile öğrencilere fikirden şirketleşmeye giden süreçte her türlü desteği sunuyoruz.

18-05-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş