Arama sonuçları

En popüler meslek yapay zeka mühendisliği

En popüler meslek yapay zeka mühendisliği

En popüler meslek yapay zeka mühendisliÄŸi. Linkedin’in yayımladığı “ABD’de Yükselen Ä°ÅŸler Raporu”na göre yapay zeka mühendisliÄŸi en popüler meslek, en çok beklenen beceri yönetim, en çok aranan yetenek ise adaptasyon.

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2018 yılında mesleklerin ve becerilerin geleceÄŸi hakkında yayımladığı raporda otomasyon sürecinde beceri profillerinin dönüÅŸüme uÄŸrayacağı belirtiliyor. Buna göre, 2020 yılında otomasyon nedeniyle yaklaşık 5 iÅŸin milyon ortadan kalkacağı tahmin ediliyor. 2020 yılı itibarıyla Türkiye’de becerilerin bugün ihtiyaç duyulan becerilerden yüzde 41 oranında farklılaÅŸması öngörülüyor.

EN POPÜLER MESLEK YAPAY ZEKA MÜHENDÄ°SLİĞİ

Great Place to Work Genel Müdürü Eyüp Toprak, bu yıl 15.’si düzenlenen Türkiye ÇaÄŸrı Merkezi Günleri etkinliÄŸinde konuÅŸtu. Toprak, beceri kaygısı, çalışanlar ve CEO’larla ilgili yaptıkları araÅŸtırmanın sonuçlarını paylaÅŸtı.

Çalışanların yüzde 59’nun yüksek maaÅŸlı bir iÅŸ için gerekli beceri ve eÄŸitime sahip olmakla ilgili kaygı duyduÄŸunun ortaya konduÄŸu araÅŸtırmayı deÄŸerlendiren Toprak, ÅŸöyle dedi:

“UNESCO rakamlarına göre 2000 yılında dünyadaki uluslararası öÄŸrenci sayısı 2 milyonken, 2013’te rakam 4,1 milyona yükseldi. 2016’da 5 milyon seviyelerini gören öÄŸrenci sayısının 2020’de 8 milyona çıkması bekleniyor. PwC analizlerine göre, 2023 yılı için Türkiye’de yaklaşık 34 milyon toplam istihdamın yaklaşık 3,5 milyonunun STEM istihdamı yani fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında olacak. Bu rakamlarda bize iÅŸ dünyasında yaÅŸanması muhtemel dönüÅŸümü gözler önüne seriyor. Bizim yaptığımız araÅŸtırmanın diÄŸer bir verisi de çalışanların yüzde 55’nin otomasyon veya diÄŸer yenilikler nedeniyle bireye ihtiyaç kalmayacağı yönünde kaygılandıklarını gösteriyor.”

YÖNETÄ°M BECERÄ°SÄ° VE UYUM ARANIYOR

Toprak, iÅŸ hayatında ihtiyaç duyulan becerilerin farklılaÅŸtığını, bunun da meslekleri dönüÅŸtürmeye baÅŸladığını vurguladı. Toprak, gençlerin bunun farkına vararak geleceklerini planlarken bu geliÅŸmeleri göz önünde bulundurması gerektiÄŸini belirtti.

Linkedin’in yayımladığı “ABD’de Yükselen Ä°ÅŸler Raporu”ndan çıkan sonuçların da bu dönüÅŸümün göstergesi olduÄŸunu ifade eden Toprak, ÅŸunları dile getirdi:

“Raporda, yapay zeka mühendisi, veri bilimcisi, büyük veri geliÅŸtirici gibi mesleklerin oranının artacağı belirtiliyor. Mesleklerdeki bu dönüÅŸüme paralel olarak da en çok aranan beceri ve yetenekler sıralamasının da deÄŸiÅŸeceÄŸi kaydediliyor. Buna göre; yönetim ve satış, en çok aranan beceri olarak ön plana çıkarken, adaptasyon en çok beklenen yetenekler arasında yer alıyor.

Yapay zekâ ve otomasyondan daha fazla söz edeceÄŸimiz önümüzdeki 40 yıl içerisinde iÅŸ dünyası yaratıcılık ve kurum kültürü odağında geliÅŸim gösterecek. GeliÅŸen teknoloji ve dijital dönüÅŸüm yaratıcılık ile ilgili geliÅŸimi destekleyecek. Burada önemli olan kurum kültürü olarak tanımladığımız, çalışanların iÅŸverene olan güveni ve baÄŸlılığının nasıl sürdürülebilir kılınacağı. Kurum olarak, 30 yıldır tüm dünyada 100 milyondan fazla çalışana dokunduk ve yaptığımız çalışmalar insana yatırım yapan ÅŸirketlerin her zaman bir adım önde olduÄŸunu kanıtladı.”

ŞİRKETLERÄ°N ÖNCELÄ°KLERÄ° NE OLDU?

 

Great Place to Work olarak her yıl yüzlerce ÅŸirket üzerinde yaptıkları analizler ve raporlamalar sonucunda 2022 yılına dair beklentileri de ölçümlediklerini kaydeden Toprak, bu sonuçları da paylaÅŸtı. Toprak sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

Buna göre öncelikler arasında; 10,5’lik oranla “ÅŸirketin çevikliÄŸi ve deÄŸiÅŸime karşı uyumluluÄŸu”nu ilk sırada yer alıyor. Önümüzdeki 3 yıl için ÅŸirketlerin önceliklerini deÄŸerlendirdiÄŸimiz bu çalışma; 8,7 oranıyla ‘beceri yönetimi’nin ikinci, 8,4 oranıyla ise ‘çalışan baÄŸlılığı’ üçüncü sırada yer aldığını ortaya koydu. AraÅŸtırma sonuçlarında 3,2 ile en düÅŸük orana sahip öncelik ise ‘düÅŸük performansla ilgilenmek’ oldu. Bu da bize çevik ve deÄŸiÅŸime uyumluluk gösterebilen ÅŸirketlerin, düÅŸük performansla ilgili kaygı düzeyinin düÅŸeceÄŸi gerçeÄŸini gösteriyor.”

 

14-11-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

PaylaÅŸ